Raed Arafat a demisionat

Raed Arafat si-a dat demisia din functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii, marti, la o zi dupa ce a fost admonestat la televizor de presedintele Traian Basescu. Seful statului l-a acuzat ca nu sustine proiectul Legii Sanatatii, recomandandu-i ca, daca nu se comporta ca un secretar de stat al institutiei din care face parte, sa plece ori el, ori ministrul. Dupa ce premierul Emil Boc i-a aprobat demisia doctorului Arafat, medicul Tudor Ciuhodaru, de la Urgente Iasi a fost numit consilier pe probleme de urgenta al ministrului Sanatatii. El nu ii va putea locul lui Arafat in minister intrucat detine si calitatea de deputat.

Dr. Arafat si-a prezentat, intr-o conferinta de presa, motivele demisiei si opinia despre viitorul sistemului de urgenta in formula noului proiect de lege. El a spus ca nu este de acord cu punctul de vedere al ministerului in privinta sistemului de urgenta. “In varianta proiectului, sistemul va disparea. Daca vine privatul nu inseamna ca vine si calitatea. Pentru pacient, sistemul va fi mai slab”, a declarat fostul subsecretar de stat, precizand ca “din afara ministerului, voi putea sa apar mai bine sistemul de urgenta”.

Raed Arafat sustine ca “acum, legea si legislatia secundara care vizeaza urgenta sunt foarte bune, iar Banca Mondiala le foloseste ca exemple in alte tari pentru a se inspira”. “Dupa noul proiect, aceasta lege va disparea in intregime, la fel si legislatia secundara. Va disparea capitolul despre corelarea SMURD-ului. Nu sunt convins ca cei care propun altceva cunosc viitorul sistem de urgenta si ce va insemna. Desfiintam o lege cursiva, sute de pagini muncite, decizii trecute prin dezbateri repetate si teste si care au ramas valabile. Aproape nicio tara din lume nu se poate lauda cu sisteme perfecte. Am tras un semnal de alarma ca distrugem ceva foarte bun: unitatile de primiri urgenta, servicul de ambulanta, SMURD etc. Avem un sistem de urgenta integrat, dar interdependent. Daca unitatile de primiri urgente vor fi afectate va fi afectat si SMURD-ul”, a mai spus Arafat.

El sustine ca, atunci cand va intra factorul comercial, se va intra in competitie cu sistemul public, iar Urgenta va deveni vulnerabila. “Cand o firma are interesul sa ocupe piata, celelalte firme nu mai poti vorbi de un sistem integrat. Atunci cand o sa intelegem asta, va fi prea tarziu. Un bilet de drum fara intoarcere. Nu este prima tentativa de a comercializa sistemul de urgenta”, si-a exprimat el parerea.

“SMURD este un sistem sudat. Va fi rupt in bucati”

Cat despre statutul SMURD, dr. Arafat a spus ca acest sistem nu primeste fonduri de la Casa, ci de la Ministerul Sanatataii si de la cel al Administratiei Internelor. “N-ar fi existat fara Ministerul de Interne, primul care l-a sprijinit. Se cheltuie 1,5% din fondurile UPU pentru 200 de echipaje. Pe alta linie, MAI stie foarte bine cat se cheltuie – sub un milion de lei pe an pentru echipamente. Este un sistem eficient din punct de vedere al costului. Sistemul e sudat, noua propunere il va rupe in bucati”, este de parere fostul subsecretar de stat.

El sustine ca “de cand a venit propunerea, am incercat sa atrag atentia asupra pericolului”. “La primele doua intalniri ale ministerului, am tot auzit cat de putin semnificativ este sistemul de urgenta, ca acesta ar fi evoluat cu sau fara mine. Ulterior, colegii de la minister au sustinut ca Urgenta nu trebuie afectata. Am primit telefon de la dl. presedinte, probabil in baza unei declaratii cum ca eu blochez reforma. Cand au terminat de scris propunerile, am cerut o intrevedere cu dl. presedinte, care insa n-a mai avut loc”, a justificat dr. Arafat de ce nu i-a spus presedintelui Basescu nemultumirile sale legate de proiectul noii legi.

Costul ambulantelor, “pe cap de locuitor”

Raed Arafat a prezentat, in cifre, investitiile efectuate in ultimii ani in sistemul de urgenta. “Ambulante cumparate in 2007 (destul de multe, pentru ca era nevoie): circa 15 lei pe cap de locuitor. In 2009: ambulante cu 3 lei pe cap de locuitor. In 2011: ambulante cu 3 lei pe cap de locuitor, plus un elicopter. Am ajuns la 200 de echipaje pe tara, prin cresterea capacitatii. (…) Am inceput instruirea personalului, suntem la a 5-a serie de atestate la Ambulanta”, a mai spus fostul subsecretar de stat, precizand ca pretul ambulantelor a scazut cu 15-20% fata de prima achizitie, iar costurile “pe primiri urgente”, cu 50%, diferenta de bani fiind investita.

Raed Arafat a conchis: “Plec trist ca n-am terminat ce am inceput, dar cu capul sus”.

Luni seara, Traian Basescu i-a reprosat, intr-o interventie telefonica la o emisiune tv, ca pozitiile publice exprimate asupra Legii Sanatatii creeaza o “psihoza publica” si i-a sugerat lui Raed Arafat sa-si dea demisia daca va continua sa critice acest proiect.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.