Ordonanta de Urgenta aprobata luni de Guvern pentru suspendarea, pana la 1 ianuarie 2013, a achitarii taxei de poluare pentru autovehiculele inmatriculate in Romania inainte de anul 2007 a fost publicata, marti, in Monitorul Oficial, astfel ca a intrat in vigoare.
Suspendarea platii taxei este valabila pana la 31 decembrie 2012 inclusiv, iar autoritatile estimeaza pierderi de 336 milioane de lei in bugetul Fondului pentru Mediu in aceasta perioada. Cum insa multi dintre cei care doreau sa cumpere sau sa vanda masini inmatriculate inainte de 2007 nu au inteles ca vor plati si ei taxa (numita inainte “taxa de prima inmatriculare”), ministrul Laslo Borbely a propus Guvernului amanarea acestei prevederi din noua lege. Ar fi platit-o, de fapt, cei care ar fi cumparat masina, insa nici vanzatorul nu ar fi fost avantajat, intrucat taxa era calculata in asa fel incat cuantumul ei era egal sau depasea, in multe cazuri, valoarea masinii.
Cei care au achitat deja taxa pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 pot solicita restituirea acesteia la organul fiscal competent, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala. “Celor care au platit aceasta taxa, in perioada 13 ianuarie si data la care intra in vigoare aceasta ordonanta, li se vor restitui banii, la cerere”, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Padurilor.
Celelalte prevederi ale Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule raman in vigoare. Este vorba despre reducerea cu pana la 25% a taxei de poluare si posibilitatea ca, in cazul in care taxa platita pe vechea lege, incepand cu 1 iulie 2008, este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noii legi, contribuabilii sa poata solicita diferenta.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PALSU