Motorina ia foc

 

Motorina se va scumpi cu circa 2% de anul viitor, potrivit ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, dupa majorarea cu 4,4% a accizei,  incepand cu 1 ianuarie, decisa de Guvern marti seara. Cele mai pesimiste voci sustin insa ca toti carburantii ar putea ajunge la 7 lei pe litru, intrucat o componenta a noilor preturi va fi reprezentata si de cresterea de la 10% la 15% a redeventei pentru operatiuni petroliere de transport si tranzit al petrolului, aprobata in aceeasi sedinta a Executivului.

Printre masurile initiate de Ministerul Finantelor privind modificarea Codului fiscal incepand cu anul 2012, se numara si majorarea accizei la motorina cu 4,4%, de la 358 euro/tona la 374 euro/tona, respectiv de la 302,51 euro/1.000 litri la 316,03 euro/1.000 litri. “Avem obligatia ca, in 2013, sa ajungem, la motorina, la nivelul accizei minime; pentru 2012, de la 1 ianuarie ar trebui sa respectam acest calendar, urmand ca si in 2013 sa aplicam prevederea legata de majorare, sa ajungem la acciza minima. Aici impactul bugetar este de 292,3 milioane lei. Sigur ca este si un impact estimat asupra preturilor. Colegii au calculat un 2% (…) Mentinem acciza la cafea si pentru 2012, impactul bugetar este de 54 de milioane”, a spus Ialomitianu.

Companiile petroliere OMV, Rompetrol, Lukoil si Mol nu au precizat inca preturile pe care le vor opera la carburanti de la 1 ianuarie 2012, dar cele mai pesimiste voci sustin ca acestea se vor situa in jurul a 7 lei pe litru, intrucat vor fi afectate de cresterea redeventei pentru operatiuni petroliere de transport si tranzit al petrolului. Astfel, majorarea accizei la motorina va fi numai o componenta a noilor preturi, iar impactul se va resimti chiar de la 1 ianuarie 2012, mai ales la motorina.

Reamintim ca Executivul a mai decis in sedinta de marti majorarea de la 10% la 15% a redeventei pentru operatiuni petroliere de transport si tranzit al petrolului prin sistemele nationale de transport al petrolului, precum si cea din operatiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere.

Anul acesta, costul carburantilor a crescut in medie cu 7%, ca urmare a majorarii accizelor cu 3% de la 1 ianuarie, a majorarii de la 4% la 5% a cotei biocarburantilor  si a scumpirii cotatiilor internationale a petrolului.

Singura salvare a soferilor ar putea veni din partea Consiliului Concurentei, care urmeaza sa anunte rezultatele anchetei realizate in piata carburantilor si eventualele sanctiuni. Ancheta a vizat o posibila intelegere intre jucatorii din piata – OMV Petrom, Rompetrol, MOL, Agip si Lukoil – in privinta preturilor, iar Comisia Europeana a dat ok-ul autoritatii de concurenta privind sanctionarea lor pentru intelegeri legate de scoaterea simultana de pe piata, in 2008, a celui mai ieftin sortiment de benzina.

Avocatii petrolistilor s-au prezentat, in 21 decembrie, la audierile de la Consiliul Concurentei, care s-au finalizat după aproape 5 ore. Verdictul final este asteptat chiar la inceputul anului viitor, pe baza raportului intocmit de inspectorii concurentei. O amenda in acest caz ar putea ajunge la 600 de milioane de euro, pentru ca sanctiunile maxime sunt de 10% din cifra de afaceri. O intelegere ar putea viza insa pastrarea preturilor in limite suportabile pentru cei care alimenteaza la pompa.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.