ANTICORUPȚIE. Cea mai importantă piesă de schimb: omul

,„Devino parte dintr-un întreg și întregul va deveni parte din tine” (Thich Nhat Hahn, poet, călugăr budist și activist pentru drepturile omului)

Despre cultura organizațională și despre apartenența la un grup, comunitate, organizație etc. se vorbește foarte mult în ultimele decenii, abordarea acestui subiect devenind o preocupare continuă a specialiștilor din domeniul resurselor umane și al managementului.

Mariana Mirea, comisar de poliție

Rolul individului într-o organizație nu se rezumă doar la a-și îndeplini atribuțiile prevăzute în fișa postului sau la a executa mecanic anumite sarcini. Este mult mai important. Orice angajat se identifică de obicei cu instituția/organizația din care face parte, aceasta oferindu-i, în schimb, un mediu de lucru în care îi este apreciată contribuția la îndeplinirea obiectivelor organizației. Fiecare organizație funcționează ca un mecanism, în care toate ,,piesele” sunt îmbinate perfect. O singură ,,dereglare” va afecta imaginea întregului. O singură ,,acțiune” individuală greșită va pune o umbră pe întreaga performanță a echipei.

Barak Obama, fostul președinte al SUA, în timp ce se afla în vizită la NASA (National Aeronautics and Space Administration), a întrebat o femeie de serviciu: ,,Ce faci aici?”, aceasta răspunzând: ,,Pregătim lansarea unei noi misiuni spațiale!” (sursa: internet). Astfel, fără să stea pe gânduri, ea s-a identificat automat cu obiectivul general al agenției, punând pe plan secund propria muncă.

A fi conștient de rolul pe care îl ai în acest mecanism contribuie la menținerea coeziunii echipei, păstrează valorile profesionale și instituționale și aduce acea satisfacție a muncii, dar și a respectului, respectiv aprecierii din partea celor din jur.

Suntem responsabili pentru acțiunile noastre atât în interiorul, cât și în afara locului unde ne desfășurăm activitatea. Acestea pot avea consecințe asupra imaginii organizației/companiei din care facem parte, iar una dintre modalitățile cele mai simple pe care le avem la îndemână să putem contribui la consolidarea și menținerea unei imagini favorabile și a unui mediu bazat pe profesionalism și integritate este să luăm atitudine, ca în exemplele următoare…

Încercări de dare de mită, în Brașov

,,Doi bărbați din județul Brașov sunt cercetați pentru dare de mită, după ce au încercat să-i înduplece pe polițiștii brașoveni să nu aplice asupra lor măsurile legale pentru faptele săvârșite în calitate de conducători auto. În ambele cazuri polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Brașov au respins mita oferită și au denunțat faptele la Direcția Generală Anticorupție.

În primul caz, ca urmare a unui astfel de denunț, un conducător auto, care a oferit 8.000 de lei unui echipaj de poliție rutieră, a fost reținut pentru cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită, fiind prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă, fiind dispusă cercetarea acestuia sub măsura controlului judiciar.

Cercetările efectuate de către polițiștii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Brașov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, au stabilit că bărbatul a fost depistat de către polițiștii rutieri brașoveni, pe raza stațiunii Predeal, în timp ce conducea un autovehicul sub influența băuturilor alcoolice. La testarea cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat. Suma de 8.000 de lei a fost oferită de către conducătorul auto pentru ca polițiștii să nu dispună măsurile legale privind conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

În cel de-al doilea caz, unui alt conducător auto care a dat mită i s-a întocmit dosar de cercetare penală, după ce fapta sa a fost denunțată de polițiștii brașoveni la Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Brașov. Polițiștii au sesizat faptul că un conducător auto care a fost identificat conducând un ansamblu de vehicule cu o masă mai mare de 7,5 tone, pe DN1, pe raza județului Brașov, încălcând astfel normele legale, a oferit mită polițiștilor rutieriști, pentru ca aceștia să nu îl sancționeze contravențional.

În urma denunțului, polițiștii DGA – SJA Brașov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, au efectuat cercetări pentru administrarea probatoriului în dosarul penal de dare de mită”.

Magnet, la Nădlac

,,La data de 10 septembrie 2021, linia Call – Center aticorupție 0800.806.806 a Direcției Generale Anticorupție a fost apelată de către un polițist din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Brigada Autostrăzi – Biroul de Poliție Autostrada A1 Deva-Nădlac, care a sesizat faptul că, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a depistat în trafic un cetățean bulgar, în timp ce conducea un autotren pe care era montat un dispozitiv magnetic care influența înregistrarea datelor de către aparatul tahograf.

În acest context, pentru a nu dispune măsurile legale împotriva sa, conducătorul auto bulgar a oferit polițistului, cu titlu de mită, suma de 100 de euro.

Apelul a fost direcționat de îndată către Serviciului Județean Anticorupție Arad, cetățeanul bulgar fiind identificat și condus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, unde a fost audiat în calitate de suspect.

În cauză, procurorul a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită”.

Luați atitudine!

Omisiunea sesizării constituie infracțiune, conform art. 267 din Codul penal („Funcţionarul public care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă (…)”.

Chiar dacă în articol se vorbește despre obligația funcționarului public de a sesiza organele penale în situația unei fapte penale, orice cetățean care se află în situația de a lua cunoștință sau de a fi implicat într-un anume context poate formula un denunț sau o plângere penală (art. 288 din Codul de procedură penală) cu privire la săvârșirea unei infracțiuni.

Este foarte important să cunoaștem toate aceste aspecte legale, privind atât posibilitățile pe care le avem, să semnalăm nereguli sau alte fapte care aduc atingere interesului nostru sau al organizației din care facem parte – vorba aceea, un om informat face cât doi într-o echipă –, cât și instituțiile competente în soluționarea acestor aspecte.

Fiți dumneavoastră acea ,,piesă” indispensabilă din cadrul companiei/organizației și luați atitudine ori de câte ori aveți ocazia!

Dacă vă doriți un mediu organizațional curat sau o societate neviciată apelați Call Center Anticorupție: 0800.806.806!

Mariana RĂDUCU

comisar-șef de poliție

Direcția Generală Anticorupție

Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.