Momentul blu… AdBlue. Oferit de New Design Composite

Achiziția de AdBlue la prețuri foarte mici poate fi tentantă – ca orice oportunitate de a reduce costurile – însă poate reprezenta o capcană.

Primești, la momentul achiziției, o reducere de preț, sau beneficiezi și de alte beneficii/practici comerciale, însă, în timp, din cauza creșterii consumului, a costurilor generate de reparațiile neplanificate la sistemul SCR și a timpului de imobilizare a camionului… când tragi linie, descoperi că ești în pierdere.

AdBlue este un produs destul de important pentru industria de transport și achiziția ar trebui evaluată cu atenție, nu doar din punct de vedere al prețului.

Am discutat, în episodul anterior, despre legătura directă între consumul de motorină și cel de AdBlue, aspect care poate asigura o monitorizare indirectă a calității AdBlue.

Totuși, pentru a avea o imagine corectă, eventualele comparații între diferiți furnizori ar trebui realizate pe trasee similare și folosind același produs pe tot parcursul. Evident, în cazul curselor lungi, deși pleci cu rezervorul de AdBlue plin, va fi nevoie de reumplerea acestuia de la stații publice de alimentare. Astfel, rezultatele ar putea fi neconcludente. Evident, în aceste cazuri, inclusiv eventualele uzuri premature ale elementelor SCR vor apărea cu întârziere, „mascând” achiziția de AdBlue neconform.

Totodată, în special în cazul flotelor mari, apare tentația achiziționării unor cantități mari, pentru a asigura reduceri cât mai consistente ale prețului.

AdBlue nu are perioadă de valabilitate, fiind, însă, strict condiționat de condițiile de depozitare. O depozitare pe termen lung (doi-trei ani) necesită temperaturi ambientale de maximum 10 °C, într-o încăpere umbroasă.

Expunerea la soare (razele infraroșii și ultraviolete) duce la descompunerea chimică a produsului. Totodată, din cauza efectului de seră creat în interiorul recipientului/ambalajului de stocare, temperatura AdBlue va depăși semnificativ temperatura ambientală.

De la o temperatură a lichidului de 25 °C, amoniacul din produs începe să se evaporeze. După 35 °C, este posibil ca proprietățile produsului să fie complet compromise, într-o perioadă destul de scurtă (24-48 ore).

Și temperaturile foarte scăzute pot afecta AdBlue. La -11 °C, lichidul începe să se cristalizeze, la -15 °C se solidifică, iar la -16 °C își crește volumul cu 7%. Ciclul de îngheț/dezgheț nu afectează calitatea produsului, însă dezghețarea ar trebui să se realizeze lent (fără o sursă directă de căldură).

Și în condiții corecte de depozitare, o perioadă îndelungată de stocare poate duce la necesitatea omogenizării produsului.

În aceste condiții, este recomandabilă achiziționarea unor cantități de AdBlue corelate cu consumul. Achiziționarea constantă a unor volume ce asigură consumul pe una sau două luni va asigura și avantajul unei aprovizionări periodice programate la furnizor.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.