Certificatul verde, cu norme noi în interiorul UE

De la 1 februarie, certificatul verde electronic va fi valabil pentru călătoriile din interiorul Uniunii Europene (UE) doar 9 luni, dacă persoana în cauză nu are doza de rapel (booster) a vaccinului anti-COVID, iar Comisia Europeană a recomandat, încă din 21 decembrie, ca statele membre să aplice și la nivel național această regulă privind această a 3-a doză.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat a anunțat, luni, că acest lucru va fi reglementat „în curând” și în România: „Cred că deja lumea este informată că, de mâine, intră în vigoare o regulă – pentru cei care au a doua doză făcută de 9 luni sau mai mult nu se mai recunoaşte certificatul decât dacă fac cea de a treia doză. Acest lucru urmează să fie reglementat şi în România în curând. În acest moment, la noi încă certificatul este pe cele două doze, dar urmează să fie reglementat şi acest aspect, să intre în concordanţă cu regulile europene (…) Normal că trebuie să ne aliniem şi regulilor europene, aşa că la un moment cei care au peste nouă luni de la a doua doză şi nu au făcut a treia doză vor trebui să aibă test”.

El a adăugat că, deocamdată, până la o nouă reglementare legislativă, certificatul digital este valabil la intrarea în România şi pentru cei care au depăşit 9 luni de la a doua doză de vaccin anti-COVID.
Deocamdată, regula nu se aplică nici pentru certificatul folosit în România pentru acces în instituții, la restaurant, la mall sau în alte locuri.
 

Noile reguli pentru călătoriile în UE, potrivit unui comunicat al CE:

„Din 1 februarie, încep să se aplice norme noi care prevăd o perioadă standard de acceptare de 270 de zile (9 luni) pentru certificatele digitale ale UE de vaccinare împotriva COVID-19 utilizate pentru călătoriile în interiorul UE.

În conformitate cu noile norme, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei de vaccinare primară.

În cazul vaccinurilor cu două doze, aceasta înseamnă 270 de zile de la administrarea celei de a doua doze sau, pentru persoanele vindecate de COVID-19, 270 de zile de la prima și unica administrare, în funcție de strategia națională de vaccinare. Statele membre ar trebui să nu prevadă o perioadă de acceptare diferită pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene. Perioada standard de acceptare nu se aplică certificatelor pentru dozele de rapel.

Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a declarat: „Începând de mâine, va exista o normă la nivelul UE cu privire la durata de acceptare a certificatelor de vaccinare pentru seriile de vaccinare primară atunci când sunt utilizate în contextul călătoriilor transfrontaliere. Acest lucru reflectă scăderea puterii de protecție a vaccinului și subliniază importanța administrării unui rapel. Cu sprijinul experților din cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și al Agenției Europene pentru Medicamente, Comisia va monitoriza îndeaproape dacă sunt necesare adaptări viitoare ale acestei norme.”

Aceste norme se aplică numai certificatelor de vaccinare utilizate în scopul călătoriilor în UE. Statele membre pot aplica norme diferite atunci când utilizează certificatul digital al UE privind COVID în context intern, dar sunt invitate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE. Începând de mâine, trebuie puse în aplicare și noi norme în ceea ce privește introducerea în certificate a administrării dozelor de rapel.

După cum s-a clarificat deja în decembrie, rapelurile se vor înregistra astfel: 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii de vaccinare primară cu 2 doze; 2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doza unică, sau pentru o doză dintr-un vaccin cu 2 doze administrat unei persoane vindecate. Certificatele care au fost eliberate în mod diferit înainte de această clarificare trebuie corectate și eliberate din nou, pentru a se asigura o distincție între dozele de rapel și situația vaccinării complete”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.