Peste 46.000 de șoferi au fost surprinși când manevrau telefonul mobil în timp ce conduceau mașina, potrivit datelor transmise de ROADPOL din ultima operațiune paneuropeană, denumită „Focus On The Road”. Aceasta a coincis cu săptămâna ROADPOL Safety Days și cu Săptămâna europeană a mobilității (16-22 septembrie).
Distragerea atenției
„Distragerea atenției în traficul rutier a crescut rapid și în scurt timp a devenit una dintre cele mai frecvente cauze ale coliziunilor. Acum, că restricțiile legate de COVID-19 au fost reduse considerabil în majoritatea țărilor, ROADPOL și membrii săi se bazează pe mai multe resurse umane, ceea ce a permis reluarea „Focus On The Road””, informează secretarul grupului de lucru ROADPOL, Henk Jansen, al Poliției Naționale a Țărilor de Jos.
Acțiune
17 țări au participat la operațiune. Polițiștii au verificat utilizarea telefoanelor mobile, a altor dispozitive tehnice și a altor forme de distragere a atenției la volan. Reglementările din țările UE sunt diferite, dar în majoritatea acestora este interzisă utilizarea unui telefon mobil fără echipament hand-free în timpul conducerii. Forțele de poliție ale țărilor participante au verificat peste 1.625.000 de șoferi, în peste 47.500 de puncte de control. Au fost constatate 420.075 încălcări ale legii.
Rezultate
46.261 de șoferi și-au folosit telefonul mobil pentru a suna sau a trimite mesaje în timp ce conduceau, fără a deține un echipament hand-free. 171 de șoferi și-au folosit dispozitivul ca sistem de navigație, în timp ce îl țineau în mână. 14.124 de șoferi au fost surprinși în timp ce erau distrași de o altă sursă, printre care: vizionarea TV / DVD, citirea unui ziar sau mâncatul în timpul conducerii mașinii (aceasta din urmă este interzisă șoferilor din Elveția și Polonia, în cazul în care au pasageri în vehicul).
„Aceste cifre arată clar cât de importante sunt controalele privind distragerea atenției, deoarece sunt prea mulți șoferi distrași de echipamentele tehnice, în loc să acorde atenție drumului. Este clar că supraestimarea propriei capacități de conducere și evaluarea greșită a situațiilor de trafic sunt, adesea, motivul accidentelor de circulație grave. Distragerea atenției prelungește grav timpii de reacție”, explică Jansen.
În timpul operațiunii, au fost efectuate și alte verificări. În 57.643 de cazuri, șoferul sau pasagerii nu și-au folosit centura de siguranță. Poliția a depistat droguri în vehicule în 240 de cazuri, dar și arme de foc, în 14 cazuri. De asemenea, 167 de persoane căutate au fost prinse în timpul operațiunii.
Următoarea operațiune ROADPOL, Alcool&Droguri, urmează să se desfășoare în perioada 6-12 decembrie 2021.