A 6-a zi de proteste: “Ghici, ce vrem?”

“Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati!”, “Jos taxa auto!”,  “Ghici, ce vrem?”, “PDL – USL, aceeasi mizerie!”, “Lasati Aeroportul Baneasa low-cost!”, “Ciocanitoarea Udrea”, “Nu exista «tinutul secuiesc», doar PAMANTUL DACO-ROMANESC”, “Incompetenta este crima“, “Coruptia: Gazele – Austria, Apa – Franta, Curentul – Italia, Aurul – Offshore”, “Generatia Facebook”, “1989 – Revolutie, 2012 – Evolutie”, “Asta nu e justitie!” sau “Unde sunt banii nostri?”, “Jandarmeria, apara-i chelia!”, “Am adus vaporul, pleci?”, sunt numai cateva dintre mesajele inscriptionate pe bannerele sau pancartele din Piata Universitatii, in a 6-a zi de proteste.

Manifestantii s-au strans si miercuri in fata Teatrului National din Piata Universitatii, pentru a sasea zi consecutiv de proteste in Bucuresti. Ca de fiecare data, protestatarii si-au lasat etalate peste noapte lozincile pe grupul statuar “Caruta cu paiate” ce il infatiseaza pe Caragiale impreuna cu cele mai cunoscute personaje ale operelor sale. Au revenit la pranz, la inceput in numar mic, iar spre seara au ajuns la circa 800-900 de persoane, cu studenti cu tot, acestia din urma ramanand din nou la fantana de langa Arhitectura.

Manifestantii au fost din nou legitimati de jandarmi, iar cine a refuzat a fost dus direct la sectia de Politie. Potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, doua persoane care aveau cutite au fost duse la Sectia 3 de Politie, iar trei asupra carora s-au gasit substante interzise au fost ridicate pentru detinere de substante interzise si fost conduse la Brigada de Combatere a Criminalitatii.

“Legalizati marijuana”

In jurul orei 19.30, doi tineri au incercat sa ridice un banner cu mesaj interzis in zona Palatului Sutu, pe care scria “Legalizati marijuana”, dar mai multi oameni aflati in zona s-au repezit spre el sa il ia la bataie, acuzandu-l ca le compromit manifestatia. “Protestati pentru sanatate, pentru educatie, dar nu pentru droguri!”, le-a strigat unul dintre protestatari.

Unul dintre tineri a replicat ca “E o tara libera, bai!”, dar fost scos de fortele de ordine din multimea furioasa si dus, impreuna cu partenerul sau, la sectia de politie.

In Piata Universitatii s-au strans semnaturi pentru demisia presedintelui Traian Basescu, s-au impartit manifeste tiparite, s-a anuntat inregistrarea protestului drept miscare revolutionara. La un megafon a fost redat cantecul-manifest „Vino, Doamne!”, interpretat de Valeriu Sterian. La un moment dat s-a cantat si o colinda antiprezidentiala si antiguvernamentala.

Traian Igas, la spartul targului

Putin inainte de ora 23.00, cand in fata TNB mai ramasesera 100-150 de persoane, a sosit ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas. El a stat de vorba cu manifestantii, le-a ascultat doleantele si le-a transmis ca protestul trebuie sa fie pasnic. Un revolutionar i-a reprosat ca i s-a luat indemnizatia si nu mai are cu ce sa-I intretina familia, iar Igas, sa scape de insistentele lui, l-a chemat zilele urmatoare la minister “sa discutam”.

Proteste au avut loc miercuri si in 20 de judete din tara, din care 12 au continuat pana spre miezul noptii. Potrivit estimarilor MAI, pana la ora 21.00 au protestat in toata tara aproximativ 8.000 de persoane, in Capitala fiind circa 700 la acea ora, a precizat Marius Militaru, purtatorul de cuvant al MAI. In cele 12 judete in care manifestatiile se mai aflat inca in desfasurare protestau aproximativ 2.100 persoane.

Fara alcool , pe 1 km in jurul Pietei Universitatii

Jandarmeria Bucuresti a solicitat primarilor din sectoarele 1 si 2 sa interzica vanzarea de bauturi alcoolice intre orele 17.00-00.00, atat in magazine, cat si in barurile situate pe o raza de 1 km in jurul Pietei Universitatii. Neculai Ontanu, de la Sectorul 2, a impus interdictia inca din 17 ianuarie, iar Andrei Chiliman, de la Sectorul 1, a luat decizia incepand cu ziua de miercuri. Interdictia este valabila pana la 23 ianuarie, urmand a foi prelungita, daca e cazul.

Pe de o parte, jandarmii sustin ca multi dintre cei dusi la sectiile de Politie in zilele trecute miroseau a alcool, iar pe de alta, ultimii care raman in piata, nereusind sa mai place dupa incheierea manifestatiei, sunt cei bauti. Localurile din Centrul Istoric sunt cele mai afectate de interdictie.

Magda SEVERIN

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.