11 persoane ranite intr-un microbuz supraincarcat, rasturnat in Valcea

Luni dimineata, 11 persoane au fost ranite dupa ce microbuzul supraincarcat in care se aflau s-a rasturnat pe DN 64, in zona Ionesti-Marcea din judetul Valcea. Primele date ale politistilor arata ca accidentul s-a produs din cauza poleiului, dar si pentru faptul ca transporta 12 persoane, in loc de 8 plus soferul. Acest gen de transport este unul ilegal, deoarece microbuzul avea 12 calatori, plus soferul, sunt de parere reprezentantii Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR). Ei reclama ca “tot mai multi romani mor pe autostrazile Europei, dar si in Romania, ca urmare a transportului de persoane piratat permis de o legislatie incorecta, modificata in functie de interese”. Astfel, modificarea, de catre Parlament, a OUG nr. 34/2010 privind “pirateria in transportul de persoane” da posibilitatea “unor afaceristi din domeniul transportului de persoane sa puna in pericol viata calatorilor”.

In microbuz se aflau 12 pasageri si soferul, iar autovehiculul circula dinspre Dragasani spre Ramnicu Valcea. Dupa o curba, masina a derapat, a intrat pe contrasens si s-a rasturnat pe partea stanga, intr-un sant.

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Valcea, inspector Alina Teodorescu, initial la spital au fost transportati cu ambulantele 6 raniti, printre care si soferul. “Ulterior, la Spitalul Judetean din Ramnicu Valcea s-au prezentat singuri alti 5 pasageri din microbuz, care au leziuni minore si sunt investigati medical. In acest moment sunt 11 raniti”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Valcea.

Traficul rutier in zona accidentului a revenit la normal dupa ce s-a circulat pe o singura banda, alternativ, sub supravegherea politistilor.

Reamintim ca saptamana trecuta a avut loc un accident similar, la Oradea, cu 11 raniti si, din pacate, un deces. La sfarsitul anului trecut au avut loc un accident si mai tragic, in Ungaria, cu 15 de morti intr-un microbuz romanesc ce transporta persoane fara a detine autorizatie. 

Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) a reclamat in repetate randuri ca autoritatile inchid ochii la transportul ilegal de persoane, deoarece, prin modificarea, de catre Parlament, a OUG nr. 34/2010 privind “pirateria in transportul de persoane”, se da posibilitate “unor afaceristi din domeniul transporturlui de persoane sa puna in pericol viata calatorilor”. “In Romania, Ministerul Transporturilor nu a autorizat transportul de persoane de 8 plus 1, acesta fiind reglementat de Legea 38/2003”, a acuzat Vasile Stefanescu, presedintele COTAR, de fiecare data cand au avut loc accidente cu microbuze supraaglomerate.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. Salut! S-a ihiaecnt TID 2011… Eu am participat pe o portiune relativ scurta, de la Luncavita la Sfantu Gheorghe, asa ca impresiile mele sunt “partiale” Ii las pe cei care au parcurs toata portiunea romaneasca sa faca review-ul complet. Din pozitia mea, lucrurile s-au vazut cam asa: multa voie buna, efort moderat, vreme exceptionala (multumiri Marelui Meteorolog!, cum spune un bun prieten), spirit de echipa. Si ca sa citez un mare alpinist roman, care la un moment dat m-a imbarbatat cand am ratacit drumul prin munti si am constatat ca facusem cateva ore “degeaba”, cred ca acestui turneu i se potriveste foarte bine motoul “Scopul este drumul, nu destinatia”.Iata si cateva poze facute de mine pe portiunea Luncavita-Sf. Gheorghe: Felicitari tuturor celor care au participat, si multe multumiri organizatorilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.