Patru vehicule IVECO Daily, dotate cu echipamente performante, achiziționate de Crucea Roșie Română cu sprjinul financiar al Crucii Roșii Franceze, vor ajunge în 14 județe din România și vor asigura direct în comunități consultațiile medicale, oferind astfel șansa de a depista la timp afecțiuni care pun în pericol viața.
Cele patru vehicule vor face parte din convoiul format din șase cabinete medicale mobile din cadrul Inițiativei Caravana de Sănătate, lansată de Societatea Națională de Cruce Roșie din România, pentru a oferi accesul gratuit la servicii medicale pentru locuitorii din zonele izolate, dar și pentru cei peste 110.000 de cetățeni ucraineni stabiliți în țara noastră.
Prima oprire a Caravanei de Sănătate va fi, în data de 12 iunie, în județul Galați. Pe toată durata proiectului, care se va derula până în luna august 2024, echipa Crucii Roșii Române va ajunge în județele Călărași, Constanța, Tulcea, Vaslui, Iași, Botoșani, Suceava, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Brașov, Sibiu și Cluj.
Ioan Silviu Lefter, director general, Crucea Roșie Română: „Accesul egal la servicii medicale este un deziderat pe care Crucea Roșie Română îl promovează activ prin intermediul proiectului Caravana de Sănătate. Ne dorim ca fiecare persoană, indiferent de origine, statut socio-economic sau loc de rezidență, să beneficieze de servicii medicale de calitate. Prin acțiunile noastre, dorim să contribuim la reducerea inegalităților în domeniul sănătății și la crearea unui viitor sănătos pentru toți”.
Evenimentul de lansare oficială a proiectului Caravana de Sănătate a avut loc la Romexpo București, în prezența Excelenței Sale Laurence Auer, Ambasadorul Franței în România, a scretarului de stat în cadrul Ministerului Sănătății, dr. Tiberius Marius Brădățan, a președintelui Crucii Roșii Române, Camelia Șucu, a directorului general al Crucii Roșii Române, Ioan Silviu Lefter, a ldelegatului în domeniul sănătății pentru Crucea Roșie Franceză în România, Hicham M’ghafri, a sefului delegației Comitetului Internațional de Cruce Roșie în România, Youness Rahoui, a șefei delegației în România a Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, Emilie Goller, a directorului de marketing al IVECO România, Claudia Butoarcă, precum și a reprezentanților refugiaților ucraineni din Centrul de Promovare a Sănătății din București și a voluntarilor și partenerilor Crucii Roșii Române.
Cele patru vehicule IVECO DAILY de 3,5 tone, echipate cu cabinete medicale mobile, au fost pregătite și livrate de către IVECO Truck Services, dealer-ul de casă al IVECO România. Carosarea a fost efectuată de Aficar Utilaje, partener specializat și în realizarea cabinetelor medicale mobile în cadrul altor proiecte asemănătoare. Vehiculele sunt dotate cu roată dublă (jumelată) pentru puntea spate, șasiu robust din profile C, confecționat din oțel, unic în industrie. Construirea șasiului a făcut posibilă o lungime de carosare de 5 metri, care a permis amenajarea unui spațiu util generos pentru cabinetele medicale, în vederea desfășurării în condiții optime a activităților medicale. Parteneriatul dintre Crucea Roșie Română și IVECO România a început, în anul 2020. În 2022, IVECO România a donat organizației trei vehicule din gama DAILY, în valoare de 150.000 de euro, dotate special pentru a transporta medicamente, echipamente medicale sau alimente.
Claudia Butoarcă, director de marketing, IVECO România: „Ne bucurăm să fim și în acest an alături de Crucea Roșie în cadrul inițiativei Caravana de Sănătate, în calitate de Membru Susținător al organizației. Înțelegem importanța accesului neîngrădit la servicii medicale, iar cele patru vehicule IVECO DAILY, adaptate special pentru găzduirea cabinetelor mobile, vor înlesni accesul celor din comunitățile izolate sau a populației din mediile defavorizate la servicii medicale”.
Centre de promovare a sănătății, în 5 județe
În paralel cu cabinetele medicale mobile, Crucea Roșie Română a înființat centre de promovare a sănătății în cinci județe: Brașov, București Constanța, Iași și Satu Mare. Aceste centre oferă servicii medicale primare și asistență psihosocială, adresând nevoile complexe ale comunităților și contribuind la îmbunătățirea stării de sănătate a acestora.
Hicham M’ghafri, delegat în domeniul sănătății pentru Crucea Roșie Franceză în România: „Accesul la îngrijirea medicală este de o importanță capitală pentru comunitățile vulnerabile, stabilind o legătură vitală cu bunăstarea lor. În ceea ce privește persoanele care trăiesc în regiuni îndepărtate, precum și cetățenii ucraineni care locuiesc în România și se confruntă cu bariere lingvistice, Caravana de Sănătate poate face toată diferența între depistarea precoce a unei boli și prevenirea complicațiilor severe. Furnizarea acestor servicii medicale nu doar îmbunătățește calitatea vieții, ci poate și salva vieți”.
Consiliere pentru sănătate și sprijin psihosocial pentru cetățenii români și ucraineni
În centrele de promovare a sănătății, beneficiarii vor avea acces atât la consultații medicale, cât și la consiliere psihologică sau activități psihosociale prin care se oferă un ajutor esențial pentru o stare generala de bine și de echilibru psihosocial, la nivel individual (în viața de zi cu zi). La nevoie, beneficiarii vor fi îndrumați în sistemul medical public și privat din România pentru continuarea investigațiilor, iar Crucea Roșie Română va oferi asistență financiară pentru cazurile vulnerabile care necesită investigații medicale suplimentare și medicamente. Se va asigura, de asemenea, transportul la unități medicale pentru persoane cu dizabilități sau pentru cei cu condiții severe, astfel încât, toți cei care au cu adevărat nevoie să beneficieze de sprijin.
Prima ediție a Caravanei, impact pozitiv în 21 de comunități ale României
Experiența primei Caravane desfășurate de Crucea Roșie Română în 2022 a evidențiat încă odată limitările accesului oamenilor din zone izolate la screening și informații medicale. Datele colectate în cele 21 de comunități în care a ajuns Caravana au arătat că:
● 75,49% dintre respondenți merg la medicul de familie de cel mult 2-3 ori pe an
● 30% dintre ei nu au făcut nicio investigație de specialitate în ultimul an (ecografii, EKG, radiografii, RMN, analize de sânge).
*Conform chestionarelor completate de 857 de persoane, în perioada februarie-martie 2022.
În cadrul analizelor inițiale pentru prima ediție a Caravanei, principalele probleme de sănătatecu care se confruntă populația din zonele vizitate remarcate au fost: boli de inimă (720 de respondenți), diabet (485), probleme cu greutatea (157), urmate de probleme cu plămânii, stomacul, ficatul sau pancreasul.
Despre IVECO
IVECO, marcă a Iveco Group N.V. (MI: IVG), proiectează, produce și comercializează o gamă largă de vehicule comerciale ușoare, medii și grele, camioane off-road și vehicule pentru aplicații precum misiuni off-road. Gama largă de produse a brandului include Daily, un vehicul care acoperă segmentul de greutate al vehiculelor de 3,3 – 7,2 tone, Eurocargo de la 6 – 19 tone și, în segmentul greu cu peste 16 tone, gama IVECO WAY, care include versiunea on-road IVECO S-WAY, modelul off-road IVECO T-WAY și vehiculul IVECO X-WAY pentru aplicații ușoare off-road. În plus, brandul IVECO Astra construiește camioane off-road, autobasculante rigide și articulate, precum și vehicule speciale. IVECO are aproape 21.000 de angajaţi la nivel global. Gestionează unități de producție din 7 țări din Europa, Asia, Africa, Oceania și America Latină, unde produce vehicule cu cele mai noi și avansate tehnologii. 4.200 de puncte de vânzare și servicii în peste 160 de țări garantează asistență tehnică oriunde funcționează un vehicul IVECO. În 2021, conform datelor de la DRPCIV, IVECO și-a menținut poziția de lider de piață în România pe gama de vehicule ușoare (25,6%), ocupând locul 2 din punct de vedere al cotei de piață generale pentru vehicule comerciale de peste 3,5 tone (17,6%).
Despre Crucea Roșie Română
Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică. Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, cu reprezentanțe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 624 de subfiliale și 399 de comisii. 8 928 de voluntari se implică activ în activitățile Crucii Roșii Române.
Despre Crucea Roșie Franceză
Fondată în 1864, Crucea Roșie Franceză este o asociație non-profit care acționează ca auxiliar al autorităților publice în domeniul umanitar și joacă un rol-cheie în economia socială și solidară. Ca actor implicat în societate, intervine în domeniile umanitare, sănătate, social, asigurări și formare. Pentru a-și îndeplini misiunile, Crucea Roșie Franceză se bazează pe o echipă solidă de peste 17.250 de angajați și 59.000 de voluntari, care, zilnic, respectă un cadru etic, operațional și instituțional impus de principiile fundamentale ale Mișcării Crucii Roșii și Semilunii Roșii. Angajamentul lor vizează furnizarea de sprijin la nivel local și obținerea de rezultate concrete și soluții durabile. Fie că este vorba de reacționarea la dezastre naturale, de colaborarea cu populațiile civile luate ostateci în conflicte, de vizitarea închisorilor pentru monitorizarea condițiilor de viață ale deținuților, de reabilitarea sistemelor de sănătate, de revitalizarea comunităților sau de implementarea de proiecte pentru copiii străzii, persoanele infectate cu HIV/SIDA sau familiile în situație de nevoie, misiunile delegaților noștri internaționali acoperă toate domeniile cooperării internaționale, de la ajutorul de urgență la susținerea dezvoltării. În fiecare an, aproximativ 50 de delegați ai Crucii Roșii Franceze participă la misiunile organizației în străinătate.