Cel mai mare festival dedicat culturii și tradițiilor săsești din Transilvania, Săptămâna Haferland, a ajuns la a 10-a ediție. Elementele principale ale evenimentului, care, anul acesta, se va desfășura între 29 și 31 iulie, sunt promovarea educației interculturale și conservarea mediului înconjurător.
Această ediție aniversară se va desfășura atât fizic, cât și online, în 10 sate din Țara Ovăzului.
Povestea…
… a pornit în 2012, atunci când Fundația M&V Schmidt și Fundația Tabaluga/Peter Maffay Stiftung au avut inițiativa de a organiza festivalul Săptămâna Haferland, cu misiunea de a promova cultura și tradițiile sașilor din Transilvania și de a dezvolta sectorul turistic din zona respectivă. Regiunea săsească din Transilvania, cuprinsă între Brașov și Sighișoara, a fost denumită Țara Ovăzului, sau Haferland, cu sute de ani în urmă, datorită localnicilor care obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.
Nu întâmplător a fost aleasă această zonă. „Ideea festivalului cultural a luat naștere în anul 2012. În vara aceea, Peter Maffay m-a invitat la Ziua Porților Deschise din Roadeș. Atunci ne-a venit ideea de a ne uni forțele și de a organiza împreună o săptămână culturală. Câteva zile mai târziu, ne-a venit și ideea despre culturile de ovăz, pentru că, în această zonă dintre Rupea și Sighișoara, clima era aspră pentru viticultură.
De aceea, se cultiva foarte mult ovăz. Așa am denumit săptămâna culturală Haferland. Ideea mea, dar și a lui Peter Maffay, a fost de a aduce cât mai mulți oameni mai aproape de obiceiurile și cultura săsească. Prima ediție a Săptămânii Haferland a fost foarte reușită. De exemplu, la festival au participat foarte mulți localnici din satul meu natal, Criț, care se mutaseră demult în Germania,” a declarat Michael Schmidt, președintele Fundației M&V Schmidt și unul dintre fondatorii festivalului Săptămâna Haferland.
Zilele de sărbătoare
Evenimentul se desfășoară anual, la finalul lunii iulie sau început de august, iar durata sa variază între 3 și 7 zile. Toate localitățile incluse în festival prezintă un program propriu, în armonie cu proiectele și specificul cultural, fiecare zi fiind diferită.
Astfel, participanții se pot bucura de concerte în bisericile fortificate, proiecții video, baluri tradiționale săsești, trasee de bicicletă, evenimente culinare, muzică și dansuri specifice comunităților din zonă, muzică de fanfară, piese de teatru, recitaluri de poezie, lansări de carte, ateliere de meșteșuguri tradiționale (ateliere de olărit, de pictură pe lemn, de pictură pe pânză, de pâslit), expoziții de costume tradiționale săsești, expoziții de obiecte tradiționale specifice zonei. Interesul publicului față de festival a crescut de la an la an, ajungând, în 2021, la un număr total de peste 18.000 de vizitatori.
Ediția aniversară 2022
În acest an, elementele principale vor fi promovarea educației interculturale și conservarea mediului înconjurător. „În fiecare an, abordăm o tematică nouă și, de data aceasta, este educația, probabil, cel mai important element al unei comunități. Sașii transilvăneni au fost lideri în acest sens. De exemplu, istoria școlii din satul Criț este veche de aproximativ 400 de ani”, a afirmat Michael Schmidt.
Patronajul fiecărei ediții a festivalului Săptămâna Haferland a fost acordat, de-a lungul timpului, unor personalități marcante din viața culturală și politică, atât din România cât și din Germania. Pentru al doilea an consecutiv, festivalul cultural Săptămâna Haferland se va desfășura sub înaltul patronaj al președintelui României, Klaus Iohannis, fapt ce onorează organizatorii, aceștia simțind că prezența acestuia aduce prestigiu și valoare ediției aniversare.
În cadrul ediției de anul acesta a Săptămânii Haferland, Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German se va reuni, de data aceasta având ca temă principală aniversarea a 30 de ani de prietenie și parteneriat româno-german în Europa.
Activitățile culturale
Tot programul cultural va fi desfășurat în 10 sate din Țara Ovăzului: Archita, Cloașterf, Saschiz, Roadeș, Bunești, Rupea, Homorod, Criț, Meșendorf și Viscri.
De-a lungul celor trei zile de festival, publicul va avea ocazia să participe la o serie de manifestări, precum: muzică de fanfară, muzică și dansuri tradiționale săsești, piese de teatru, concerte de orgă și de muzică clasică în bisericile fortificate, trei baluri tradiționale săsești, ateliere de pictură pe lemn, ateliere de pictură pe pânză, ateliere de olărit și pâslit, lansare de carte cu povești pentru copii, prelegere despre viața și tradițiile sașilor transilvăneni, concert de jazz, dezbatere publică „Rolul comunității în satele din Haferland”, tur de biciclete, concert de pian și prezentare de carte, expoziție de costume tradiționale săsești.
Diferite perspective săsești
Fiecare ediție abordat o tematică diferită, cu specific cultural, educațional, despre conservarea și promovarea tradițiilor săsești.
2013 – Anul Muzicii
2014 – Anul Restaurării
2015 – Anul Educației
2016 – Anul Familiei
2017 – Anul Gastronomiei
2018 – Anul Meșteșugului săsesc
2019 – Anul Comunității
2020 – Prima ediție online a festivalului
2021 – Tradiția merge mai departe, în Țara Ovăzului.
Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo.ro