Canadienii s-au sucit: ar respecta conditiile pentru Cupru Min, dar nu mai vrea Guvernul

Reprezentantii firmei canadine Roman Copper, castigatoarea licitatiei pentru privatizarea Cupru Min Abrud, s-au razgandit si anunta ca sunt gata sa accepte conditiile impuse de Guvern, dupa ce vineri au refuzat semnarea contractului. Ministerul Economiei sustine insa ca negocierile s-au incheiat irevocabil atunci cand s-au respins cele 3 clauze: plata integrala in 30 de zile a contractului, indeplinirea obligatiilor de mediu si publicarea contractului. Mai mult, institutia se pregateste sa scoata din nou la vanzare Cupru Min.

Initial, argumentul canadienilor pentru refuzul semnarii contractului in forma ceruta de Guvern a fost ca a existat “o intelegere verbala” cu autoritatile romane, care nu cuprindeau cele 3 clauze. Marti, conducerea companiei s-a razgandit si anunta ca a cazut la pace cu Executivul, lucru nerecunoscut insa de partea romana.

“Dupa cum s-a mai anuntat, echipa Roman Copper si negociatorii din partea Guvernului roman au convenit asupra termenilor si conditiilor din contractul de achizitie in seara zilei de vineri, 6 aprilie. Acesti termeni includ si un angajament din partea Roman Copper de a accepta obligatii financiare, si de alte tipuri, care nu au fost cerute in documentatia originala de licitatie”, se arata intr-un comunicat transmis marti de firma canadiana, controlata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto.

Compania noteaza ca s-a asigurat ca modul in care va administra Cupru Min si “mina de talie mondiala” de la Rosia Poieni va oferi toate beneficiile posibile industriei miniere de cupru din Romania, comunitatilor locale si economiei nationale. “Suntem pe deplin constienti de importanta acestei tranzactii pentru toate partile implicate, inclusiv pentru bunastarea viitoare a sectorului minier romanesc si pentru crediblitatea procesului de privatizare al Guvernului roman”, se arata in comunicat.

Roman Copper adauga ca va prezenta in urmatoarele zile alte detalii ale planurilor companiei fata de Cupru Min. “Suntem increzatori ca aceste planuri vor demonstra angajamentul nostru fata de achizitie si determinarea de a respecta cele mai inalte standarde internationale stabilite de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana si agreate de Guvernul roman”, se spune in comunicat.

Astfel, firma canadiana afirma ca se asteapta la continuarea cooperarii cu autoritatile romane pentru ca tranzactia sa fie finalizata.

Ministerul Economiei exclude insa orice negocieri si anunta ca va relua in curand procesul de privatizare a Cupru Min, conform angajamentelor asumate fata de FMI.

O informatie pe surse a circulat, marti, in mass-media, anuntand ca ambasadorul Canadei s-ar afla impreuna cu ministrul Economiei la Guvern, insa purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a negat acest lucru, intr-o declaratie de presa. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.