Guvernul a adoptat, în 26 ianuarie, Ordonanța nr.9, publicată imediat în Monitorul Oficial, prin care se modifică art. 11 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, astfel încât autoritățile să aibă obligația de a efectua lucrări de întreținere curentă a drumurilor, fără a mai obține autorizație de construire.
Este vorba despre autoritățile care au în administrare autostrăzile și drumurile naționale, respectiv Ministerul Transporturilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), autoritățile care au în administrare drumurile județene, respectiv consiliile județene, și primăriile, care administrează, prin consilii locale, drumurile din orașe sau, după caz, drumurile comunale.
Precizările Guvernului:
„Actul normativ aduce modificări în sensul stabilirii în sarcina autorităților a obligației legale de a executa inclusiv lucrări de întreținere curentă, pe lângă cele de întreținere periodică și reparații curente la infrastructura de transport rutier pe care o administrează.
Din categoria lucrărilor de întreținere curentă, care sunt importante în menținerea drumului în stare de confort și siguranță a circulației rutiere, fac parte: plombări, colmatarea fisurilor și a crăpăturilor, badijonarea suprafețelor poroase, curățarea platformei drumului de noroiul adus de vehicule de pe drumurile laterale, de materialele aduse de viituri, curățirea șanțurilor, a rigolelor, a canalelor și podețelor, spălarea și vopsirea indicatoarelor de circulație, văruirea plantațiilor și a accesoriilor, deszăpezirea manuală și mecanică, și altele. Aceste lucrări sunt foarte importante în menținerea drumului în stare de confort și siguranță a circulației rutiere”.
În nota de fundamentare, autorii Ordonanței explică următoarele:
„Începând cu data de 30.10.2019, data publicării în Monitorul Oficial al României a Legii nr. 193/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991, potrivit art. 11 alin. (1) lit. k), se pot executa, fără autorizație de construire/desființare, lucrările de întreținere periodică și reparații curente la infrastructura de transport și la instalațiile aferente.
Excluderea lucrărilor de întreținere curentă de la posibilitatea executării fără autorizație de construire considerăm că este o eroare a legii, deoarece aceste lucrări sunt de importanță mai mică decât lucrările de întreținere periodică, dar foarte importante în menținerea drumului în stare de confort și siguranță a circulației rutiere, ceea ce ar impune menținerea în lucrări pentru care nu este necesară autorizația de construire. (…)
Această anomalie afectează activitățile de întreținere curentă ale tuturor administratorilor de drumuri publice din România (CNAIR, consilii județene, consilii locale).
Prezenta ordonanță privește un interes direct al autorităților care au obligația legală de a întreține infrastructura rutieră pe care o administrează, prin facilitatea de a executa anumite lucrări specifice pentru întreținerea curentă a drumurilor, precum și un interes public general, prin creșterea calității infrastructurii rutiere, cu beneficii directe pentru utilizatori”.