Cebia trage un semnal de alarmă privind site-urile frauduloase care promit să verifice istoricul unei mașini, dar, în realitate, doar iau bani de la clienți. Potrivit Cebia, oamenii ar trebui să verifice și compania cu care fac cumpărături înainte de a verifica istoricul mașinii.
Precizările transmise ZIUA CARGO:
Care sunt site-urile înșelătoare?
„Am fost contactați de mai multe persoane în ultimele zile care au cumpărat verificări ale istoricului mașinii de pe www.car-check.co și www.vin-report.co și nu au primit nimic după ce au plătit. Un client a fost chiar taxat de două ori. Apoi au apelat la noi pentru a vedea dacă putem face o verificare a antecedentelor mașinilor lor”, spune Martin Pajer, directorul Cebia, companie care a intrat pe piața românească anul acesta și face verificări istorice la mașinile rulate din toată lumea. În țara sa de origine, Republica Cehă, Cebia îi ajută pe șoferi să combată practicile frauduloase, de mai bine de 30 de ani, și a fost abordată de poliție pentru ajutor în combaterea practicilor ilegale.
Cum înșeală clienții aceste site-uri?
Site-urile web ale dealerilor frauduloși care oferă verificări ale istoricului auto par a avea oarece „reputație” la prima vedere și își promovează serviciile prin Google Ads. Cu toate acestea, o prezentare generală a informațiilor disponibile despre mașină este disponibilă și după introducerea unui cod VIN fără sens (de exemplu, este posibil să introduceți doar 3 caractere, chiar dacă VIN-ul conține întotdeauna 17 caractere). Cu toate acestea, după introducerea VIN, același rezumat al informațiilor disponibile este afișat tuturor clienților. Ulterior, site-ul ademenește clientul să achiziționeze informații detaliate cu o reducere mare. Plata se face cu cardul de credit. Ambele domenii menționate mai sus sunt înregistrate anonim.
Ce oferă Cebia?
„Este foarte greu pentru un client obișnuit să știe că aceasta este o înșelătorie, așa că am dori să-l avertizăm noi”, spune Martin Pajer de la Cebia. Cebia oferă o verificare a istoricului auto pe ro.cebia.com. După plată, clienții vor primi un link către un extras din istoricul mașinii pe care l-au plătit pe adresa de e-mail introdusă, astfel încât informațiile să fie disponibile în câteva minute. Cu ajutorul verificării Cebia, aceștia pot afla dacă mașina are un kilometraj „dat înapoi”, dacă a fost raportată ca furată, pot vedea anunțurile anterioare, inclusiv prețurile anunțate sau pot obține instrucțiuni detaliate despre cum să verifice datele de identificare ale vehiculului, care îi vor ajuta să detecteze dacă mașina a fost transformată ilegal pentru a acoperi un furt sau asamblată din mai multe vehicule avariate.