Specialiștii Primăriei Capitalei le-au prezentat asociațiilor transportatorilor de persoane proiectul noului Program de transport public de călători București-Ilfov, elaborat în conformitate cu prevederile PMUD 2016-2030, precum și regulamentul de transport în această regiune, înainte de lansarea în dezbatere publică.
La întâlnirea de la sediul Municipalității a participat și primarul general Gabriela Firea, care le-a spus reprezentanților patronatelor: „Ne dorim ca transportul de călători, atât în București, cât și în localitățile din județul Ilfov, să fie realizat la cele mai înalte standarde de calitate și siguranță. Vom implementa, astfel, un program care prevede 58 de trasee între București și toate localitățile din Ilfov, acestea însumând 1.150 de km, cu 300 de km mai mult decât există în prezent. Vorbim despre București și 40 de localități din județul Ilfov, adică 8 orașe și 32 de comune, care vor beneficia de un sistem de transport eficient, integrat, durabil și sigur, care să contribuie la dezvoltarea economică a zonei metropolitane”.
Aceste trasee vor fi asigurate atât de RATB, cât și de operatorii privați, „care sunt partenerii noștri – și doresc, astfel, să vă asigur că Municipalitatea încurajează piața privată și dorește o colaborare legală și exclusiv în interesul cetățenilor zonei metropolitane, care trebuie să beneficieze de un transport modern, de calitate”, a adăugat Gabriela Firea.
Trasee în 8 orașe și 32 de comune din Ilfov
Cele 40 de localități din județul Ilfov care vor fi conectate cu Bucureștiul prin noile trasee de transport sunt 8 orașe – Bragadiru, Buftea, Chitila, Măgurele, Otopeni, Popești-Leordeni, Voluntari – și 32 de comune – 1 Decembrie, Afumați, Balotești, Berceni, Brănești, Cernica, Chiajna, Ciolpani, Ciorogârla, Clinceni, Copăceni, Corbeanca, Cornetu, Dărăști-Ilfov, Dascălu, Dobroești, Domnești, Dragomirești Vale, Găneasa, Glina, Grădiștea, Gruiu, Jilava, Moara Vlăsiei, Mogoșoaia, Nuci, Periș, Petrăchioaia, Snagov, Ștefăneștii de Jos, Tunari și Vidra.
MT, despre prelungirea programului de transport
UGIR, COTAR și alte asociații patronale din transporturi au solicitat Guvernului, într-o adresă comună, prelungirea valabilității Programului de transport pentru București – Ilfov, a Programului de transport interjudețean și modificarea OG 27/2011 privind transporturile rutiere.
În răspunsul primit de la Guvern, Ministerul Transporturilor precizează, referitor la prelungirea valabilității programului de transport București – Ilfov: „Subliniem faptul că MT, împreună cu MDRAP, CJ Ilfov și Primăria Capitalei au în intenție revizuirea cadrului de reglementare, având ca scop satisfacerea nevoilor de mobilitate a persoanelor, creșterea siguranței circulației rutiere și eficientizarea transportului rutier de persoane, inclusiv îmbunătățirea accesibilității și buna integrare a diferitelor moduri de transport în regiunea București – Ilfov”.
În ceea ce privește OG nr. 27/2011, reprezentanții Ministerului Transporturilor arată că actul normativ urmează să fie aprobat prin lege în Parlament, „context în care apreciem că, pe parcursul procesului legislativ, vor fi avute în vedere toate propunerile ce privesc această categorie de transport, inclusiv recomandările consiliului Concurenței.”
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea: „Subliniez, încă o dată, că nu eliminăm operatorii privați care respectă legea și își respectă călătorii, iar, în acest scop, vom avea o serie de întâlniri regulate, astfel încât implementarea măsurilor prevăzute de PMUD să fie făcută cât mai corect, în beneficiul cetățenilor”.
PMB: „În perioada următoare, se va publica anunțul de intenție privind licitația de atribuire a celor 58 de trasee”.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro
Imagine: Jean-Mihai Pâlșu