Compania belgiană ABEE va construi, la Galați, o fabrică de baterii electrice de ultimă generaţie. În acest fel, România face tranziţia de la un stat consumator la unul producător de celule de baterii pe litiu-ion, a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ștefan-Radu Oprea, la evenimentul de lansare a proiectului Romvolt, la Bruxelles.
Invitaţia a fost lansată de Noshin Omar, fondatorul şi CEO-ul companiei belgiene Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE), iar la evenimentul ce a avut loc, în 26-27 iunie, a participat şi premierul belgian, Alexander de Croo.
Ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismulu, Ştefan-Radu Oprea: „Una dintre priorităţile Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului este accelerarea integrării României în lanţul valoric european al bateriilor în conformitate cu politicile şi reglementările europene pentru a crea cadrul optim de dezvoltare pentru electromobilitate, parte a obiectivelor Green Deal. De aceea, salut lansarea proiectului Romvolt, care presupune construirea unei fabrici de celule de baterii pe litiu-ion la Galaţi, cu o capacitate totală de 22 GW. Pe lângă faptul că vom avea o fabrică de baterii electrice de ultimă generaţie, investiţia va crea noi locuri de muncă şi va întări ecosistemul industrial din ţara noastră. Prin Romvolt, România face tranziţia de la un stat consumator la unul producător de celule de baterii pe litiu-ion”.
Peste 4 milioane de vehicule electrice, în lume
În prezent, la nivel mondial, există peste 4 milioane de vehicule electrice în circulaţie. Mai mult, se preconizează că acest număr va creşte la 50-200 de milioane până în 2028, urmând să ajungă la 900 de milioane până în 2040. În acest sens, Uniunea Europeană a declarat producerea de baterii drept un imperativ strategic pentru traziţia către o energie curată, dar şi pentru modernizarea şi competitivitatea industriei, în acord cu obiectivele Green Deal, se menţionează în comunicat.
România trece la statutul de producător
Investiţia ABEE va face posibilă tranziţia României de la un stat consumator la unul producător de celule de baterii pe litiu-ion. Acest fapt constituie, totodată, un avantaj competitiv pentru ţara noastră, ţinând cont de criza dependenţei de materii prime critice, pe plan european. Fabrica va fi operaţională în anul 2026, după finalizarea procedurilor administrative şi achiziţia liniilor de producţie şi amenajarea spaţiilor de producţie.
„România susţine investiţiile precum Romvolt! Vom continua să sprijinim implementarea unor astfel de proiecte, necesare dezvoltării unui mediu propice creşterii economice durabile”, a subliniat Ştefan-Radu Oprea.