Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus un proiect de prelungire, până la 31 decembrie, a Hotărârii de Guvern (HG) nr. 298/5 aprilie 2023, care a plafonat pentru 6 luni tarifele maximale pe care societăţile de asigurări să le practice pentru RCA.
Conform acestui act normativ, asigurătorii trebuie să practice pentru contractele RCA, până la jumătatea lunii octombrie, tarifele de primă maxime pe care le-au avut la finalul lunii februarie, să aplice aceeași procedură de acordare a despăgubirilor și să-și limiteze comisioanele de distribuție la maximum 8% din prima netă.
Valentin Ionescu, șeful Direcţiei Generale Asigurări din cadrul ASF, a declarat, în 18 septembrie, la Palatul Parlamentului, unde a participat la o dezbatere organizată de Comisia economică din Senat, pe tema asigurărilor auto:
„Consiliul ASF a aprobat un proiect de prelungire a Hotărârii de Guvern care stabileşte tarifele maximale pe care societăţile de asigurări le vor practica, adică cele de la sfârşitul lunii februarie 2023. Propunerea noastră este de a prelungi această HG până la data de 31 decembrie. Nu există modificări, avem o simplă propunere de prelungire a HG, este un proiect pe care noi l-am înaintat Ministerului de Finanţe. De când a fost în vigoare această HG, noi am monitorizat evoluţiile din piaţă şi cred că a adus un avantaj consumatorilor, celor care îşi cumpără poliţe RCA, în sensul că asigurătorii s-au raportat la preţurile raportate la sfârşitul lunii februarie. Am încercat să evităm creşterea tarifelor cu inflaţia, cu alte costuri care au putut apărea în această perioadă, având în vedere că asigurătorul cel mai mare de la acel moment a ieşit din piaţă. Deci, ne-am dorit să avem o stabilitate în piaţă pe care am avut-o, o repartizare a cotei de piaţă rămase după ieşirea Euroins cât mai uniformă şi corectă către societăţile care îşi pot permite această cotă, iar lucrul acesta s-a întâmplat, şi o stabilitate a preţurilor în marja pe care companiile de asigurări au avut-o, la sfârşitul lunii februarie”.