Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, participă în perioada 29 – 30 octombrie la Graz, la Reuniunea informală a miniștrilor Mediului și Transporturilor din statele UE, organizată de Austria, ca țară aflată la președinția Consiliului Uniunii Europene.
Participanții au dezbătut aspecte legate de mediu (mobilitate curată, accesibilă și sigură) și transporturi (multi-modalitate, siguranța și gestionarea transportului).
Una dintre temele importante de discuție a fost propunerea Comisiei Europene de renunțare a schimbării sezoniere a orei în Uniune. Acest dosar se va afla pe agenda președinției României a Consiliului UE de anul viitor, iar Comisia Europeană dorește finalizarea negocierilor până în aprilie 2019.
“Facem mențiunea că transportatorii aerieni doresc menținerea orei de vară tot timpul anului, dar cu aplicare cel mai devreme începând cu 2021, pentru a avea timp să renegocieze sloturile”, precizează Ministerul Transporturilor, în comunicatul transmis redacției.
În cadrul reuniunii informale, miniștrii Mediului și Transportului au adoptat Declarația de la Graz “Începutul unei noi ere: Mobilitate curată, sigură și accesibilă pentru Europa”, în contextul atingerii obiectivelor Acordului de la Paris și a obiectivelor de consolidare a inovării, competitivității și incluziunii sociale în Europa.
Totodată, la Graz a avut loc și o sesiune de lucru privind Siguranța rutieră 2020 – O Europă sigură pentru toți cetățenii.
Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a declarat că siguranța rutieră este o responsabilitate comună care necesită o acțiune concretă și concertată a statelor membre, a instituțiilor Uniunii Europene, a autorităților regionale și locale, a industriei și a societății civile.
“Ar trebui să ne concentrăm în principal pe îmbunătățirea comportamentului utilizatorilor de drumuri și, pentru aceasta, trebuie să folosim toate instrumentele, precum: o mai bună aplicare a normelor de circulație în statele membre și transfrontaliere, o mai bună educație rutieră a șoferilor, îmbunătățirea infrastructurii și a siguranței vehiculelor. Siguranța rutieră reprezintă o prioritate majoră pentru România si, în scopul reducerii numărului de victime din accidente rutiere, vom începe în anul 2019 elaborarea Strategiei Naționale pentru Siguranță Rutieră pentru perioada 2020-2030, care va lua în considerare noua abordare privind Sistemul Sigur și cerințele europene privind utilizarea Indicatorilor Cheie de Performanță”, a spus ministrul Lucian Șova.
În marja reuniunii de la Graz, ministrul Transporturilor a avut o întâlnire bilaterală cu Violeta Bulc, comisarul european pentru Transporturi, pe tema obiectivelor şi priorităților din domeniul transporturilor pe care România intenționează să le promoveze pe durata președinției Consiliului UE.
Un alt subiect de discuție a fost revizuirea Planului de Performanță al Romatsa, în contextul creșterii semnificative a traficului aerian la nivel mondial. Cu sprijinul comisarului Violeta Bulc și a echipei DG Move, au fost finalizate cu succes toate etapele tehnice ale procesului de revizuire. Delegația Comisiei a dat asigurări că vor fi întreprinse toate demersurile astfel încât să fie posibilă publicarea deciziei până la finalul acestui an.
Totodată, ministrul Lucian Șova a avut întâlniri bilaterale cu omologii săi din Bulgaria, Rossen Jeliazcov și din Polonia, Andrzej Adamczyk, cu care a discutat despre Pachetul I Mobilitate.
România a fost reprezentată la reuniunea de la Graz de ministrul Transporturilor, Lucian Șova și de ministrul Mediului, vicepremierul Grațiela Gavrilescu.