Pentru prima data in istoria postdecembrista, la Ministerul Educatiei este numit – chiar daca interimar – un profesor din invatamantul preuniversitar. S-ar putea sa fie un avantaj, intrucat el stie cu ce “se mananca” invatamantul la liceu, avand acum misiunea sa asigure buna organizare a examenului de Bacalaureat. Insa, dupa primele doua numiri catastrofale la Educatie, mai mult ca sigur ca Guvernul USL l-a pus ministru pentru calitatea sa cea mai importanta: aceea de dusman declarat al lui Daniel Funeriu si de opozant inversunat al noii legi a educatiei – Legea 1/2011.
Liviu Marian Pop preda matematica din septembrie 1996, mai intai la Scoala gen. nr. 2 din Ruscova, Maramures, apoi din 1997 pana in 1998, la doua institutii de invatamant din Viseu de Sus: Liceul Teoretic Bogdan Voda si Scoala generala 7.
Din 1998 pana in 1999 a predat matematica la Grupul Scolar “C.D. Nenitescu” din Baia Mare, dupa care s-a intors la catedra de la Liceul din Viseu de Sus, unde a ramas pana in 2005, cand s-a mutat la Colegiul Tehnic “Anghel Salygny” din Baia Mare, unde este dascal si in prezent.
Din ianuarie 2004, Pop este presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures. In decembrie 2007, el a devenit secretar general al FSLI, calitate in care, in 2008, a fost cooptat ca membru supleant in Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educatiei.
Venituri de 4 ori mai mari de la sindicat
Liviu Marian Pop a avut, in 2010, venituri de 4 ori mai mari de la sindicat decat de la catedra de matematica a liceului la care preda: peste 77.000 de lei de la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), din care 56.983 de lei primiti in calitate de secretar general al federatiei si 20.772 de lei in calitate de presedinte al filialei Maramures, iar din salariul de profesor, doar 18.850 de lei.
Aceasta este cea mai recenta declaratie de avere a sa, intrucat pentru cea pe care trebuie sa o depuna in calitate de ministru are la dispozitie 15 zile.
In declaratia de avere depusa in calitate de secretar general al FSLI, Pop a trecut faptul ca detine un teren de 668 mp in Maramures, cumparat impreuna cu sotia sa Adriana in anul 2005, precum si o casa “semifinisata”, in suprafata de 278 mp, construita in regie proprie si finalizata in anul 2008.
Mai mult pe la tv in Bucuresti decat la scoala in Maramures
Pop s-a remarcat prin criticile inversunate impotriva noii Legi a Educatiei si prin organizarea de proteste de strada impotriva fostului ministru Daniel Funeriu, caruia nu a contenit sa-i ceara demisia.
Daca ar fi sa calculam aparitiile lui din ultimii 3 ani in studiourile televiziunilor nationale – dar mai ales in anul 2010, cand au avut loc si protestele sindicalistilor din invatamant -, vom constata ca profesorul Pop si-a petrecut mai mult timp la Bucuresti decat la catedra, in Maramures. Practic, si-a petrecut viata facand naveta intre cele doua colturi ale tarii. In declaratia de avere precizeaza insa ca transportul si cazarea au fost asigurate de sindicat.
Liviu Marian Pop are si el o “buba” in CV: a scris gresit, folosind doi “y”, numele academicianului inginer Anghel Saligny, care da numele liceului la care este profesor de matematica de 7 ani, Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”.
Magda SEVERIN
Funeriu era cel mai bun;el a avut ideea cu camere video,care trebuie puse si in scoli;cum a ajuns poporul roman sa fie blestemat cu nulitati ca Ponta si astia 3 ministri la invatamant….!!!!