Continuăm, în această ediție, cu studiul de caz realizat de către Tony Lugg, președinte al TAPA APAC, și Roger Lee, director al Institutului de Management al Materialelor din Singapore și membru în consiliul TAPA APAC, în domeniul reciclării produselor electronice.
Reamintim, în ediția anterioară subliniam faptul că aproape toți marii producători de electronice au protocoale detaliate și bine definite în ceea ce privește reciclarea produselor lor.
Astfel, conform studiului citat, câteva dintre zonele de interes pentru mărcile globale de aparatură electronică, pe baza unor audituri realizate la furnizorii lor de servicii logistice, includ următoarele:
A. Dezvoltarea și implementarea unor strategii, politici, procese și proceduri sănătoase, în linie cu regulamentele locale.
Câteva considerații pe care trebuie să le aibă în vedere furnizorii de servicii de reciclare:
- Politică și proceduri privind accesul la informații
- Informații despre revizuirea standardelor de securitate
- Documentația politicilor IT
- Securitatea accesului la informații, conformitatea măsurilor de securitate, securitatea personalului, evaluarea riscurilor
- Proceduri de securitate pentru rețele.
- Pentru furnizorii de servicii logistice: în cerințele de securitate a datelor, de exemplu, în reciclarea hard disk-urilor, furnizorul de servicii trebuie să aibă proceduri corespunzătoare care să asigure faptul că datele de pe hard-disk sunt șterse în întregime. Furnizorul trebuie să ofere dovezi că a îndeplinit cerința de a șterge datele, în conformitate atât cu prevederile legale, cât și cu cerințele clienților.
- Certificat de distrugere: compania trebuie să fie capabilă să ofere un certificat al distrugerii, o dată ce datele au fost șterse.
- Certificări: companiile de reciclare nu au un standard la nivel de industrie, creat pentru a îndeplini cerințele clienților.
- Păstrarea documentelor cel puțin 3 ani.
- Trebuie adoptate proceduri corespunzătoare privind managementul maselor, pentru a se asigura că mineralele reciclate pot fi corelate cu datele clienților. De exemplu, calibrarea tuturor cântarelor o dată pe an.
- Controlul accesului în facilități: documentație, sosiri, plecări.
- Fiabilitatea sistemelor de stabilizare a fluxului electric (UPS) și monitorizarea lor constantă.
B. Dezvoltarea unor bune practici pentru a diminua pierderile rezultate din fraudă, diversiuni, neglijențe, riscuri excesive
- Cele mai bune practici de management
- Procese legate de Integritatea Forței de Muncă (TAPA FSR, secțiunea 7), care includ verificarea background-ului tuturor angajaților din industria de reciclare
- Training pentru toți angajații în domeniul securității și al conștientizării riscurilor (TAPA FSR, secțiunea 6)
- Sistem fizic de securitate
- Perimetrul furnizorului de servicii de reciclare: implementarea unor procese corespunzătoare (FSR, secțiunea 1)
- Ziduri exterioare, acoperiș și uși (TAPA FSR, secțiunea 2)
- Intrări și ieșiri depozite și birouri (FSR, secțiunea 3)
- Interior depozite și birouri (FSR, secțiunea 4)
- Sisteme corespunzătoare de siguranță: monitorizare și reacție (FSR 5)
- Cerințe suplimentare pentru furnizorii de servicii de reciclare: camerele de luat vederi trebuie să fie de înaltă rezoluție, cu sistem infraroșu și cu arhivare a înregistrărilor de cel puțin 180 de zile
- Cerință suplimentară pentru furnizorii de servicii de reciclare: camerele trebuie să acopere toate aleile, rutele, zonele de încărcare temporară și spațiile de depozitare
- Tot cerință suplimentară: camerele de luat vederi și sistemele de alarmă trebuie să aibă sisteme de backup pentru alimentarea electrică
- Camerele trebuie să fie securizate prin intermediul unui sistem cloud
- Furnizorii de servicii de reciclare trebuie să aibă un plan de rutare a transportului intern. Senzori de mișcare și alarme uși, legate la un turn de control sau sistem centralizat de pază și protecție
- Managementul deșeurilor: o zonă cheie pentru industria reciclării, deoarece aici se pot întâmpla compromisuri de securitate.
Unele dintre cele mai importante aspecte care trebuie luate în considerare includ:
- Multiple camere poziționate în zonele de depozitare a deșeurilor
- Stabilirea modalității de manipulare, împachetare și etichetare a deșeurilor
- Încorporarea unor strategii de limitare a contaminărilor
- Separarea deșeurilor pe tipuri, substanțe contaminante, tehnologii de tratare, facilitatea unde vor merge etc.
- Stabilirea unor strategii de minimizare a deșeurilor
- Camere și sisteme de iluminare în zonele de depozitare a deșeurilor, testate pentru vizibilitate în caz de furtună și în sezonul ploios
- Deșeurile trebuie depozitate în containere vizibile
- Inspecții aleatorii 100%
- Folosirea unor saci de gunoi transparenți
- Mutarea sau transportul deșeurilor se realizează sub escortă
- Dezvoltarea unor sisteme de control al siguranței în protecția mediului și protecția muncii
- Sistem de management al protecției mediului
- Măsuri suficiente de siguranță și protecția muncii
- Sistem corespunzător de monitorizare, înregistrare și raportare pentru siguranță și protecția mediului
- Sistem de măsuri de intervenție în caz de urgență.
- Dezvoltarea unor procese și proceduri de management al riscurilor
- În caz de incendiu, inundație, terorism
- Administrarea unui sistem de denunțare
- Investigații de risc în supply chain
- Auto-evaluare a managementului de risc
- Managementul continuității afacerii în politica întreruperilor din activitate.
Studiul de caz pentru dezvoltarea unor cerințe unitare de securitate în domeniul reciclării produselor tehnologice vine în ajutorul sustenabilității și flexibilității supply chain-urilor.
Piețele de reciclare și reutilizare a e-deșeurilor includ o gamă largă de participanți și furnizori – demontatorii, colectorii, procesatorii de materiale, reciclatorii și recondiționatorii.
Producătorii globali și furnizorii de servicii de reciclare se confruntă cu creșterea nivelului de reglementări guvernamentale și propuneri de legi care au ca scop garantarea faptului că sunt dezvoltate noi produse care includ mai puține materiale toxice. Furnizorii de servicii de reciclare trebuie să lucreze în cooperare cu autoritățile și cu clienții lor pentru a se asigura că e-deșeurile sunt reciclate sau distruse în mod corespunzător.
Manipularea e-deșeurilor va include:
- Tratamentele permise
- Depozitare corespunzătoare
- Facilități de eliminare
- Modalități corespunzătoare de obținere a unor cote înalte de minerale reciclate, cum ar fi aluminiu, cobalt sau alte materiale rare.
În contextul importanței industriei de reciclare și al impactului asupra mediului, TAPA APAC va studia posibilitatea adoptării unui Standard de Securitate pentru cerințele de securitate din domeniul tehnologic. Acest standard se va deosebi de cele pentru alte industrii, cum ar fi reciclarea alimentelor, a lemnului sau a plasticului. Astfel, termenul de „tehnologie” va acoperi mulți dintre furnizorii de servicii din acest domeniu.
traducerea și adaptarea: Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro
sursa: Vigilant, septembrie