O operațiune comună a autorităților din Estonia, Lituania și România, susținute de Europol și Eurojust, a condus la dizolvarea unei grupări de criminalitate organizată, implicate în acțiuni de fraudă, phishing și spălare de bani.
În ziua acțiunii, ofițeri din cadrul Poliției Române au efectuat percheziții în patru case și au arestat trei indivizi. Investigațiile în legătură cu amploarea activității infracționale sunt în curs de desfășurare.
Organizația criminală lansa atacuri de phishing prin intermediul mesajelor text și a e-mailurilor, dându-se drept instituții bancare legitime. Mesajele conțineau link-uri către website-uri bancare false, prin intermediul cărora suspecții creau fie conturi noi de Smart ID, fie colectau datele de conectare bancare și parolele victimelor. Grupul infracțional utiliza aceste date pentru a realiza transferuri neautorizate către mai multe conturi bancare pe care le controlau în diferite țări din UE.
Investigațiile au dezvăluit, până acum, că rețeaua a furat peste 200.000 de euro de la aproape 600 de victime, 500 din Estonia și 100 din Lituania. Daunele ar fi putut fi mai mari dacă băncile estone și lituaniene n-ar fi marcat ca suspecte transferuri în valoare totală de aproape 450.000 de euro. Examinarea dovezilor indică o activitate criminală la scară mai largă, cu posibile victime și în alte țări.
Europol a susținut operațiunea prin facilitarea schimbului de informații și prin a feri sprijin analitic. În ziua acțiunii, Europol a trimis un expert în România, pentru a confrunta informațiile operaționale în timp real cu bazele de date ale Europol și a îndruma investigațiile de pe teren.
Eurojust a facilitat cooperarea dintre autoritățile judiciare implicate în caz și, în 2019, a fondat o echipă comună de investigare între Estonia, Lituania și Europol.