Daimler la IAA 2018: Camioane, autobuze și autovehicule comerciale ușoare, în premieră

Daimler prezintă la IAA 2018 camioane, autobuze și autovehicule comerciale ușoare în premieră mondială – mai sigure, mai economice și mai ecologice, se arată într-un comunicat transmis redacției.

Iată precizările:

  • Pavilioanele 14/15 ale Daimler: o lume întreagă dedicată camioanelor, autobuzelor și autovehiculelor comerciale ușoare
  • Daimler Trucks: premiera mondială a revoluționarului Mercedes-Benz Actros și a numeroaselor inovații din gama de camioane Daimler
  • Daimler Buses: premiera mondială eCitaro și noua generație de mini autobuze – o multitudine de inovații la nivel de produs și servicii
  • Mercedes-Benz Vans: noul Sprinter, servicii digitale și platforma de discuții „future talks by Mercedes-Benz Vans”

„Driving Tomorrow” este motto-ul ediției din acest an a Salonului IAA dedicat autovehiculelor comerciale, care are loc în perioada 20 – 29 septembrie, la Hanovra, iar Daimler îl reprezintă mai bine decât orice altă companie. Fie că este vorba de Daimler Trucks, Daimler Buses sau Mercedes-Benz Vans, autovehicule sau servicii – Daimler este un adevarat pionier în ceea ce privește sistemele de conducere ecologice și economice din punct de vedere resurse, siguranță, conducere autonomă, digitalizare, rețea și servicii digitale. Acest rol a fost demonstrat de Daimler Trucks, de exemplu, cu premiera mondială a noului Mercedes-Benz Actros, a camionului complet electric eActros, a camionului cu motor pe gaz Actros NGT și a FUSO eCanter.

În cadrul IAA, Daimler Buses prezintă premiera mondială a Mercedes-Benz Citaro și a noilor microbuze, precum și premierele Mercedes-Benz Tourismo și Setra TopClass S 531 DT.

Cu sistemele sale de asistență la frânarea de urgență Active Brake Assist 4/5, Preventive Brake Assist pentru autobuze urbane și Sideguard Assist pentru camioane și autobuze, Daimler stabilește standardul de referință în ceea ce privește sistemele de asistență și siguranță, în timp ce Active Drive Assist din dotarea noului Actros deschide drumul către conducerea autonomă.

Noul Sprinter și autovehiculul complet electric eSprinter reprezintă modele de referință printre autovehiculele comerciale ușoare de astăzi, în timp ce Vision URBANETIC oferă o viziune asupra unui tip complet nou de autovehicul comercial.

Fleetboard, Uptime, Omniplus On sau Mercedes Pro – digitalizarea și înregistrarea sistematică au adus servicii digitale revoluționare și au contribuit la creșterea rentabilității.

Pavilioanele 14/15 ale Daimler: o lume întreagă dedicată camioanelor, autobuzelor și autovehiculelor comerciale ușoare

Pavilioanele14/15 din incinta târgului de la Hanovra sunt de mult timp cunoscute ca „Pavilioanele Daimler”. 64 de camioane, autobuze, autocare și autovehicule comerciale ușoare, împreună cu alte șapte vehicule din zona exterioară, reflectă lumea vehiculelor comerciale. Și este o panoplie completă: pe lângă autovehiculele destinate piețelor europene, Daimler își va arăta acoperirea gobală prin zona „Trucks and Buses for the World”, unde sunt expuse autovehicule pentru piețele de export, precum și un camion de prezentare FUSO.

Modul de prezentare al Grupului și al brandurilor din portofoliu în cadrul târgului, în fața miilor de vizitatori din întreaga lume a implicat o muncă elaborată: amenajarea a durat opt săptămâni, în timp ce planificarea a durat aproximativ un an și a fost coordonată de o echipă cu experiență. Aproximativ 2000 m² de covor și 9000 m² de pardoseală laminată au fost folosiți pentru amenajarea pavilioanelor. Arhitectura standului a implicat 500 de tone de oțel, iluminate de 2,2 km de lumini cu LED. 2000 de reflectoare, montate pe 5,5 km de schele și 11 km de tubulatură din aluminiu sunt folosite pentru a evidenția cât mai bine exponatele. Alimentarea cu energie se face prin 33 km de cabluri.

Dar obiectivul principal al Daimler, mai presus de orice, sunt oamenii: aproximativ 1000 de membri ai echipei vor interacționa cu vizitatorii – la punctele de informare, la zona de restaurante și în cadrul expozițiilor, oferind recomandări și informații specializate.

Daimler Trucks: revoluționarul Mercedes-Benz Actros este starul de la IAA

Noul Actros este steaua necontestată dintre toate camioanele de la IAA. În locul oglinzilor convenționale, MirrorCam, cu numeroase funcții suplimentare, ajută șoferul, îmbunătățind în același timp și aerodinamica. Modul în care diferitele sisteme de asistență interacționează în cadrul Active Drive Assist deschide drumul către conducerea automată. Noua funcție de urmărire activă a benzii intervine cu mișcări de corecție a direcției, dacă este necesar. Noul sistem Active Brake Assist 5 poate reacționa acum și cu frânarea de urgență completă dacă identifică un risc pentru pietoni. Unul dintre elementele cheie ale sistemelor de asistență din dotarea noului Actros este Sideguard Assist, introdus cu succes în urmă cu doi ani.

Sistemul anticipativ de control al vitezei de croazieră din Actros, Predictive Powertrain Control, recunoaște acum și intersecțiile și sensurile giratorii. Acest lucru îi permite să optimizeze stilul de conducere al șoferului, chiar și pe traseele pe distanțe lungi. În coroborare cu MirrorCam, noul mod de conducere Economy+ al transmisiei automate Powershift3 și noul raport de distribuție al punții spate, determină ca noul Actros să aibă un consum de carburant redus cu trei procente la deplasarea pe autostrăzi și cu până la cinci procente pe drumuri naționale.

Sistemele de control au atins un nou nivel, mai ales în ceea ce privește ecranele MirrorCam de pe stâlpii A din interiorul cabinei și noul Multimedia Cockpit. Centrul acestui sistem îl reprezintă două ecrane color, iar în locul panoului de bord clasic cu vitezometru, turometru și indicatorul nivelului de combustibil, este amplasat un ecran color plat de înaltă rezoluție. Al doilea ecran, cel secundar, este cu funcție tactilă. Majoritatea funcțiilor autovehiculului pot fi ușor controlate cu ajutorul acestui ecran. Ca o extensie a Multimedia Cockpit, Mercedes-Benz Trucks oferă și mai multă conectivitate și funcționalitate prin Multimedia Cockpit interactiv.

La Salonul IAA dedicat autovehiculelor comerciale, Mercedes-Benz prezintă  modelul special „Actros Edition 1”, produs într-o ediție limitată de 400 de unități, cu numeroase dotări extra care asigură un maximum de confort și siguranță pentru conducătorul auto. Caracteristicile premium de design ale camionului oferă un factor înalt de recognoscibilitate.

În timpului procesului de dezvoltare al noului Actros, inginerii Mercedes-Benz Trucks au reproiectat și Arocs. Aproape toate inovațiile prezente pe noul Actros sunt disponibile și pentru Arocs: MirrorCam, Active Brake Assist 5, Multimedia Cockpit și sistemul îmbunătățit Predictive Powetrain Control. Singura diferență: în timp ce aceste noi caracteristici reprezintă dotări standard în cazul Actros, noul Arocs este, de cele mai multe ori, configurat în mod individual.

Noile caracteristici ale sistemului de conducere sunt la fel de importante. Prezentat în cadul IAA în urmă cu doi ani, camionul complet electric eActros este acum – în urma unor procese de dezvoltare exhaustive – disponibil pentru teste. Noul Actros NGT, cu motor alimentat cu gaz, marchează începutul unui nou capitol al autovehiculelor cu emisii scăzute produse de Mercedes-Benz Trucks.

Aceasta este o zonă în care Fuso excelează. eCanter complet electric este primul astfel de camion inclus în producția de serie. Camionul complet electric E-FUSO Vision One, prezentat la IAA, oferă o viziune asupra viitorului. Brandul de produs E-FUSO demonstrează cât de importantă este dezvoltarea sistemelor de conducere electrice pentru FUSO.

La fel de revoluționare precum camioanle sunt și serviciile oferite de Daimer Trucks. Serviciul anticipativ Uptime, care dispune de monitorizare în timp real a tuturor funcțiilor cheie ale autovehiculului, a fost de asemenea îmbunătățit și rafinat. De exemplu, acum poate controla și unele funcții ale remorcii. Începând cu anul viitor, Service 24h va oferi monitorizare în timp real a defecțiunilor și a activităților de reparații.  

Fleetboard, subsidiar al Daimler și lider de piață în rândul furnizorilor de telematică digitală, va prezenta noul Fleetboard Cockpit în cadrul IAA, dezvoltat cu ajutorul clienților. Fleetboard utilizează serviciile de stocare în Cloud, iar primii clienți deja au experimentat acest beneficiu. În cadrul IAA, Fleetboard va prezenta aplicația Fleetboard Driver, o platformă de comunicare pentru șoferii de camioane și Fleetboard Fuel loss – acest serviciu semnalizează orice anomalie, de la consumul de carburant și până  la informații despre realimentare.

Daimler Buses: numeroase premiere mondiale, de la Citaro până la servicii

Daimler Buses anunță numeroase premiere spectaculoase în cadrul Salonului IAA 2018 dedicat autovehiculelor comerciale. Elementul central este noul Mercedes-Benz eCitaro complet electric, autovehiculul care duce mobilitatea electrică în categoria autobuzelor urbane la un nou nivel. eCitaro oferă un standard de eficiență energetică impresionant și nemaiîntâlnit, datorită unei serii de componente inovatoare. Acesta dă startul inițiativei de inovare în mobilitate electrică, întrucât, odată cu premiera, Daimler Buses va prezenta și strategia pentru dezvoltarea autobuzelor urbane în viitorul apropiat. Noul eCitaro este deja utilizat în mai mult de 30% dintre activitățile urbane de transport. Odată cu lansarea viitoarei generații de baterii, cu baterii solide și cu celule de combustibil, pentru creșterea autonomiei, acest procentaj va ajunge la 100% în doar câțiva ani. De asemenea, trebuie menționat și design-ul noului eCitaro, întrucât oferă o perspectivă în viitor a celui mai popular autobuz urban.

eCitaro este parte integrantă a sistemului eMobility a Daimler Buses. Acest sistem oferă operatorilor de transport servicii de consultanță amănunțite, un sistem inteligent de încărcare și sesiuni de training pentru angajați pentru diferite servicii. Sistemul eMobility și Mercedes-Benz eCitaro deschid drumul către folosirea exclusivă a autobuzelor electrice în orașe.

Noul Mercedes-Benz Sprinter pune bazele unei noi generații de microbuze emblematice, formate din Sprinter City, Sprinter Transfer, Sprinter Mobility și Sprinter Travel, care urmează să fie lansate consecutiv. Sprinter City 75 joacă un rol foarte important în acest context: datorită ampatamentului extins, autobuzul urban compact, cu un șasiu special, are o platformă joasă, voluminoasă, iar datorită punții spate cu sarcină utilă ridicată, acesta are o capacitate mărită de transport pasageri.  

Impresionantul autobuz cu etaj Setra TopClass S 531 DT stabilește noi standarde în categoria din care face parte, fiind prezentat în premieră în cadrul IAA. Pe lângă designul impresionant, autocarul se remarcă prin aerodinamică și eficiența consumului de combustibil, variabilitate maximă, confort și siguranță. Acest autocar este ideal pentru rutele turistice sau curse regulate, în timp ce performanțele aerodinamice îl recomandă drept un autovehicul capabil să seteze noi recorduri din punct de vedere al consumului de combustibil. Acesta dispune de o gamă excepțională de echipamente standard de siguranță, de la noul Active Brake Assist 4 și până la un sistem de stingere a incendiilor.

De asemenea, tot în cadrul IAA, este prezentat pentru prima dată Mercedes-Benz Tourismo – autocarul cu punte înalțată, succesorul celui mai bine vândut autocar din Europa. Eficiența economică, confortul în timpul călătoriei și siguranța la cel mai înalt nivel ale noului Tourismo sunt toate extrem de impresionante.

Odată cu introducerea noilor sisteme de asistență, Mercedes Benz și Setra stabilesc încă o dată standardele de siguranță activă pentru autobuzele urbane și autocare. Active Brake Assist 4 pentru autocare este primul sistem de frânare de urgență care se activează și pentru pietoni. Acesta va fi integrat în dotările standard ale Mercedes Benz și Setra începând cu anul 2019. Preventive Brake Assist este primul sistem de asistență la frânare activă pentru autobuzele urbane, iar Sideguard Assist este primul sistem de asistență pentru autobuze și autocare, capabil să atenționeze șoferul asupra pietonilor, bicicliștilor și a obiectelor staționare atunci când autovehiculul execută manevra de viraj. Acest sistem este disponibil pentru toate autobuzele și autocarele Mercedes Benz și Setra.

Serviciile pentru autobuze și autocare sunt digitalizate prin funcția Omniplus On, deschizând astfel noi oportunități datorită conectivității. Serviciile digitale sunt grupate și organizate clar pe platforma online Omniplus On. Funcția este dezvoltată pe baza a 3 piloni. „Omniplus On advance” asigură disponibilitatea maximă a flotei pentru operatorii de autobuze. De exemplu, prin intermediul serviciului Omniplus Uptime sunt monitorizate în timp real anumite sisteme ale autovehiculului. „Omniplus On monitor” integrează serviciile telematice pentru o gestionare eficientă a flotei. „Omniplus On Drive” asigură comunicarea între șofer și companie, ajutând șoferul să efectueze verificarea zilnică a traseului. Nu în ultimul rând, „Omniplus On commerce” permite operatorilor de autobuz să realizeze achiziții rapide și personalizate, precum procurarea pieselor de schimb, în orice moment din zi sau noapte.

Mercedes-Benz Vans: noul Sprinter, servicii digitale și platforma de discuții „future talks by Mercedes-Benz Vans”

Cu Sprinter, Vito, Citan și Clasa X, Mercedes-Benz Vans este producătorul care acoperă toate categoriile de autovehicule comerciale ușoare. În cadrul ediției din acest an a IAA, în centrul atenției este noul Sprinter, cel mai bine vândut model în segmentul autoutilitarelor mari. Sprinter răspunde tuturor necesităților de transport de astăzi și de mâine: furgon, tourer sau șasiu, tracțiune frontală, tracțiune spate, tracțiune integrală, motor diesel cu emisii scăzute, complet electric sau cu celule de combustibil, precum conceptul Sprinter F-CELL. De la designul său atrăgător, la noile sisteme de siguranță, asistență și conectivitate, ca dotări standard, până la un panou de bord complet nou, cu un sistem infotainment care setează tendințele, Sprinter continuă săși reconfirme poziția de lider în categoria 3,5 tone.

Spectaculosul concept Vision URBANETIC sugerează cum ar putea arăta autovehiculele comerciale ușoare ale zilei de mâine. Acesta se bazează pe conducerea autonomă și pe șasiul complet electric, cu un desing în totalitate nou. Dotat cu module pentru transport persoane și mărfuri, autovehiculul dispune de o gamă largă de aplicații, necesare în centrele urbane, în funcție de zilele săptămânii, de ore și de cerințele individuale. Toate acestea sunt concepute pe baza unui sistem IT, care analizează cererea și oferta dintr-o anumită zonă și într-un interval specific de timp. Rezultatul este o flotă de autovehicule cu conducere autonomă, eficientă și adaptată nevoilor actuale de mobilitate. Obiectivul ambițios este de a transporta cât mai multe persoane și bunuri, cu cât mai puține autovehicule, pe o infrastructură de drumuri neschimbată.

Mercedes-Benz nu neglijează nici prezentul. La standul producătorului auto premium, noul Sprinter este prezentat alături de Vito și Clasa V, Citan și Clasa X, care își marchează premiera în cadrul IAA dedicat autovehiculelor comerciale. Vito iese în evidență prin noul sistem de infotainment cu ecran tactil și sistem de navigație integrat. Caracterul dinamic al autovehiculului este accentuat de linia de echipamente Vito Line Sport, caracterizată de o gamă largă de funcții atractive.

Mercedes-Benz Vans a evoluat de la un producător de autovehicule, la un furnizor de soluții holistice de mobilitate. Această direcție este dictată de inițiativa strategică asupra viitorului adVANce, centrată pe soluții orientate către clienți din sectorul transporturilor și logisticii. Digital@Vans înglobează toate activitățile care îi vor permite șoferului și autovehiculului să se conecteze inteligent, prin intermediul aplicațiilor și serviciilor. Solutions@Vans utilizează echipamente suplimentare și dispozitive de fixare pentru a optimiza modul de utilizare a compartimentului de încărcare.

Rental@Vans oferă orice servicii de la închirierea individuală de autovehicule, până la soluții specifice sectorului de transport și logistică, pentru a satisface cele mai exigente necesități ale companiilor. Sharing@Vans este conceput pentre a introduce sisteme de mobilitate bazate pe cerere, pe întreg teritoriul Europei, prin asocierea cu start-up-ul ViaVan. În cadrul zonei de Inovație din centrul expozițional IAA, Mercedes-Benz Vans prezintă câteva soluții inovatoare. Aici vizitatorii au posibilitatea de a afla totul despre soluțiile pentru compartimentul de încărcare digitalizat, echipamentele ideale pentru autovehiculele de car-sharing, soluțiile pentru o logistică a materialelor mai simplă și mai eficientă, cât și cele pentru gestionarea flotelor, care să combine coordonarea sarcinilor cu activitatea șoferului. Ca parte a New Mobility World, Mercedes-Benz prezintă activitatea curentă a proiectului Vans & Drones prin intermediul noului Sprinter.

Mercedes-Benz Vans conduce electrificarea modelelor sale comerciale sub deviza eDrive @VAN. Livrările către clienți ale noului eVito vor începe deja din toamna anului 2018. Livrările eSprinter vor urma în 2019. Cu toate acestea, strategia eDrive @VAN include, pe lângă electrificare, un sistem complet și personalizat pentru flote specifice de autovehicule. De exemplu, acesta oferă consultanță privind alegerea autovehiculelor, suport cu aplicația eVAN Ready și/sau o viziune de ansamblu asupra costului total de exploatare (TCO), precum și analiză și consiliere pentru infrastructura de încărcare de la sediul clientului.

În plus, Mercedes-Benz Vans oferă o viziune asupra viitorului mobilității fară emisii prin Concept Sprinter F-CELL și prezintă cum avantajele unui timp de încărcare scurt, al unui sistem cu o greutate scăzută și o autonomie ridicată pot fi integrate într-o rulotă.

La IAA, Mercedes-Benz Vans invită vizitatorii la discuțiile zilnice de pe platforma „future talks by Mercedes-Benz Vans “. Aici, experții vor vorbi, printre altele, despre tendințele în transport și logistică, digitalizare, car-sharing și soluțiile inovatoare de livrare. Mai multe informații sunt disponibile online la: http://mb4.me/IAA_Nutzfahrzeuge_2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.