Ungureanu incearca sa amane pana dupa alegeri modificarea legilor proprietatii

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu a solicitat prelungirea termenului de dezbatere publica a proiectului de lege privind restituirea proprietatilor confiscate in perioada regimului comunist, informeaza Guvernul. Se incearca, astfel, amanarea cu 6 luni, pana dupa alegerile parlamentare, a termenului impus de CEDO pentru rezolvarea legislatiei din cauza careia procesele romanilor i-au blocat, practic, activitatea. Exista circa 2.500 de astfel de dosare la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, iar Romania risca sa nu mai poata plati despagubirile.

“Seful Executivului considera ca este necesar acest demers avand in vedere interesul sporit din partea tuturor celor vizati de acest proiect de lege, precum si dialogul inca in desfasurare intre asociatiile fostilor proprietari, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, Ministerul de Finante si Ministerul Justitiei”, se arata intr-un comunicat al Executivului.

Guvernul va incerca sa convinga CEDO o amanare cu minimum 6 luni a termenului pana la care trebuie sa modifice legile proprietatilor, termen care expira in 12 iulie a acestui an. Astfel, va fi depasita intreaga perioada electorala, cu alegeri locale si parlamentare, iar decizia ar reveni viitorului Cabinet.

Transmiterea catre Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) a unei astfel de solicitari de derogare de la termen a fost avansata in sedinta de saptamana trecuta a Guvernului. Ministrii Justitiei si Afacerilor Externe trebuie sa analizeze problema.

Limitarea la 15% din valoarea reala a bunului in cazul despagubirilor ce vor fi platite de stat fostilor proprietari pentru proprietatile nationalizate si eliminarea posibilitatii restituirii in natura sunt cuprinse intr-un proiect de lege lansat in dezbatere publica de Executiv. Modificarea legislatiei actuale a starnit insa un val de nemultumiri in randul proprietarilor deposedati de comunisti, acestia amenintand cu proteste de amploare.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.