Oprescu, intre marea carpeala si isteria inundatiilor

Sorin Oprescu pare mai preocupat de o posibila inundare a Capitalei “daca afara se incalzeste brusc la 15 grade Celsius” decat de gropile aparute in asfalt pe mai toate bulevardele (unele reabilitate anul trecut). Gaurile din carosabil au devenit pericolul numarul unu al bucurestenilor, intrucat le distrug anvelopele si jantele masinilor si, implicit, ii obliga la cheltuieli pentru care nu au vreo vina. Insa primarul general ori vrea sa eclipseze carpirea abia inceputa in Bucuresti, ori chiar se vede neputincios in a evacua zapada din oras la aproape o saptamana de la ultimul fulg.    

“Nu vreau sa producem isterie, dar, pentru ca de luni incepe o usoara crestere a temperaturilor, vreau ca toata lumea sa fie pregatita. Avem un plan de actiune cu cei de la Apa Nova si vreau ca urgenta sa o reprezinte strazile fara canalizare. In primul rand, de aici vreau sa fie adunata si transportata zapada”, le-a transmis Oprescu responsabililor de la Apa Nova si de la Primaria Capitalei.

Edilul-sef pare mai putin ingrijorat de gropile din asfalt. Deocamdata, gaurile de 10 cm adancime si cu diagonala de pana la un metru si jumatate se vad numai pe strazile principale. Arterele secundare n-au vazut inca vreun utilaj de deszapezire. Sunt ingropate in nameti cu masini cu tot.

Dar in loc sa se ingrijoreze de deteriorarea celor 340 de strazi, bulevarde si 47 de poduri si pasaje aflate la Administratia Strazilor si pe care circula mijloacele de transport ale RATB, Sorin Oprescu simte un pericol imens care pandeste 28 de artere mai mici de 1 km care nici nu se afla in administrarea Municipalitatii, ci a primariilor de sector. “Practic, este vorba de strazile fara canalizare. In total, sunt 28 de strazi cu lungime de aproape un kilometru, care sunt strazi chiar de pamant. Nu au canal, nu au apa, nu au iluminat public. Sunt strazi in pericol de a fi inundate daca se topeste zapada”, a explicat Sorin Oprescu sambata, la Comandamentul de Iarna.

Plombe pe furis

Despre “plombe”, niciun cuvant. Lucratorii firmelor care au in intretinere multianuala strazile au inceput deja sa carpeasca asfaltul pe ici-pe colo, atat prin centru, cat si in zone precum Gara de Nord.

In Piata Charles de Gaulle, recent reabilitata, sarea si zapada au degradat asfaltul turnat peste piatra cubica din granit, iar acum se toarna smoala si mixtura asfaltica in gaurile formate. Muncitorii stiu ca “pansamentul” nu va tine mult, dar astupa de zor gropile.

Plombele sunt, prin definitie, lucrari provizorii care dureaza maxim 5 luni. Din vara va incepe iarasi marea asfaltare si marele calvar pentru traficul bucurestean.

Goana dupa cizme de cauciuc

Caliti de atatia ani de promisiuni neimplinite, bucurestenii au devenit prudenti si isi cumpara cizme de cauciuc. Comerciantii sunt incantati: vand zilnic sute de perechi. Intuitivi, s-au aprovizionat cu modele elegante si viu colorate, la preturi intre 50 si 70 de lei perechea.

Dupa avertismentul de acum o saptamana al lui Ion iliescu, Sorin Oprescu a reusit sa-i sperie nu numai pe cei din zonele inundabile, ci si pe fatalisti. Cifrele pe care le-a prezentat la Comandament spun totul: “topirea zapezii din Bucuresti va duce la un volum estimat de apa de aproximativ 54,5 milioane de metri cubi”. Desigur, trebuie sa fii matematician sa calculezi ce nivel va avea apa care va pluti pe cele peste 1000 de strazi din Bucuresti, dar tocmai acest mister le da fiori, in general, celor care locuiesc la casa, dar nu numai in zonele inundabile. 

 “Exista pericolul sa se inunde marile intersectii si sa intre apa in casele oamenilor in zonele fara canalizare. Nu o sa pot niciodata sa car atata zapada din Bucuresti, dar asta nu inseamna ca nu ne pregatim”, a declarat primarul general. El a mai spus ca zapada va fi depozitata in lacurile din parcuri, cu aprobare de la Ministerul Mediului, si pe un teren privat, in baza unui protocol incheiat cu proprietarul.

ApaNova n-are de gand sa intervina preventiv

De asemenea, edilul-sef a cerut RATB sa adune si sa transporte zapada de pe refugii si, impreuna cu RADET si operatorii de salubritate, sa acorde sprijin Apa Nova, la eliberarea gurilor de scurgere.

Sorin Oprescu a cerut Administratiei Strazilor si directiilor responsabile din Primaria Capitalei sa ia legatura cu toate companiile care detin pompe de vidanjare, astfel incat, in momentul in care temperaturile cresc, sa fie cat mai multe utilaje care sa degajeze acumularile de apa. Edilul-sef a facut apel si catre primarii de sector sa intervina pe strazile din administrarea lor. Adica pe strazile secundare, unde n-a intrat un plug. De ce? Pentru ca prioritatea sunt arterele principale. De luni va incepe incalzirea, a precizat Oprescu.

Conform planului de actiune, ApaNova este pregatita sa intervina cu toate utilajele si echipamentele din dotare: 22 autocuratitoare, 128 motopompe, 25 buldoexcavatoare, 32 autobasculate, 193 autoutilitare de interventie, 1 excavator-aspirator de mare capacitate.

Dar de ce asteapta inundatiile si nu aspira inca de pe acum apa acumulata in mici lacuri la mai toate intersectiile, este o mare enigma. Iar Municipalitatea de ce nu se mobilizeaza sa evacueze din oras muntii de zapada, este un alt mister. Insa pentru Sorin Oprescu e mai simplu sa arate, in mod public, ca s-a informat despre pericol, pentru ca in momentul in care inundatiile s-ar produce, sa remarce, intelept: “V-am spus eu!”.   

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.