Cîțu: Înființăm un comitet pentru revenirea la normalitate la 1 iunie

Premierul Florin Cîțu a anunțat, în 5 aprilie, înființarea unui comitet interministerial, sub coordonarea sa, din care vor face parte și reprezentanți ai patronatelor, prentru pregătirea redeschiderii economiei, dar „nu sută la sută”, ci în funcție de campania de vaccinare.

„Voi anunța un comitet interministerial, sub coordonarea premierului, care să asigure de la 1 iunie revenire la normalitate. 1 iunie e primul pas pe care îl văd și trebuie pregătit. Nu va fi o deschidere sută la sută. În comitetul interministerial vor fi implicate toate ministerele. Mâine am întâlnire cu Asociația HORA. (…) Vă cer în continure să aveți răbdare. Măsurile pe care le-am luat au dat rezultate”, a precizat premierul.

Declarațiile complete, AICI.

Iată declarațiile, pe scurt:

Cerusem o analiză după ce am luat decizia legată de supermarketuri, mă interesează traficul din magazine. Vom avea această analiză pentru a înțelege impactul măsurilor

Voi anunța un comitet interministerial, sub coordonarea premierului, care să asigure de la 1 iunie revenire la normalitate.

Campania de vaccinare: sunt două luni importante, aprilie și mai, vom avea aproape 8,3 milioane de doze care intră în România. La finalul lunii mai, în cel mai pesimist scenariu vom avea 5 milioane de persoane vaccinate. În scenariul optimist am avea 6,3 milioane

5 milioane înseamnă 35% din populația adultă

Fac apel la toți politicienii, cu toți să meargă și să prezinte campania de vaccinare. Toți românii să aibă datele la zi.

E nevoie, am spus și la întâlnirea cu cultele: e nevoie de implicarea bisericii în campania de vaccinare, mai ales în mediul rural. Așa cum arată azi lucrurile, vom avea dozele la finalul lunii iulie pentru a vaccina 10 milioane de români. E important ca toată lumea să vrea să se vaccineze.

Putem să vorbim de o redeschiderea a economiei aproape în totalitate. Am adus dozele mai repede față de ținta inițială, luna septembrie. Rămâne mijlocul lunii aprilie să ajungem la 100.000 de persoane vaccinate pe zi.

Situația epidemiologică: lucrurile s-au stabilizat. Am luat niște măsuri după consultări largi cu cultele, primarii, factori de decizie. Avem deja rezultate. Mă uit la evoluția zilnică a cazurilor, avem un platou care se menține de aproape o săptămână. Mult mai important, pe București avem o stabilizare, chiar scădere. Ilfov – avem un platou, Timiș – scade. Incidența cumulată a cazurilor la mia de locuitori, Bucureștiul scade ușor.

Vă cer în continuare să aveți răbdare, măsurile dau rezultate, funcționează. Așteptăm o îmbunătățire, dar nu se poate fără să păstrăm ce avem acum. Presiunea a fost și rămâne în spitale.

Comitetul interministerial: avem nevoie să arătăm românilor momentul când vom reveni la normalitate. 1 iunie e primul pas pe care îl văd și trebuie pregătit. Nu va fi o deschidere sută la sută. În comitetul interministerial vor fi implicate toate ministerele. Mâine am întâlnire cu Asociația HORA.

Totul depinde de cum merge campania de vaccinare. Trebuie să ne vaccinăm, de aceea am dat termenul de 1 iunie pentru redeschiderea economiei, vom avea 5 milioane de persoane vaccinate.

Comitetul interministerial va include ca invitați și asociații și patronate. Avem timp să pregătim redeschiderea. Aveți încredere că vom trece peste această perioadă, e mesajul pe care îl transmite și președintele Iohannis

Întrebări și răspunsuri:

De la 1 iunie la ce măsuri de relaxare am putea asista?

Eu sper să fie cât mai multe. Mai exact vom vedea după ce se va întruni acest comitet, dar eu sper să fie cât mai multe măsuri de relaxare. Am încredere. Așa cum am spus, scenariul cu 5.000.000 este un scenariu pesimisto-realist. Pot fi 6,3 milioane de persoane vaccinate. Dar depinde foarte mult de discuțiile cu industriile respective. Începe sezonul de vară, aș vrea să avem o vacanță mult mai bună și mai sigură decât anul trecut și ne vom asigura, prin aceste măsuri pe care le vom lua și pe care sunt sigur că și cei care sunt în industria turismului, în special, le vor respecta anul acesta.

Certificatul verde european se va aplica în România?

Nu, în niciun caz. În România nu se va aplica certificatul verde. Românii vor merge în vacanță fără… De aceea, avem acest comitet interministerial, pentru a ne asigura că sunt reguli pe care le vom respecta, dar fără certificat verde.

Şi, de asemenea, voiam să vă întreb despre testele de salivă, pentru că știm că în momentul de față, vorbea ministrul educaţiei despre aceste teste de salivă care ar urma să se aplice în școli, însă vedem că ministrul sănătății spune că în momentul de față nu este inclus în metodologia INSP și nu este un test atât de concludent. Dumneavoastră ce părere aveți?

Eu sunt cel care a propus revenirea la școală după ce se face acest test. Teste non-invazive era propunerea mea. Am făcut această propunere după ce am discutat cu mai mulți specialiști, care mi-au spus foarte clar că nu există o diferență. Dar, e adevărat, problema în România este că încă nu sunt în metodologia INSP și aici cred că depinde de INSP să le includă în metodologie. Ele sunt folosite cam peste tot am văzut în lume.

Am văzut ultima perioadă proteste destul de ample. Protestatarii au cerut oarecum ridicarea restricțiilor. Au stat aceste proteste la baza deciziei dumneavoastră de a începe să relaxați oarecum măsurile și cum vedeţi aceste proteste? Un mesaj pentru protestatari.

În niciun caz. Și nu relaxăm măsurile. Am spus, pentru 1 iunie, că pregătim revenirea la normalitate. E vorba de întreaga economie, aici. Cum va arăta acea normalitate până vom avea 10 milioane, vom avea 15 milioane de persoane vaccinate, vom vedea atunci. Dar vreau să luăm această decizie așa cum am făcut și cu cultele religioase şi aţi văzut că s-a putut face acest lucru. Vom lua o decizie și pentru restul economiei. Măsurile pe care le-am luat în ultimele zile, nu o spun eu, o spun datele, au avut un impact pozitiv în ceea ce privește răspândirea virusului în România.

Şi un mesaj pentru oamenii care protestează?

Să respecte legislația în vigoare.

Care este rata de imunizare acum, la nivel național și dacă pe viitor sau deja ați început să luați în calcul rata de imunizare naturală a celor care au făcut deja boala, în vederea noilor măsuri?

Se ia calcul de fiecare dată. Cei care au avut boala știu foarte bine, și îi avem în calcul, ei trebuie să aștepte o perioadă până se pot vaccina. Dar mergem pe aceste jaloane: cinci milioane înseamnă 35%, așa am văzut și în alte țări, treptat s-au ridicat acele măsuri și cred că cel mai bine mergem 35, 70 şi apoi 100%.

În cât timp putem vedea programele-pilot care se desfășoară în acest moment în Occident? Vorbesc de concertele pe baza certificatului de vaccinare, testelor PCR sau testelor rapide la intrare la acest evenimente?

Dumneavoastră vorbiţi de un singur program-pilot în Occident.

Marea Britanie a anunțat astăzi că va desfășura mai multe.

Tocmai v-am dat o dată, 1 iunie. V-am dat o dată după care putem discuta de mai multe lucruri, dar până atunci pregătim. Suntem încă într-o perioadă dificilă. Am zis că avem aprilie şi mai luni în care trebuie să ne vaccinăm, în acelaşi timp trebuie să menținem şi situaţia din sănătate stabilă. 1 iunie este data jalon, acel milestone pentru noi, în care ne gândim să venim cu anumite măsuri, care să ne ducă către normalitate.

Aţi spus mai devreme că certificatul verde nu se va aplica la intern în România, precizând că vom putea călători. Însă, se poate aplica la nivel de evenimente o linie prin care să existe o serie de criterii, dacă ai vaccin, dacă ai test COVID negativ, să se poată participa la evenimente din mediul privat? De exemplu festivaluri, nunți, spectacole, meciuri de fotbal şi aşa mai departe. Există posibilitatea ca în mediul privat să se bage astfel de condiții cu aprobarea guvernului?

Acesta este rolul comitetului interministerial, de a pregăti toate aceste reguli pentru a reveni la normalitate, să vedem cum revenim la normalitate după această perioadă de vaccinare şi vom vedea care vor fi regulile. Le vom agrea cu operatorii economici şi apoi cu toții le vom respecta.

Deci nu este exclus ca aceste posibilități să fie introduse şi la noi, având în vedere că inclusiv Adina Vălean a spus că poate fi introdusă în fiecare ţară.

Fiecare ţară îşi va alege propriile metode de a redeschide economia.

Domnule prim-ministru, rețelele de magazine vă propun să ţineţi magazinele deschise până la ora 19:00 sau chiar până la ora 20:00, tocmai pentru că în week-end apare aglomerație, vin şi sărbătorile şi se aglomerează. În acest context, vă întreb: veţi modifica această oră?

Am discuţii permanente cu rețelele de magazine, am discutat şi înainte de a lua această decizie. Nu a fost discutată ora, ni s-a cerut doar puţin timp pentru a pregăti, dar nu am discutat despre oră. Ora 18:00, au spus, asta este decizia, o înţelegem. Noi am cerut de la magazine respectarea unor anumite norme în interior, câte persoane intră ș.a.m.d. Am o discuţie permanentă cu retailerii, am avut şi anul trecut în perioada de pandemie, am avut şi în perioada de stare de urgenţă, şi discut cu ei în fiecare zi. Ei înțeleg foarte bine situaţia prin care trece România şi au fost alături de noi şi anul trecut, când am trecut prin starea de urgenţă (…) Deci discutăm cu ei. În acest moment lucrurile rămân aşa cum sunt pentru că dau rezultate.

Având în vedere că un procent semnificativ din afacerile din HoReCa s-au închis de tot şi Grecia investește în săptămânile următoare peste 330 de milioane de euro, pentru a-i ajuta pe cei care şi-au închis afacerile cu totul să le redeschidă pentru a relansa turismul, aveţi pregătit un ajutor în afară de cel pe care l-aţi oferit până acum pentru afacerile care s-au închis sau cei care au dat faliment între timp?

O să am discuţii, v-am spus, cu HORA mâine. Până acum, au fost mai multe măsuri în România care au ajutat: legea kurzarbeit este în vigoare, șomajul tehnic este în vigoare, industria a fost scutită de plata impozitului specific din nou, pentru încă trei luni de zile – deja se face un an şi ceva de când a fost scutită de impozitul specific. Dar, bineînţeles, vom discuta şi despre alte măsuri. În PNRR, sunt incluse fonduri şi pentru sectorul privat de care pot beneficia şi cei din domeniul HoReCa.

Domnule premier, vă rog spuneți-ne concret ce fel de studii de la specialiști aţi avut pe masă, atunci când aţi decis că închiderea magazinelor la ora 18:00 este o măsură prin care se va preveni răspândirea coronavirusului? Aţi văzut cozile din ultimele zile uriașe care s-au format?

Am văzut situaţia economiei din România dacă nu făceam nimic. Am văzut cum evoluția infecțiilor a crescut sau a persoanelor infectate, sau răspândirea coronavirusului a crescut de la două mii de persoane pe zi, trei mii, la șase mii în doar câteva zile. Studiile specialiștilor ne spun că mobilitatea este factorul prin care se răspândește cel mai mult virusul, iar prima dintre măsurile pe care le-a luat cam toate ţările din UE a fost aceea de a reduce orele în spațiul public, pentru a merge la magazine ş.a.m.d. În acelaşi timp, vedem că după ce am luat această măsură avem un platou, chiar o scădere a ratei de pozitivare a persoanelor cu COVID. Asta înseamnă că ceva impact au avut aceste măsuri. În acelaşi timp, referitor la cozi, am cerut şi aștept această analiză să vedem cât este datorat faptului că suntem într-o perioadă de sărbători, şi se întâmplă acest lucru indiferent de oră, şi cât este datorat măsurilor. Vom aștepta, vom avea analize, vom reveni cu ele public bineînţeles.

Domnule premier, înainte de pandemie, restaurantele, dar şi alte unități HoReCa funcționau într-un regim clar, distinct, aveam două zone distincte, una pentru fumători, una pentru nefumători. În condiţiile în care evoluția epidemiologică va permite, cu măsurile de relaxare de la data de 1 iunie, este posibil ca aceste restaurante, unități HoReCa să funcționeze cu acelaşi regim de unități, de zone distincte pentru persoanele vaccinate sau care şi-au făcut testele şi pentru persoanele care nu sunt vaccinate?

Sunt gata să ascult soluțiile şi din partea HoReCa. Ne vedem cu ei, vom discuta. Ăsta este rolul acestui comitet, de a pune pe masă mai multe soluții şi vom vedea….

Am înțeles că aţi discutat vineri, de aceea vă întrebam.

Nu s-a discutat. Vineri am avut discuția şi va fi un comitet interministerial, care va lua o decizie la final. Vom vedea cum vor funcționa. Industria HoReCa funcționează în interiorul economiei, trebuie să luăm o decizie pentru ca toată economia să funcționeze. Vom vedea care vor fi concluziile acestui comitet cât mai rapid.

Revin puţin la problema evenimentelor private, mă refer la evenimentele de familie: oamenii au amânat evenimentele pentru anul acesta, le amână şi pentru 2022? Aş vrea să le spuneți clar, să le mai programeze în această vară sau să le lase pentru anul următor?

Am anunțat astăzi că, după 1 iunie, vorbim de revenirea la normalitate. Bineînţeles că este un prim pas, vom avea în acel moment doar 35% din populație vaccinată, nu putem să revenim la situaţia dinainte de pandemie. Dar va fi un prim pas. Aşa cum ne gândim la soluții pentru industria HoReCa sau pentru restul economiei, bineînţeles că ne gândim şi pentru aceste evenimente private şi suntem gata să ascultăm soluțiile, cum putem să le deschidem, dar le vom deschide doar atunci în momentul în care ne asigurăm că aceste evenimente vor păstra anumite reguli, exact cum vorbim şi de HoReCa, cum vorbim şi de evenimentele de concerte, ş.a.m.d. Sunt de acord să discutăm cu toată lumea să vedem cum mergem mai departe după 1 iunie. De aceea, avem două luni de zile în care să ne pregătim şi sunt sigur că vom găsi soluția pentru toţi operatorii economici din economie indiferent dacă sunt PFA, privați sau mai mari.

Domnule premier, am o întrebare, spuneați că în acest comitet interministerial vor intra toate ministerele. Aș vrea să știu cum este organizarea lui, ședință, și cine îl va conduce?

Este în coordonarea premierului.

Și cum se va întâlni? Vor fi ședințe săptămânale? Cum se va proceda? Cum ați gândit?

Să ştiţi că nu este prima oară când se întâmplă acest lucru. Comitete interministeriale sau deciziile pe care le-am luat până acum le-am luat în urma unor consultări. Bineînțeles, că acolo e de foarte simplu: fiecare minister va trebui să aibă la rândul său discuții pe sectorul respectiv, să vadă care sunt nevoile în sectorul respectiv, să discute cu asociațiile din sectorul respectiv și apoi va aduce aceste soluții în comitetul interministerial, unde le vom discuta. Pentru că putem să avem o soluție din sectorul HoReCa, să spunem…

Dar nu puteau fi discutate în cadrul ședinței?

O secundă, îmi dați voie! De exemplu, Ministerul Economiei are o discuție cu sectorul HoReCa și vine cu anumite măsuri. Dar, în comitetul interministerial vom avea acolo și Ministerul de Interne, va fi și Ministerul Sănătății, vom avea, poate, şi patronate, și asociații, și fiecare va veni cu completări. Mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.