Opozitia depune miercuri motiunea de cenzura

Opozitia a amanat pentru miercuri depunerea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Ungureanu, pentru simplul motiv ca, alaturi de tema initiala, cea privind infiintarea unei facultati in limba maghiara la UMF Tg. Mures, va puncta “instrainarea rapida si fara o strategie a resurselor statului si alocari bugetare pe criterii politice catre primari si presedinti de consilii judetene”, potrivit co-liderului USL si presedinte al PSD, Victor Ponta. El a precizat ca textul motiunii de cenzura si semnaturile necesare vor fi depuse la birourile permanente ale celor doua camere parlamentare in jurul orelor 15.00-16.00. Dupa depunerea motiunii, va fi stabilit si calendarul dezbaterilor si votului.

Liderul social-democrat a precizat ca motiunea de cenzura are trei teme principale, in care critica activitatea guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu. Prima este “procedura si acest fenomen de instrainare rapida, fara o strategie si fara un castig pentru noi ca societate, a ultimelor resurse aflate in mana Romaniei: fie ca este vorba despre resurse naturale, fie despre actiuni la principalele companii energetice, fie ca este vorba despre ceea ce statul roman mai detine in aceasta perioada”.

A doua tema se refera la faptul ca “banii publici ai Romaniei, intr-o perioada de austeritate, sunt folositi de Mihai Razvan Ungureanu pentru a cumpara sprijinul unor presedinti de CJ si primari PDL, UDMR, UNPR prin plati directe”.

A treia – initial prima si singura – a ramas “modul in care guvernul Ungureanu, reusind practic in acest fel sa fie un guvern mai rau decat guvernul Emil Boc, a incalcat principiul constitutional al autonomiei universitare si, impotriva principiilor constitutionale si in mod ilegal, a infiintat o facultate pe criteriu etnic cu un singur scop, de a ramane in continuare la guvernare o perioada de timp cu sprijinul UDMR”.

Opozitia va propune, in motiunea de cenzura, demiterea Guvernului Ungureanu si va veni cu o solutie de inlocuire a Executivului si de organizare a alegerilor, a spus Victor Ponta. Liderul social-democrat a precizat ca, in cazul in care motiunea de cenzura nu va trece, opozitia intentioneaza sa depuna o noua motiune dupa 10 iunie. Parlamentarii USL spera insa ca ii vor aduna cele 21 de voturile necesare votarii primei motiuni.

In prezent sunt ocupate 460 din cele 471 de mandate de senatori si deputati, astfel ca este nevoie de 231 de voturi pentru trecerea motiunii. Opozitia detine insa in cele doua Camere 212 parlamentari: 66 de senatori si 146 de deputati.

Coalitia guvernamentala, formata din PDL, UDMR, UNPR si deputatii minoritatilor nationale, are 237 de parlamentari: 66 de senatori (inclusiv Radu F. Alexandru, numit membru CNA dar care nu a demisionat inca din Senat) si 171 de deputati (inclusiv Marian Sarbu, care a fost numit presedinte al CSSPP, dar care nu a demisionat inca din Camera).

Alti 9 deputati, inclusiv Mihail Boldea, aflat in arest preventiv, si doi senatori neafiliati, sunt parlamentari independenti.

Reprezentantii PDL sunt convinsi ca motiunea nu va trece. Chiar daca votul este secret, membrii Coalitiei vor ramane in banci, astfel ca nimeni nu se teme de tradatori.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.