Cabotaj nelimitat timp de 5 zile. Șoferii, acasă la 45 de zile. Fără odihnă săptămânală în cabină. Fără companii tip letter box. Salariu minim aplicat unitar. Mai puțină birocrație.
Comisia Europeană a anunțat măsurile pe care le are în vedere privind transportul rutier. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, de către vicepreședintele pentru energie, Maros Sefcovic, comisarul european pentru muncă Marianne Thyssen și comisarul european pentru transporturi Violeta Bulc.
Violeta Bulc a precizat că noul pachet privind mobilitatea urmărește asigurarea unei competitivități loiale prin eliminarea companiilor tip letter box, aplicarea de reguli corecte din punct de vedere social pentru șoferii profesioniști, o taxare privind infrastructura uniformă la nivel european, care să protejeze în mod real mediul, precum și utilizarea la maximum a oportunităților oferite de digitalizare.
Conform unui comunicat emis de Comisia Europeană, pachetul denumit „Europa în mișcare” este un set amplu de inițiative care vor spori siguranța în trafic, vor încuraja perceperea unor taxe rutiere mai echitabile, vor reduce emisiile de CO2, poluarea aerului și congestia traficului, vor diminua birocrația pentru întreprinderi și vor combate ocuparea ilegală a forței de muncă, asigurând totodată condiții adecvate și perioade de repaus pentru lucrători.
Concret, a fost elaborat un prim set de 8 inițiative legislative, cu accent special pe transportul rutier.
Acesta va fi completat în următoarele 12 luni de alte propuneri, inclusiv privind standardele de emisii post – 2020.
Șoferii
Odată cu aplicarea noilor reguli, șoferii profesioniști nu-și vor mai putea desfășura perioada săptămânală de odihnă de 45 de ore în cabină. Aceasta va trebui luată după cel mult 6 zile de lucru. De asemenea, la 3 săptămâni vor trebui să se întoarcă în țară.
În paralel, va fi redus numărul documentelor obligatorii pe suport de hârtie, care impun o povară administrativă ridicată conducătorilor auto, prin utilizarea mai eficientă a tehnologiilor digitale și trecerea la documentele electronice.
Cabotajul
În prezent, normele UE prevăd trei operațiuni de cabotaj în termen de 7 zile de la livrarea internațională. Noile reguli vor permite operațiuni de cabotaj nelimitate în termen de 5 zile de la livrarea internațională. Regula va fi mai ușor de aplicat și, de asemenea, va permite camioanelor să aibă mai puține rute goale, potrivit oficialilor europeni.
Detașarea
Pentru transportul internațional (de exemplu, de la statul membru “A” la statul membru “B”), Comisia propune ca șoferii să fie considerați lucrători detașați dacă aceștia petrec cel puțin 3 zile pe o anumită lună calendaristică pe teritoriul unui stat membru. Toate operațiunile de cabotaj (adică livrările în statul membru “A”) vor fi considerate ca detașarea lucrătorilor din prima zi – indiferent de durata acestora. Propunerile Comisiei susțin principiul “remunerării egale pentru muncă egală”.
CE promite companiilor de transport o reducere a birocrației prin utilizarea de documente electronice, dar și printr-o aplicare unitară la nivel european a regulilor privind salariul minim, care nu va mai implica obligativitatea unui reprezentant legal în fiecare țară.
Taxa de drum, în funcție de kilometrii parcurși
Comisia pledează pentru sistemele de taxare rutieră bazate pe distanțe, deoarece încurajează șoferii să utilizeze mai puțin vehiculele lor și, prin urmare, nu poluează atât de mult. „Tarifarea pe bază de timp nu reflectă cu acuratețe costurile de infrastructură și, din motive similare, nu sunt eficiente atunci când vine vorba de stimularea unor operațiuni de eficientizare și de reducere a congestiei. Acestea ar trebui înlocuite treptat cu tarife bazate pe distanțe, care sunt mai echitabile, mai eficiente și mai eficace”, se arată în documentul CE.
În paralel, proiectul menționează o reducere drastică a taxelor pentru camioanele care nu produc emisii. Comisia are în vedere o evaluare în detaliu a emisiilor de CO2 în acest sens. „Vehiculele cu emisii zero vor beneficia de taxe de infrastructură reduse cu 75%”, se menționează în proiect.
Meda IORDAN