25.000 de șoferi, prinși în ofsaid la „Maratonul Vitezei”, în România

Aproape 25.000 de șoferi vitezomani au fost depistați, în România, în timpul operațiunii „Speed Marathon”, evenimentul anual emblematic al Rețelei Europene de Poliție Rutieră (ROADPOL), la care a participat și IGPR.

Aceasta este cea mai mare campanie de verificare a respectării regimului legal de viteză, iar, anul acesta, s-a desfășurat în perioada 17-23 aprilie. În cadrul ei, polițiștii rutieri din întreaga Europă au acționat continuu, pe o perioadă de 24 de ore, conform Programului Operațiunilor Europene 2023 al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa.

2.587 de permise reținute

Polițiștii din România au controlat 46.163 de autovehicule și au aplicat 24.995 de sancțiuni contravenționale, pentru încălcarea regimului legal de viteză, conform prevederilor OUG 195/2002. Totodată, au reținut 2.587 de permise de conducere, dintre care 2.341 pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime legale admise și 246 pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h a acesteia.

Exemple transmise de Poliția Română

  1. Pe DN21, în afara localității Călărași, a fost depistat un bărbat care conducea un autoturism cu viteza de 154 km/h. În urma efectuării verificărilor în bazele de date, a rezultat că acesta avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule. În cauză, a fost întocmit un dosar penal.
  2. Pe strada Calea lui Traian, din municipiul Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, un bărbat a condus un autoturism cu 101 km/h, pe un sector de drum limitat la 50 km/h. Testat cu aparatul etilotest, a rezultat 0,39 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost sancționat contravențional și i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, pentru 180 de zile, fiindu-i eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
  3. Pe DN17, în localitatea Șieu-Sfântu, județul Bistrița-Năsăud, un bărbat a fost depistat conducând cu 85 km/h un autoturism. În urma efectuării verificărilor în bazele de date, a rezultat faptul că acesta avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule. Testat cu aparatul DrugTest, rezultatul a ieșit pozitiv la metamfetamină. În cauză, a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul de către o persoană căreia i-a fost suspendat dreptul de a conduce și conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influența altor substanțe psihoactive.

A 10-a ediție

Anul 2023 marchează a zecea ediția a „Maratonului Vitezei”, pe continent. În 2022, un număr de 19 țări au luat parte la „Speed Marathon”. În timpul operațiunii, peste 14.900 de polițiști au verificat viteza a peste 3.100.000 de șoferi, la nu mai puțin de 10.500 de puncte de control, potrivit ROADPOL. Aceștia au constatat 104.315 încălcări, 27.963 de șoferi fiind trași pe dreapta, pentru a fi amendați. Alți 76.352 de conducători auto au primit amenzi prin poștă. Permisul de conducere a numeroși contravenienți a fost confiscat.

Henk Jansen, secretarul Grupului de lucru operațional al ROADPOL din cadrul Poliției Naționale a Țărilor de Jos: „Viteza în sine nu este periculoasă, dar excesul de viteză este, mai ales în combinație cu alți factori de risc, cum ar fi traficul mixt cu autoturisme, camioane, motociclete și autobuze, pe autostradă, sau automobile, biciclete și pietoni, în zonele urbane. Excesul de viteză este principala cauză a aproximativ 25.000 de coliziuni rutiere mortale în Europa. Iar amenzile nu reprezintă scopul, ci doar mijloacele. Scopul este de a-i face pe șoferi să-și conștientizeze comportamentul periculos”.

Control la centura de siguranță: 90% creștere a abaterilor

O altă operațiune paneuropeană ROADPOL, desfășurată, tot anul acesta, timp de o săptămână, relevă creșterea cu 90%, față de 2022, a încălcării legislației rutiere, prin nepurtarea centurii de siguranță. La controalele în trafic, polițiștii rutieri din 21 de state europene au verificat 1.054.086 de vehicule și au depistat 95.908 abateri, față de 50.974 de încălcări de acest fel, anul trecut.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.