Poliția Română, împreună cu Ministerul Transporturilor, implementează proiectul „Educație Rutieră-Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”, ce beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă, alocată în cadrul Programului Operational Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.
Contractul de finanțare, încheiat la data de 23 iunie, se desfășoară pe parcursul a 36 de luni, în perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2023. Obiectivul general este creșterea gradului de siguranță rutieră prin modelarea comportamentului cetățenilor și responsabilizarea lor, în calitate de utilizatori ai drumului, indiferent de categoria de participanți la trafic din care fac parte.
Bugetul proiectului este de peste 31,4 milioane de lei, din care: circa 20 de milioane de lei sunt asigurați din FEDR (85% din valoarea totală eligibilă), 3,54 milioane de lei – din bugetul IGPR (15% din valoarea totală) și 7,8 milioane de lei – valoarea neeligibilă, inclusiv TVA.
Scopul proiectului este ca România să devină o țară mai sigură din punct de vedere al traficului rutier pentru cetățenii ei, pentru investitori și turiști, pentru toți cei care o tranzitează. Prin reducerea numărului deceselor și al rănirilor grave rezultate din accidente rutiere, cât mai aproape de zero, ne putem înscrie în graficul comun stabilit de statele membre UE.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt îmbunătățirea nivelului de cunoaștere și respectare a normelor rutiere, precum și conștientizarea pericolelor la care se expun cei care încalcă regulile de circulație. Vor fi organizate 6 campanii naționale de informare și peste 100 de activități preventiv-educative. În campaniile de educație rutieră, desfășurate la nivel național și local, vor fi folosite 45 de laboratoare mobile de educație rutieră și o caravană educațională, ce vor fi achiziționate în cadrul proiectului.