ICCJ: Ilie Carabulea, patronul Atlassib, condamant la 1 an si 6 luni de inchisoare cu executare, iar fostul prim-procuror Florin Apostu, la 5 ani

Instanta suprema l-a condamnat, joi, pe omul de afaceri Ilie Carabulea la 1 an si 6 luni de inchisoare cu executare pentru dare de mita, iar pe fostul prim-procuror al Parchetului Judecariei Sibiu, Florin Apostu, la 5 ani, tot cu executare, pentru mai multe fapte de luare de mita. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis, astfel, recursul procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) impotriva deciziei din 15 aprilie 2011 a instantei inferioare, Curtea de Apel Constanta: Carabulea primise atunci 2 ani de inchisoare cu suspendare, iar Apostu, 3 ani inchisoare cu executare. Sentinta ICCJ este definitiva.

Au mai fost condamnati la pedepse cu executare: ofiterul SRI Tiberiu Narcis Popescu, la 2 ani si 6 luni (anterior primind de la Curtea de Apel Constanta 1 an si 8 luni)  -, Sebastian Dumitru Cirstea si Mihaela Izabela Cirstea – la cate 1 an si 2 luni (aceeasi sentinta a instantei inferioare).

Nicolae Bota, care fusese condamnatde Curtea de Apel Constanta la 1 an si 2 luni inchisoare cu executare,  a fost achitat de magistratii ICCJ, acestuia fiindu-i aplicata o amenda administrativa de 1.000 de lei.

Decizia a fost luata in majoritate, adica doar doi dintre judecatorii completului au decis ca inculpatii din acest dosar trebuie condamnati. Opinia separata a celui de-al treilea magistrat prevede achitari in cazul lui Florin Apostu privind fapta cu autoturismele luate in leasing si pentru alte patru fapte privind declaratiile de avere.

DNA i-a trimis in judecata, in luna decembrie 2010, pe Florin Nicusor Apostu, pe Tiberiu Narcis Popescu – ofiter activ in cadrul Directiei Judetene de Informatii Sibiu -, pe Ilie Carabulea – asociat si administrator al societatilor comerciale din cadrul Atlassib Holding Sibiu -, pe Sebastian Dumitru Carstea – director la Liceul Carol I din Sibiu -, pe Mihaela Izabela Carstea si pe Nicolae Bota.

Revizie auto de 4.000 lei contra trafic de influenta

Potrivit rechizitoriului, in cursul lunii septembrie 2010, Apostu a primit de la Carabulea contravaloarea unei revizii auto in suma de 4.000 lei, pentru a-l sprijini in promovarea unui recurs in interesul legii, lasandu-l sa creada ca are influenta asupra procurorului general al Romaniei. Revizia a fost facturata intre SC Star Motors SRL Sibiu si SC Atlassib SRL Sibiu, ambele fiind firmele lui Carabulea.

In perioada 2006 – octombrie 2010, Apostu Florin Nicusor a folosit in mod exclusiv si consecutiv doua autoturisme marca Audi A8 si VW Passat, achizitionate in baza unui contract de leasing financiar intre SC Atlassib Leasing IFN SA Sibiu si SC Intermedia SRL Sibiu, ambele societati fiind membre ale holdingului Atlassib condus de Ilie Carabulea.

Cele doua societati comerciale au achitat, pentru Florin Apostu, TVA aferenta acestora si contravaloarea avansului auto, in conditiile in care, la nivelul anului 2010, Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu a avut in instrumentare un numar de 196 de dosare penale referitoare la activitatea firmelor lui Carabulea. In aceste dosare, Apostu a dat solutii si a verificat solutiile date de procurorii subordonati, se mai arata in rechizitoriu.

In cursul anilor 2006, 2007, 2008 si 2009, pentru a crea o aparenta de legalitate a utilizarii acestor autoturisme, Apostu a consemnat in declaratiile de avere ca le utilizeaza in baza unor contracte de leasing.

400 euro si 1.500 lei, mita pentru infractiuni auto

In 5 august 2010, Florin Apostu, in calitatea sa de prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu, a primit de la Tiberiu Popescu un plic cu 400 de euro si ulterior suma de 1.500 lei in scopul solutionarii favorabile a unui dosar penal vizand cercetarea unei persoane pentru mai multe infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice, mai sustin procurorii in rechizitoriu.

In acest sens, Apostu a sustras din dosar doua declaratii, le-a dat lui Popescu pentru a fi distruse, iar ulterior a atasat la dosar alte doua declaratii scrise de sotii Sebastian Dumitru si Mihaela Izabela Carstea dupa dictarea lui Popescu si potrivit indrumarilor lui Apostu.

In plus, Apostu a mentionat in fals pe cele doua declaratii ca au fost date in luna ianuarie 2010 in fata unui agent de politie, punand stampila Parchetului pe care il conducea. De asemenea, sotii Carstea s-au implicat si in procurarea sumelor de bani remise lui Apostu.

In 27 septembrie 2010, Apostu a acceptat sa primeasca de la Popescu o suma de bani pentru a solutiona favorabil un dosar penal in care o persoana era cercetata pentru ucidere din culpa. Cuantumul sumei de bani urma a fi comunicat dupa studierea dosarului respectiv.

Prim-procurorul penal

In perioada septembrie – octombrie 2010, Apostu, in calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu, in intelegere cu Popescu, a stabilit sa intocmeasca unei persoane un dosar penal, in mod fictiv, in scopul de a o determina sa achite unui prieten al ambilor inculpati o datorie recunoscuta printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, dar care nu fusese supusa executarii silite. Cei doi inculpati au stabilit ca, dupa plata datoriei, sa primeasca de la prietenul lor echivalentul a 20% din valoarea sumei recuperate.

De asemenea, in perioada august – septembrie 2010, Apostu a primit de la doua persoane produse alimentare si a solicitat de la o alta persoana suma de 2.000 de euro pentru a solutiona favorabil doua dosare penale privind infractiuni rutiere. In aceeasi perioada, inculpatul a primit bauturi alcoolice de la o persoana pentru a interveni pe langa judecatori din cadrul Judecatoriei Sibiu in scopul pronuntarii unei hotarari judecatoresti favorabile acestei persoane intr-un dosar civil.

In data de 30 septembrie 2010, in timp ce se afla in biroul sau, Apostu i-a indicat unei persoane declaratiile si apararile pe care trebuia sa le sustina la Politia Sibiu pentru a scapa de orice sanctiuni penale, in conditiile in care era cercetat pentru conducerea unui autovehicul avand in sange o alcoolemie peste limita legala.

In plus, in cursul lunii octombrie 2010, Apostu a primit de la Nicolae Bota o suma de bani in valuta, lasandu-l sa creada ca va solutiona in mod favorabil un dosar penal in care sotia lui Bota era cercetata pentru infractiunea de inselaciune. In acest sens, i-a cerut politistului care instrumenta dosarul sa-i inainteze dosarul cu o propunere de netrimitere in judecata.

De asemenea, Apostu, in calitate de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu, a dispus intr-un numar de 56 de dosare penale solutii de netrimitere in judecata in numele unor procurori din subordinea sa, fara ca acestia sa aiba cunostinta despre aceste aspecte. In unele cazuri, acesta a falsificat prin imitatie semnaturile unor procurori, iar in alte cazuri a aplicat semnatura sa in locul lor. In plus, Apostu a respins si plangerile formulate de parti impotriva solutiilor dispuse tot de el in unele din aceste dosare, se mai arata in rechizitoriu. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.