Corlatean implica Parlamentul in Strategia Nationala Anticoruptie

Titus Corlatean, ministrul Justitiei, considera ca, pentru succesul implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie (SNA) 2012 – 2015, este esentiala implicarea efectiva a reprezentantilor Parlamentului in procesul de coordonare si monitorizare. El a prezentat, miercuri, membrilor Cabinetului Ponta, principalele elemente ale Strategiei, iar Guvernul a aprobat propunerea ca, sub semnatura primului-ministru, sa fie trimisa o scrisoare Parlamentului in vederea asumarii de catre acesta, printr-o declaratie politica, a principiilor, obiectivelor si masurilor SNA.

Potrivit unui comunicat al MJ, Strategia prevede un mecanism suplu de asumare de catre institutiile publice si ca astfel fiecare dintre acestea isi adopta propriul set de masuri anticoruptie si o declaratie de aderare la SNA.

“Aceasta implica asumarea principiilor si obiectivelor documentului strategic, precum si participarea la mecanismul de monitorizare. La propunerea ministrului Justitiei au fost, de asemenea, aprobate urmatoarele actiuni pe termen scurt: organizarea de catre MJ a reuniunilor celor cinci platforme de cooperare si organizarea primei reuniuni de coordonare la nivel inalt dedicata SNA. La aceasta reuniune vor fi invitati reprezentanti ai celor trei puteri, legislativa, judecatoreasca si executiva, precum si ai administratiei publice locale, mediului de afaceri si societatii civile”, se mai precizeaza in comunicat.

Ministerul Justitiei aminteste ca, prin HG 215/2012, au fost aprobate SNA si Inventarul masurilor preventive anticoruptie si al indicatorilor de evaluare, precum si Planul national de actiune pentru implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie 2012 – 2015. Potrivit SNA, implementarea se realizeaza sub autoritatea si in coordonarea ministrului Justitiei, cu informarea periodica a Guvernului.

In acest scop, ministrul Justitiei organizeaza, cel putin o data la sase luni, reuniuni de coordonare la nivel inalt. Lucrarile se vor derula ca parte a activitatii Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei cu reprezentarea celor trei puteri, legislativa, judecatoreasca si executiva, precum si a administratiei publice locale, a mediului de afaceri si a societatii civile.

Pana la sfarsitul primului semestru al anului 2012, toate institutiile publice au obligatia adoptarii propriului plan pentru atingerea obiectivelor SNA, prin masuri pe cele trei paliere de interventie: prevenire, educatie si combatere. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.