Pentru 23.000 de locuitori din 38 de sate buzoiene si circa 40.000 din 27 de comune din judetul Vrancea a venit apocalipsa: sunt ingropati cu case cu tot in zapada, iar pentru a comunica intre ei au sapat tunele prin omat. Nu au mancare, nu au curent electric, nu au lemne pentru foc, nu pot ajunge la animale sa le hraneasca. Cei batrani nu au mai vazut lumina zile de o saptamana, de cand a inceput iadul si ferestrele le-au fost acoperite de troiene. Pentru a intregi acest dezolant, un preot de 50 de ani, care a murit luni, nu poate fi inmormantat. Si in alte zone situatia este critica: potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, 262 de localitati din 18 judete sunt afectate de viscol si de caderile masive de zapada. In ultimele 24 de ore au mai murit 13 oameni din cauza gerului, aducand la 57 numarul victimelor.
Jandarmii si pompierii militari au ajuns la sinistrati dupa o saptamana. Camioanele trimise cu alimente s-au blocat in zapada, astfel ca salvarea nu a putut veni decat din aer, fiind nevoie de elicopterele Armatei si Ministerului de Interne pentru a transporta ajutoarele. Viscolul s-a oprit abia aseara, dupa ce a lasat in urma un peisaj dezolant: o mare imensa de alb, din care rasar ici-colo hornurile caselor. Firele de telegraf pot fi atinse cu mana, iar cativa caini rataciti merg pe cararea batatorita pe acoperisuri.
Oamenii si-au sapat transee, acolo unde s-a putut, prin muntii de zapada inalti de 5-7 metri. Cei mai multi au facut insa tunel intre ei si vecini, sau pana la adapostul animalelor. Abia pot ajunge la magazia de lemne, dupa zile intregi in care viscolul i-a tintuit in case. In lipsa focului, s-au imbracat cu tot ce au avut mai gros, pentru a supravietui. Curent electric nu mai au de sambata, lumanarile s-au terminat, iar la magazin oricum nu mai exista nimic pe rafturi de la inceputul saptamanii trecute. Cei care au avut provizii pentru iarna si-au ajutat vecinii saraci sau batrani. La tara, solidaritatea este autentica.
Cimitirul disparut
In localitatea Glodeanu Silistea, din judetul Buzau, un preot care a murit luni nu poate fi inmormantat pana cand nu i se face necropsia pentru stabilirea cauzei decesului. Intrucat avea 50 de ani, moartea lui este considerata suspecta. Masina de la Medicina Legala nu a putut patrunde in zona, si niciun alt utilaj care sa transporte cadavrul pana la Buzau nu a ajuns. In aceste conditii, oamenii nu-l pot inmormanta pe barbat. Nici nu ar avea unde, intrucat cimitirul a fost inghitit de nameti.
Cele mai afectate au fost casele din marginea satelor, ingropate in zapada viscolita de pe camp. Potrivit reprezentantilor ISU, in localitatile izolate au existat 11 cazuri medicale, care vineri la pranz au fost preluate si transportate la spital cu elicoptere MAI.
Si Vrancea sub nameti
Cat priveste judetul Vrancea, autoritatile anuntasera, initial, ca sunt numai 9 localitati izolate de nameti. Noul ministru de Interne, Gabriel Berca, i-a trimis, vineri, in regim de urgenta in Buzau si Vrancea pe chestorul de politie Ioan Dascalu si pe adjunctii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane.
La fata locului situatia era mult mai tragica. Toate localitatile aflate de-a lungul drumurilor nationale si judetene inchise sunt ingropate in zapada. Astfel, satele Chiojdeni, Maracini, Seciu, Lojnita, Luncile, Poduri, Catauti, Tulburea, aflate in zona DN 2 N, sectorul Chiojdeni-Jitia, sunt izolate. De asemenea, satele Chiojdeni, Maracini, Seciu, Lojnita, Luncile, Poduri, Catauti, Tulburea, din zona DN 2 N, sectorul Chiojdeni-Jitia, inchis din cauza nametilor, sunt izolate.
262 de localitati din 18 judete, afectate de viscol
In toata tara sunt afectate 262 de localitati din 18 judete. Dintre acestea, 158 au intrerupte comunicatiile rutiere sau feroviare, iar 113 localitati sunt nealimentate cu energie electrica. Cele mai afectate sunt, dupa Buzau si Vrancea, judetele Ialomita si Calarasi.
Ministerul Sanatatii informeaza ca, in ultimele 24 de ore, 13 oameni au murit, numarul deceselor inregistrate ca fiind provocate de ger ajungand la 57.
Jandarmii, pompierii si militarii, in misiuni de salvare
Peste 4.000 de angajati ai MAI au intervenit in ultimele 24 de ore cu 1.241 mijloace de interventie pentru inlaturarea zapezii. Dintre acestia, 614 sunt de la ISU, 300 sunt jandarmi, 2.879 politisti, 181 politisti de frontiera si 15 piloti de la Inspectoratul General de Aviatie (fiind utilizate 5 elicoptere).
Detasamente de militari din Ministerul Apararii Nationale au executat si ele, in ultimele 24 de ore, 22 de misiuni de interventie in sprijinul populatiei din sudul Moldovei, Muntenia si Dobrogea. Au participat 1.580 de militari cu 88 mijloace tehnice terestre, aeriene si navale.
In cursul noptii de joi spre vineri au fost efectuate trei transporturi cu elicoptere IAR-330 Puma, cu trei tone de alimente, catre comunele Marasu si Frecatei din jud. Braila. Vineri la pranz, doua elicoptere militare de la Flotila 90 Transport Aerian au dus 2 tone de produse alimentare catre locuitorii comunei Galbenu, jud. Braila. Sunt planificate alte 6 misiuni de zbor, cu 5 tone de alimente, catre localitatile Visani si Jirlau din jud. Braila, comuna Grindu, jud. Ialomita, si localitatea Isvoarele din jud. Giurgiu.
Drumurile, inchise camioanelor
Vineri la pranz erau inchise Autostrada A2 pe tronsonul Bucuresti-Fetesti, 15 de drumuri nationale si 66 de drumuri judetene. Pe alte 79 de drumuri nationale circulatia este ingreunata, iar 132 de drumuri judetene prezinta blocaje pe diverse tronsoane.
Pe soselele din sudul si sud-estul tarii sunt impuse restrictii de circulatie camioanelor. Utilajele de deszapezire sunt ineficiente, dupa oprirea ninsorii si a viscolului nemaiavand nicio scuza pentru slaba interventie.
Ca si la primul val de ninsori, Ministerul Transporturilor, CNADNR si firmele de deszapezire vor fi salvate de Armata si Ministeul de Interne.
Magda SEVERIN