Modificările din Codul muncii

La data de 22 octombrie 2022, a fost „scos din cuptor” mult discutatul și așteptatul Cod al muncii. Multe din modificările aduse vor pune mulți angajatori în dificultate. Cu toate acestea, ce se încearcă prin aceste modificări este aducerea unui mai bun echilibru între viața personală și cea profesională.

Monica Derecichei

Pentru unele dintre modificări, există obligația ca angajatorul să informeze, în scris, în momentul ofertării candidatului și, de asemenea, acestea vor trebui introduse și în Contractul Individual de Muncă.

Iată care sunt informațiile care vor trebui cuprinse atât în ofertă, cât și în Contractul Individual:

  • Dacă munca nu se desfășoară într-un loc fix, ci în mai multe locații, va trebui menționat dacă deplasarea între acestea este asigurată sau decontată de către angajator. Așa că mare atenție în cazul celor au lucrători mobili, dar și salariații trebuie să fie foarte atenți la ce semnează, deoarece odată semnat contractul, e foarte greu de demonstrat contrariul.
  • Va fi nevoie ca angajatorii să menționeze expres metoda de plata, în contractul de muncă.
  • Dacă, până acum, se menționa doar durata normală a programului de lucru, de acum înainte va fi nevoie să fie menționată și modalitatea în care se efectuează orele suplimentare și modalitatea de compensare a lor.
  • O altă modificare importantă este referitoare la perioada de probă. Dacă, până acum, știam cu toții că, în perioada de probă, angajatul sau angajatorul puteau renunța la relația contractuală printr-o simpla notificare, de acum înainte devine mai complicat. Pe lângă faptul că, așa cum a fost și până acum, trebuie menționată durata perioadei de probă, ce apare în plus este faptul că va fi nevoie să se menționeze și condițiile efectuării perioadei de probă și obiectivele pe care ne așteptăm ca salariatul să le îndeplinească, în această perioadă. Concedierea pe motivul „nu-mi place de el/ea” nu va mai fi posibilă.
  • Epoca în care bonusurile și avantajele salariale sau beneficiile puteau fi retrase unilateral a apus. Toate aceste beneficii vor trebui menționate în contractele de muncă.
  • Dacă activitatea se desfășoară în străinătate, vor trebui menționate țara sau țările unde se desfășoară activitatea și durata perioadei de muncă.

Drepturi pentru angajați

Totodată, pe lângă toate acestea schimbări, apar și unele drepturi în plus pentru salariați:

  • Salariații care au o vechime mai mare de 6 luni în companie vor putea solicita să treacă pe un alt post vacant, dacă ei consideră ca acolo vor avea condiții mai bune de muncă. Angajatorul va fi obligat să răspundă în scris și argumentat de ce nu poate fi luat în considerare pe postul vacant, și răspunsul nu poate fi „pentru că așa vrem noi”.
  • Tot din 22 octombrie, salariații vor putea solicita program de lucru individualizat sau telemuncă, dacă cred că acest fel de program le aduce un mai bun echilibru în viață, iar angajatorul este obligat să răspundă la solicitare în termen de 5 zile lucrătoare și, desigur, să motiveze un eventual refuz. Este, desigur, esențială și păstrarea dovezilor, în cazul unui eventual conflict de muncă.
  • Apar modificări și menționări expres legate de Regulamentul de Ordine Interioară, unde există obligativitatea menționării regulilor privind preavizul și apare și obligativitatea aducerii la cunoștință a regulamentului în prima zi de lucru, în format tipărit sau electronic. Pana acum, acest termen nu era menționat concret.
  • A apărut și un nou concediu la care salariații vor avea dreptul, în plus față de zilele de concediu de odihnă: „concediul pentru îngrijitor”, care va fi de maximum 5 zile lucrătoare și care se acordă pentru îngrijirea unei rude grav bolnave (fiu/fiică, mamă, tată, soț/soție) care stă în aceeași locuință.
  • Au apărut și zilele libere pentru urgențe familiale. Salariații vor avea dreptul sa absenteze 10 zile lucrătoare într-un an pe motiv de urgențe familiale (accidente sau boli grave), cu condiția să informeze, în prealabil, angajatorul de absență și cu condiția recuperării integrale a acestor zile. Recuperarea se va face cu acordul părților. Orice salariat cu contract individual de muncă își poate exercita acest drept începând cu 22 octombrie 2022.

Consider că orice angajator trebuie să acorde o deosebită atenție acestor modificări, să efectueze modificările necesare în contractele de muncă și regulamentele de ordine interioară.

Toate modificările se aplică tuturor salariaților, chiar dacă au încheiat contractele de muncă înainte de publicarea noului Cod al muncii.

Monica DERECICHEI

HR Consultant

monica@remarkableconsulting.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.