Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor are ca obiectiv atragerea investitiilor si dezvoltarea economiilor locale si regionale prin crearea si modernizarea structurilor regionale de sprijinire a afacerilor. Structurile de sprijinire a afacerilor reprezinta structuri clar delimitate, care asigura o serie de facilitati si/sau spatii in care operatorii economici sa isi desfasoare activitati economice de productie si prestare servicii.
Linia de finantare din fonduri europene poate fi ac cesata de catre societatile comerciale, asociatii care reprezinta mediul de afaceri, camerele de comert sau unitati administrativ teritoriale, in cadrul Programului Operational Regional, axa prioritara 4.
Proiecte de pana la 85 milioane lei
Valoarea totala a proiectului poate fi cuprinsa intre 1.700.000 si 85.000.000 lei (aici fiind incluse atat cheltuielile eligibile, cat si cele neeligibile), iar durata de implementare a proiectului nu trebuie sa depaseasca data de 31 iulie 2012. In functie de dimensiunea intreprinderilor ce solicita finantare, intensitatea sprijinului financiar este acordat astfel:
– intreprinderi mari: 50% din valoarea cheltuielilor eligibile (40% pentru regiunea Bucuresti si judetul Ilfov)
– intreprinderi mijlocii: 60% din valoarea cheltuielilor eligibile (50% pentru regiunea Bucuresti si judetul Ilfov)
– intreprinderi mici si microintreprinderi: 70% din valoarea cheltuielilor eligibile (60% pentru regiunea Bucuresti si judetul Ilfov)
Pentru depozite, drumuri de acces si nu numai
Activitatile eligibile ce pot fi realizate prin implementarea unui proiect constau in:
– Construirea/modernizarea/extinderea de cladiri si anexe aferente, care vor fi utilizate de operatori economici, cu precadere IMM-uri, pentru activitati de productie si/sau prestare servicii;
– Construirea/modernizarea/extinderea infrastructurii rutiere/feroviare din interiorul structurii de sprijinire a afacerilor si a drumurilor de acces;
– Crearea/modernizarea/extinderea utilitatilor de baza din interiorul structurii de sprijinire a afacerilor: statii de tratare a apei, unitati de furnizare a energiei si a gazului, sistem de canalizare, conectare la retele broadband, inclusiv cablarea cladirii;
– Dotarea cu echipamente a structurilor de sprijinire a afacerilor construite/modernizate/extinse.
Eligibil sau nu?
Cheltuielile neeligibile reprezinta acea componenta a proiectului pentru care nu se acorda sprijin financiar nerambursabil, iar acestea sunt:
– taxa pe valoarea adaugata;
– dobanda si alte comisioane aferente creditelor;
– cheltuielile colaterale care intervin intr-un contract de leasing;
– achizitia de echipament second-hand;
– amenzi, penalitati si cheltuieli de judecata;
– operarea obiectivelor de investitii.
Structurile de sprijinire a afacerilor pot fi axate pe:
– dezvoltarea activitatilor de cer cetare si microproductie;
– dezvoltarea activitatilor de cercetare in vederea dezvoltarii de noi modele si prototipuri;
– oferirea de facilitati pentru dezvoltarea intreprinderilor cu activitate productiva;
– dezvoltarea de noi afaceri prin oferirea de servicii specializate (consultanta, asistenta la inceputul activitatii respectivelor afaceri).
Trei etape de evaluare
Evaluarea cererii de finantare se desfasoara in trei etape:
1. Verificarea conformitatii administrative (urmareste existenta si continutul Cererii de Finantare precum si a anexelor, valabilitatea documentelor);
2. Verificarea eligibilitatii (urmareste indeplinirea cumulativa a tuturor criteriilor de eligibilitate atat pentru solicitant, cat si pentru proiect);
3. Evaluarea tehnica si financiara a proiectului (urmareste aprecierea gradului in care proiectul raspunde obiectivelor Programului Operational Regional si daca proiectul este sustenabil dupa implementarea lui).
Sesiunea de depunere a proiectelor pentru dezvoltarea unei structuri de sprijinire a afacerilor este deschisa din 25 aprilie 2008, continuand si in prezent. Un suport acordat solicitantilor pentru aceasta linie consta in prefinantarea de 35% din totalul cheltuielilor eligibile, ce poate fi utilizata inainte de inceperea implementarii proiectului.
In cazul intreprinderilor private, ca sa poata accesa sprijinul financiar nerambursabil, acestea trebuie sa aiba codul CAEN 6832 „Activitati imobiliare pe baza de comision sau contract“.
Constructia nu poate viza spatii pentru comert, ci numai structuri de sprijinire a afacerilor de tipul: parcuri industriale, tehnologice, logistice sau incubatoare de afaceri, iar solicitantul nu poate fi utilizatorul exclusiv al structurii.
Criteriile de selectie urmaresc ca proiectul sa prevada crearea de noi locuri de munca permanente in cadrul firmelor gazduite in structura de sprijinire a afacerilor, iar in 2 ani de la implementare, structura trebuie ocupata in proportie de minim 50%.
Trebuie dovedit ca exista o nevoie bine definita, in zona tinta, pentru structura de sprijinire a afacerilor si pentru serviciile oferite, iar relatia dintre administratorul cladirii si firmele chiriase trebuie sa fie una de sustinere a afacerilor si nu doar de inchiriere a spatiilor, asa incat poate fi privita ca o afacere de sine statatoare pentru dezvoltatorul proiectului.
Pentru a beneficia de oportunitatea finantarilor nerambursabile oferita intreprinderilor din Romania de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, tot ce le ramane potentialilor beneficiari este sa se informeze pentru a gasi cea mai buna solutie de finantare adaptata propriilor nevoi investitionale si apoi sa ia actiune prin accesarea liniilor de finantare disponibile.
Diana PARIZIANU