O coloană de 7 kilometri de TIR-uri s-a format la vama Nădlac, marți la prânz, din cauza restricţiilor de intrare a automarfarelor în Ungaria. Circulaţia maşinilor mici nu este afectată.
Circulaţia tuturor autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone a fost restricţionată pe teritoriul Ungariei în perioadele 13 aprilie ora 23.00 (ora României) – 14 aprilie ora 23.00 (ora României) şi 15 aprilie ora 23.00 (ora României) – 17 aprilie (ora României), în condiţiile în care data de 14 a fost declarată zi de sărbătoare naţională, iar apoi credincioşii au sărbătorit Învierea Domnului.
Coloana de TIR-uri care aşteaptă marți să iasă din ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II – Csanadpalota de pe autostrada Nădlac-Arad este, însă, în scădere faţă de noaptea de luni spre marţi, când se întindea pe circa 15 kilometri.
Timpii de aşteptare la ieşirea din ţară pentru camioane este de circa 100 de minute la punctul de trecere a frontierei de pe autostrada Nădlac-Arad, potrivit aplicaţiei de pe site-ul Poliţiei de Frontieră, însă şoferii se plâng că aşteaptă chiar şi două ore pentru a ieşi din ţară.
În vestul ţării, cel mai mult se aşteaptă la Petea, în Satu Mare, unde camioanele stau 400 de minute pentru a ieşi din ţară, şi la Borş, unde se aşteptă 240 de minute.
Daniel Țecu, președintele FADERE – Federația asociațiilor de români din Europa – cere autorităților române “suplimentarea imediată a personalului vamal din punctele de frontiera unde s-au format cozi imense din cauza intoarcerii românilor din diaspora în țările unde muncesc”.
“Este inadmisibil ca dupa atâția ani de experiențe nefericite aturoritățile române să fie la nesfârșit “luate prin surprindere”. Se stie clar ca in perioada sarbătorilor de Crăciun și de Paște românii din diaspora se folosesc de puținele lor zile libere pentru a se reîntâlni cu familiile din țară”, precizează el, în comunicatul remis redacției.
„Este josnic comportamentul administrației de la București față de milioanele de românii din diaspora. Se pare că suntem buni doar ca să injectăm anual miliarde de Euro în economie. După ce stăm luni de zile departe de familiile noastre, și atunci cand venim in țară suntem tratați cu ostilitate. Situația este și mai penibilă din cauza metehnelor binecunoscute ale vameșilor de a confisca din bagaje tot ce se poate în așteptarea șpăgii”, mia spune Daniel Țecu.