Ambasadorul României la Budapesta, alături de consilierul economic al misiunii au discutat, în 3 februarie, cu László Mosóczi, ministru de stat responsabil cu domeniul transportului din cadrul Ministerului Inovării și Tehnologiei din Ungaria, despre modificările legislative recent adoptate, în privința transportatorilor rutieri.
Una dintre temele abordate în cadrul întâlnirii a fost sistemul electronic BIREG. Sistemul a fost introdus la solicitările operatorilor maghiari din domeniul transporturilor, vizând în special operatorii din țările non-UE, pentru a combate folosirea ilegală a permiselor bilateral și a licențelor de transport dar și concurența neloială. Acest sistem va intra în vigoare începând cu data de 4 februarie 2021, dată de la care autoritățile ungare pot aplica sancțiuni, pentru nerespectarea înscrierii în sistemul electronic BIREG.
Partea ungară a precizat că operatorii români sunt obligați să se înscrie în sistem dacă efectuează operațiuni de cabotaj pe teritoriul HU sau transporturi spre țări non-UE (,,third countries”). Nu este necesară înregistrarea operatorilor RO în sistem dacă efectuează tranzit, spre exemplu, cu destinația o țară membră UE.
Demnitarul maghiar a precizat că autoritățile din Ungaria nu vor efectua controale și nu vor aplica amenzi transportatorilor români pentru o perioadă de 15 zile (începând cu data de 4 februarie a.c.).
Aspecte suplimentare, în continuarea informațiilor privind modificările din legislația din Ungaria pe domeniul transporturilor rutiere:
1. Ambasada României a fost notificată de către conducerea Poliției Rutiere din Ungaria, prin intermediul Biroului Atașatului de Afaceri Interne, cu privire la intrarea în vigoare, începând cu data de 01.02.2021, a unor modificări legislative privind transportul rutier de mărfuri.
Potrivit respectivelor modificări, au fost introduse reguli mai stricte în sensul extinderii politicii de sancționare asupra unor categorii de autovehicule suplimentare (M1, N1), cuantumul unor amenzi fiind, de asemenea, mărit.
Inspectarea vehiculelor se poate efectua atât de către Poliția ungară, cât și de către reprezentanți ai Autorității Rutiere și vizează în special: depășirea masei maxime admise, combinații de vehicule care depășesc masa maximă admisă, tractarea de vehicule fără a se respecta reglementările tehnice.
Amenzile aplicabile pot atinge 500.000 HUF, iar sancțiunile pot include reținerea autovehiculelor în cauză până la plata amenzilor sau confiscarea plăcuțelor și certificatului de înmatriculare.
2. Având în vedere faptul că Ungaria reprezintă pentru transportatorii români principala țară de tranzit spre vestul Europei, conducerea Poliției ungare au rugat Ambasada României la Budapesta, în limita posibilităților, să sprijine autoritățile ungare prin a aduce la cunoștința celor interesați modificările legislative descrise mai sus, pentru a se preveni pe cât posibil situațiile în care, din cauză necunoașterii reglementărilor în vigoare, autoritățile maghiare să fie nevoite a aplica sancțiuni unor persoane fizice sau juridice române.
Modificările legislative (în limba maghiară) la care am făcut referire mai sus se regăsesc la următorul link (marcate cu roșu): http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=126204.418299
3. Problema autovehiculelor sau a combinațiilor de vehicule din categoria celor care depășesc masa maximă admisă sau care încalcă reglementările privind tractarea reprezintă un aspect care anterior a fost reflectat de mai multe ori în mass-media (cunoscute sub denumirea de „caravane horror”), vizate fiind inclusiv autovehicule înmatriculate în România. De exemplu, pe portalul maghiar de știri ORIGO.HU fost, în data de 13.11.2019, un articol, intitulat „Polițiștii maghiari nu știu de glumă, așa că îi educă pe șoferii români de trailere horror”, în care se menționează faptul că Poliția județului Győr-Moson-Sopron a demarat o campanie de prevenire împotriva autovehiculelor sau ansamblelor de transport marfă care contravin legislației în vigoare, prin plasarea unor afișe bilingve (româno-maghiare) însoțite de explicații grafice, pe marginea autostrăzii M-1.