Cele mai „verzi” orașe din Europa

Echipa motorului gratuit de căutare pentru călătorii momondo.ro a găsit orașele europene care fac eforturi mari pentru a fi sustenabile și prietenoase cu mediul înconjurător. Toate acestea au primit titlul de „Capitală Verde Europeană” în cadrul concursului organizat de Comisia Europeană.

Stockholm, Suedia

Conform studiului recent efectuat de echipa momondo, 37% dintre români au declarat că vor merge într-un City Break în 2019. Nu este deloc surprinzător faptul că cei mai mulți dintre ei și-ar dori ca, pe lângă explorarea orașelor și vizitarea obiectivelor turistice, să se poată relaxa într-un mediu mai liniștit și mai prietenos cu sănătatea lor.

Fie că urmăresc să petreacă o după-amiază în parc sau să facă un tur al orașului pe bicicletă, turiștii români își doresc să beneficieze cât mai mult de oportunitățile „verzi” care, poate, le lipsesc acasă.

Top 3 cele mai recente titluri

În 2019 Capitala Verde Europeană este Oslo, care impresionează prin abordarea sa holistică, îngrijindu-se de un spectru larg de domenii, printre care: biodiversitate, transport public, sau sănătatea cetățenilor.

Oslo

Turiștii care planifică un city break aici, vor putea să se bucure de spațiul tot mai mult oferit pietonilor, în detrimentul mașinilor, precum și de spațiile verzi care se împart în întregul oraș.

Prețul mediu al unui zbor dus-întors la clasa economică pentru un adult: 191 EUR

Lisabona

Pentru anul 2020, Lisabona a fost aleasă pentru a pune în valoare strategia de îmbunătățire a calității vieții cetățenilor și turiștilor din capitala Portugaliei.

Dezvoltarea transportului public electric (tramvai, mașini electrice, biciclete electrice), performanța în reducerea pierderii apei din sistemul public și a refolosirii ei pentru irigații sau curățenie stradală și accentul pus pe integrarea cetățenilor în misiunea de a face din Lisabona un oraș sustenabil, i-au adus titlul de Capitală Verde Europeană a anului 2020.

Prețul mediu al unui zbor dus-întors la clasa economică pentru un adult: 226 EUR

Finlanda

În urmă cu câteva săptămâni Lahti (Finlanda) a fost anunțat ca următorul oraș apreciat pentru eforturile sale de a contribui la sănătatea locuitorilor. Începând cu anul 1997, orașul a început să lucreze la îmbunătățirea calității aerului, obișnuind companii locale să o monitorizeze și să contribuie la creșterea ei.

De asemenea, un spectaculos procent de 99% dintre cetățeni locuiesc la maxim 300m distanță de un spațiu verde urban, ceea ce le permite ca în timpul liber să facă drumeții, să pescuiască, sau chiar să culeagă fructe de pădure sau ciuperci. Politicile de reciclare sau de includere a cetățenilor în dezvoltarea sustenabilă a orașului au contribuit și ele la obținerea titlului de oraș verde.

Prețul mediu al unui zbor dus-întors la clasa economică pentru un adult: 245 EUR (Helsinki)

Alte orașe premiate

Din anul 2010, când a luat naștere acest proiect, încă 9 orașe au fost premiate pentru eforturile lor privind sustenabilitatea, iar dintre acestea cele mai vizitate de către turiștii români sunt Stockholm (2010), Hamburg (2011), Nantes (2013) și Copenhaga (2014).

Copenhaga, Danemarca

Prețul mediu al unui zbor dus-întors la clasa economică pentru un adult:

  • Stockholm – 173 EUR
  • Hamburg – 174 EUR
  • Nantes – 250 EUR
  • Copenhaga – 185 EUR
Nantes, Franța

Începând cu anul 2015 a luat naștere „The European Green Leaf Award”, o competiție similară adresată orașelor mai mici.

Printre cele premiate, se numără: Limerick (Irlanda) și Mechelen (Belgia) – 2020; Cornellà de Llobregat (Spania) și Horst aan de Maas (Olanda) – 2019; Torres Vedras (Portugalia) – 2015.

Hamburg, Germania

În România nu există orașe cu strategii coerente privind dezvoltarea sustenabilă, dar cele care au fost norocoase privind suprafețele verzi / cap de locuitor sunt Cavnic (674,1 m2) și Baia Mare (119,2 m2), conform Institutului Național de Statistică.

Pe lângă versiunile albe din timpul iernii, când cei mai mulți turiști vin aici pentru a se bucura de zăpadă și sporturile aferente, ambele localități sunt preferate de românii care doresc să exploreze traseele montane din partea de nord a țării, mănăstirile sau celelalte obiective turistice din apropiere (Nu ratați Cimitirul Vesel de la Săpânța sau Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației!).

În ceea ce privește folosirea resurselor regenerabile, Alba Iulia se bucură de un procent foarte bun (99%), mai ales datorită hidrocentralelor care alimentează orașul (conform unui studiu al Carbon Disclosure Project). Turiștii obișnuiesc să petreacă timp de calitate vizitând Cetatea Alba Carolina, sau folosesc locația ca bază pentru vizitele locurilor din apropiere (Cetatea Devei sau Transalpina).

Datele privind concursul și statisticile au fost obținute de pe site-ul oficial al competiției „The European Green Capital Award”, care apreciază angajamentul orașelor cu minim 100.000 locuitori în dezvoltarea urbană sustenabilă. Un juriu format din 12 experți independenți internaționali analizează aplicațiile orașelor ținând cont de 12 indicatori, printre care: adaptarea la schimbările climatice, mobilitate urbană sustenabilă, natură și biodiversitate, calitatea aerului și a apei, zgomot și inovație eco.

„The European Green Leaf Award” apreciază eforturile orașelor cu populații care se încadrează între 20.000 și 100.000 de locuitori și ține cont de 6 criterii, printre care: schimbările climatice și performanța energetică, mobilitate urbană sustenabilă, calitatea aerului și a zgomotului și managementul deșeurilor.

Prețurile menționate reprezintă valorile medii ale zborurilor dus-întors la clasa economică pentru un adult corespunzătoare căutărilor efectuate între 01.01.2019 – 23.07.2019 pentru datele de zbor cuprinse între 01.06.2019 – 30.09.2019. Prețurile pot suferi modificări sau pot deveni indisponibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.