In accidentul produs joi dimineata in Pasajul Lujerului au fost ranite 92 de persoane, 37 dintre acestea fiind transportate de echipajele de salvare la 3 spitale, restul prezentandu-se singure la unitatile medicale pana la ora 19.00, iar de luni victimele vor fi audiate, a anuntat Daniel Pistea, seful Serviciului Accidente Rutiere din cadrul Brigazii Rutiere a Politiei Capitalei. Niciun ranit nu a facut plangere penala. Vatmanul celui de-al treilea tramvai implicat in accident si-a recunoscut vina – in sensul ca ar fi putut evita impactul daca s-ar fi deplasat cu o viteza mai mica – si este cercetat pentru vatamare corporala din culpa.
Potrivit subcomisarului Daniel Pistea, infractiunea de vatamare corporala din culpa este una in care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a celor vatamati. “Vatmanul este cercetat pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa, incadrarea exacta a faptei urmand a se face in functie de numarul de zile de ingrijiri medicale necesare victimelor pentru vindecare, care se stabileste de Institutul National de Medicina Legala ‘Mina Minovici'”, a precizat reprezentantul Brigazii Rutiere, intr-o informare pentru presa.
“Pana la acest moment noi nu avem plangeri, insa aceasta se poate pune in miscare avand in vedere ca exista victime minore”, a adaugat Daniel Pistea. El a explicat ca 6 dintre persoanele care s-au prezentat la spital sunt minori cu varste cuprinse intre 5 si 18 ani. Termenul de depunere a plangerilor este de 2 luni de la data cand persoana vatamata a luat la cunostinta cine este autorul.
23 de raniti grav
Pana la ora 19.00 s-au prezentat la spitalele din Bucuresti 92 de victime ale accidentului, 23 dintre acestea fiind diagnosticate drept grav ranite. Potrivit standardelor Politiei, este grav ranita orice persoana care are “un diagnostic mai grav decat entorsa”, a precizat subcomisarul Pistea.
“Urmeaza sa fie audiate toate victimele. Este o actiune de durata, ce implica resurse umane si din partea Politiei. In cursul saptamanii viitoare vom incepe audierile, urmand ca la finalul cercetarilor sa se propuna o solutie in cauza si dosarul sa fie inaintat Parchetului”, a mai spus Pistea.
Potrivit subcomisarului, vatmanul cercetat regreta ce s-a intamplat. “Din declaratiile celui de-al treilea vatman reiese ca a observat tarziu tramvaiul care se afla in fata sa, ca a franat, insa a fost prea tarziu. Vatmanul apreciaza ca ar fi putut evita accidentul daca ar fi condus cu o viteza mai mica”, a afirmat el.
Seful Serviciului Accidente Rutiere a mentionat ca in zona respectiva limita de viteza este de 30 km/h.
Tramvaiele, sigilate pentru expertiza
Subcomisarul Daniel Pistea a mai informat ca cele 3 tramvaie implicate in accident au fost transportate in depozit, sigilate si vor fi puse la dispozitia expertilor pentru a putea raspunde intrebarilor privind viteza de deplasare, dar si referitor la modul in care s-a produs accidentul. “Noi am sigilat tramvaiele, le vom pune la dispozitia expertilor tocmai pentru a stabili viteza de deplasare a celui de-al treilea tramvai, celelalte doua erau oprite”, a spus el.
Dosarul de cercetare penala este intocmit si cercetarea se efectueaza sub stricta supraveghere a procurorilor Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 6.
Magda SEVERIN
Doamna Severin Pistea este subcomisar nu comisar
Va multumesc, am verificat si modificat.