European Round Table of Industrialists (ERT), asociație a celor mai mari companii europene, din care face parte și Grupul MOL, transmite o scrisoare deschisă pentru a avertiza asupra efectelor Brexit și a sublinia necesitatea ca statele membre să colaboreze pentru a soluționa problemele comune.
Grupul MOL, reprezentat în ERT de catre Zsolt Hernadi, Chairman și CEO, este singura companie din regiunea Europei Centrale și de Est care face parte din asociație.
“O destramare a Pieței Unice și a regulilor după care se conduc 28 de țări ar reduce, în loc să sporească, prosperitatea. Investițiile și crearea de locuri de muncă au de câștigat de pe urma unei Europe unite. Cu toate că respectăm deciziile cetățenilor Regatului Unit, considerăm că Europa fără Marea Britanie ar fi mai slabă, după cum și Marea Britanie ar fi mai slabă în afara Europei”, se arată în scrisoare.
Redăm integral documentul:
European Roundtable of Industrialists – 31 Mai 2016
De ce Europa contează
De-a lungul ilustrei, dar uneori agitatei istorii a Europei, au existat multe momente de răscruce. Chiar și acum, se pare că ne aflăm înaintea unei alte bifurcații ale drumului. De la începutul acestui deceniu, în fața Europei au apărut numeroase provocări – problemele cu Euro, cu terorismul, cu migrația și, acum, consecințele unui potențial Brexit. În vreme ce dezbaterea în jurul acestor probleme importante continuă, însăși valoarea Uniunii Europene este pusă sub semnul întrebării.
European Round Table of Industrialists consideră că niciodată nu a fost mai mare nevoie ca Europa să rămână unită și să colaboreze. Organizația noastră reprezintă peste 50 de companii din Europa, cu mai mult de 7 milioane de angajați în țările europene.
Continentul nostru a beneficiat enorm de existența Uniunii noastre Europene. Încă de la întemeierea sa, Uniunea Europeană a reprezentat o forţă de schimbare pozitivă – atât la nivel social cât și economic, de securitate și de nivel de trai. În ultimii 60 de ani, companiile s-au dezvoltat iar familiile/gospodăriile au devenit în general mai prospere, ca urmare a relațiilor mai strânse între oameni și instituții în întreaga Europă.
Rezultatele concrete demonstrează aceste aprecieri. Uniunea Europeană este acum cea mai importantă grupare economică și comercială din lume. Astăzi, jumătate de miliard de oameni din UE generează un Produs Intern Brut de 14.000 miliarde de euro. Uniunea Europeană este responsabilă de 14% din importurile și exporturile la nivel global și a negociat acorduri comerciale cu numeroase țări. Această statură ne conferă o putere imensă de negociere în acordurile comerciale internaționale, precum și capacitatea de a ne proteja locurile de muncă și sectoarele economice de amenințările externe.
Liberalizarea pieței în domenii cum ar fi telecomunicațiile, transporturile aeriene și energia a adus o mai mare varietate a ofertei, a sporit concurența și eficiența. Transporturile rutiere, feroviare și aeriene se pot desfăşura acum mai simplu, ca urmare a reglementărilor europene. Consumatorii se pot încrede în măsuri de siguranță alimentară care au creat standarde la nivel mondial, iar reglementările privind medicamentele sunt unice la nivel continental. Colaborarea pentru proiecte de crecetare științifică și industrială a fost facilitată de inițiativele Uniunii Europene, iar regiunile mai sărace au perspective mai bune de dezvoltare economică datorită fondurilor UE.
Cu siguranță Uniunea Europeană are nevoie de îmbunătăţiri. Încă nu am terminat munca pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă Uniunea Europeană. Astăzi, o urgenţă deosebită o reprezintă nevoia vitală de a coopera la nivel transfrontalier în chestiuni de securitate, împotriva terorismului şi pentru soluționarea cauzelor și consecințelor crizei refugiaților.
De asemenea, Europa are nevoie de o piață eficientă și integrată a energiei pentru a ne asigura sursele de energie și pentru a diminua emisiile de carbon, concomitent cu susținerea competitivității economice. Sunt necesare îmbunătățiri continue ale sistemului de educație pentru ca cetățenii să aibă succes pe piața muncii. Companiile mici au nevoie de acces la capital și resurse umane peste granițe și de asemenea avem nevoie să atingem întregul potenţial al digitalizării și inovării pentru a crea o adevărată piață unică digitală. Aceasta va îmbunătăți competitivitatea companiilor europene, atât a celor mari cât și a celor mici, susținând crearea de locuri de muncă și creșterea economică.
O destrămare a Pieței Unice și a regulilor după care se conduc 28 de țări ar reduce, în loc să sporească, prosperitatea. Investițiile și crearea de locuri de muncă au de câştigat de pe urma unei Europe unite. Cu toate că respectăm deciziile cetățenilor Regatului Unit, considerăm că Europa fără Marea Britanie ar fi mai slabă, după cum și Marea Britanie ar fi mai slabă în afara Europei.
Niciunul dintre Statele Membre nu poata face față de unul singur acestor provocări, de aceea nu a fost nicicând mai mare nevoie ca oamenii și popoarele Europei să colaboreze în cadrul Uniunii Europene.
Ca lideri ai unora dintre cele mai mari companii din Europa, facem apel la reînnoirea încrederii în Uniunea Europeană, ca prim pas pentru soluționarea provocărilor noastre comune. Doar o abordare comună a acestora va avea ca rezultat schimbările necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a nivelului de trai al cetățenilor europeni, în special pentru tineri și generațiile viitoare.
European Round Table of Industrialists
Membrii ERT
Președinte
Benoît Potier, Chairman and Chief Executive Officer Air Liquide
Vice-Președinți
Nils S. Andersen, Group CEO A.P. Møller-Mærsk
Vittorio Colao, Chief Executive Vodafone Group
Membri
Jean-Paul Agon, Chairman and Chief Executive Officer L’Oréal
José María Álvarez-Pallete López, Executive Chairman Telefónica
Paulo Azevedo, Chairman and Co-CEO Sonae
Ben van Beurden, Chief Executive Officer Royal Dutch Shell
Kurt Bock, Chairman of the Board of Executive Directors BASF
Jean-François van Boxmeer, Chairman and CEO Heineken
Carlo Bozotti, President and CEO STMicroelectronics
Svein Richard Brandtzaeg, President & CEO Norsk Hydro
Ton Büchner, CEO & Chairman of the Board of Management AkzoNobel
Paul Bulcke, Chief Executive Officer Nestlé
Pierre-André de Chalendar, Chairman & CEO Saint-Gobain
Jean-Pierre Clamadieu, Chairman of the Executive Committee and CEO Solvay
Iain Conn, Chief Executive Centrica
Ian Davis, Chairman Rolls-Royce
Rodolfo De Benedetti, Chairman CIR
Claudio Descalzi, Chief Executive Officer Eni
Wolfgang Eder, Chairman and CEO voestalpine
Henrik Ehrnrooth, President and CEO KONE
John Elkann, Chairman FCA
Christoph Franz, Chairman of the Board F. Hoffmann-La Roche
Ignacio S. Galán, Chairman & CEO Iberdrola
Zsolt Hernádi, Chairman and CEO MOL
Heinrich Hiesinger, Chairman of the Executive Board ThyssenKrupp
Timotheus Höttges, Chief Executive Officer Deutsche Telekom
Frans van Houten, President and Chief Executive Officer Royal Philips
Pablo Isla, Chairman and CEO Inditex
Leif Johansson, Chairman Ericsson
Joe Kaeser, President and Chief Executive Officer Siemens
Bruno Lafont, Co-Chairman of the Board of Directors LafargeHolcim
Thomas Leysen, Chairman of the Board Umicore
Martin Lundstedt, President and CEO Volvo Group
Bill McDermott, CEO SAP
Nancy McKinstry, CEO and Chairman Executive Board Wolters Kluwer
Gérard Mestrallet, Chairman & CEO ENGIE
Lakshmi N. Mittal, Chairman and Chief Executive Officer ArcelorMittal
Dimitri Papalexopoulos, Managing Director Titan Cement
Jan du Plessis, Chairman Rio Tinto
Patrick Pouyanné, Chief Executive Officer TOTAL
Norbert Reithofer, Chairman of the Supervisory Board BMW Group
Stéphane Richard, Chairman & CEO Orange
Kasper Rorsted, Chief Executive Officer Henkel[1]
Güler Sabanci, Chairman Sabanci Holding
Risto Siilasmaa, Chairman Nokia
Tony Smurfit, Group Chief Executive Smurfit Kappa Group
Ulrich Spiesshofer, Chief Executive Officer ABB
Carl-Henric Svanberg, Chairman BP
Johannes Teyssen, Chairman and Chief Executive Officer E.ON
Jacob Wallenberg, Chairman Investor AB
[1] Change of CEO in May 2016