Aeroportul Internațional din Brașov-Ghimbav(AIBG), ale cărui lucrări de construire au fost finalizate și se află în faza de recepție, până la inaugurarea programată pentru 15 iunie 2023, va reprezenta un vector important pentru creșterea turismului de incoming, pe termen mediu și lung, transmite conducerea ANAT, care a vizitat în premieră, împreună cu agențiile de turism din regiune, singurul aeroport construit în România, în ultimii 50 de ani.
Primul avion spre acest cel mai nou aeroport din țară, aeronava de verificări din zbor Beechcraft Super King Air, înmatriculată YR-CAA şi aparţinând Autorităţii Aeronautice Civile Române, a decolat de la Bucureşti, în 13 decembrie, la ora 10.15, după ce zborul programat, în urmă cu o zi, nu a putut fi realizat din cauza vremii nefavorabile.
Președintele Consiului Județean (CJ) Brașov, Adrian-Ioan Veștea, și directorul general al Regiei Autonome Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav, Alexandru Anghel, au susținut o conferință de presă, la clădirea de contingență a aeroportului, cu ocazia începerii zborurilor de calibrare a echipamentelor de radionavigație.
Precizările CJ Brașov:
Turnul de control virtual, unic în România, va însemna o siguranță crescută, precum și costuri reduse cu 50%. Primele curse charter care vor fi operate de pe Aeroportul Internațional Brașov sunt deja în discuții avansate și îi vor duce pe brașoveni în destinațiile lor favorite, comod și rapid, fără a mai fi nevoiți să facă transferul către alte aeroporturi din apropiere.
Ținând cont de popularitatea de care se bucură, în prezent, Brașovul în rândul turiștilor străini, estimăm că noul aeroport va crește exponențial apetitul acestora de a vizita zona datorită accesului facil prin conexiunile aeriene directe. Suntem încrezători că Aeroportul Internațional Brașov va urca rapid în topul clasamentului aeroporturilor internationale din România, fiind un reper important în dezvoltarea economică a județului.
Vizita la care au luat parte agențiile de turism din zonă a fost găzduită chiar de președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, care a monitorizat îndeaproape întreaga evoluție a investiției și este extrem de implicat în toate aspectele organizatorice.
Totodată întâlnirea de la Brașov a fost un bun prilej pentru a discuta o temă lansată de ANAT de mai mulți ani, dar care a devenit tot mai actuală în contextul pandemiei și, ulterior, a conflictului din Ucraina, evenimente care au schimbat complet modul în care se face turism, generând situații complexe pentru soluționarea cărora niciun operator de turism nu avea la îndemână instrumentele necesare. Unul dintre aceste instrumente este Fondul de Garantare a Pachetelor de Servicii de Călătorie, un proiect important pe agenda ANAT, care ne dorim să devina operațional în cel mai scurt timp.
Printre avantajele acestui fond de garantare, care, de altfel, există deja în mai toate statele europene cu o piață de turism dezvoltată, este o siguranță crescută oferită călătorilor, încredere pentru partenerii de afaceri și creșterea concurenței pe piața instrumentelor de asigurare împotriva insolvenței. Turismul din România va da astfel semnalul că se maturizează și este capabil să ofere condiții comparabile cu orice altă destinație europeană din punctul de vedere al siguranței călătoriilor, atât pentru cetățenii români cât și pentru turiștii străini care ne vizitează”.