Adio cărbune, din 2030

Miniștrii Energiei ai țărilor din G7 au convenit să înceteze utilizarea cărbunelui în producerea de energie „în prima jumătate a anilor 2030”, potrivit unui comunicat oficial.

Declarația include un obiectiv alternativ de eliminare treptată a producției de energie pe bază de cărbune „într-un timp compatibil cu menținerea unei limite de creștere a temperaturii globale de 1,5°C”.

Rezerva a fost inclusă în textul final al comunicatului, de „a acorda spațiu de manevră” Germaniei și Japoniei, ale căror centrale electrice pe cărbune produc mai mult de un sfert din energia lor totală. Germania și-a stabilit ca obiectiv final închiderea centralelor electrice pe cărbune cel târziu în anul 2038, în timp ce Japonia nu a stabilit încă o dată. Țările G7 (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Canada, Japonia și Italia) s-au angajat, deja, să ia măsuri concrete pentru a închide centralele pe cărbune până în 2030.

Scopul este de a face generarea de energie mai curată – și, prin urmare, nu numai electromobilitatea ca beneficiar direct, ci și industriile consumatoare de energie, cum ar fi producția de aluminiu și producția de baterii. Cărbunele este considerat unul dintre cele mai poluatoare moduri de a genera electricitate.

Cu toate acestea, este dificil de estimat amploarea impactului acordului la care s-a ajuns acum. Țări cu o proporție enorm de mare de cărbune în mixul lor de energie electrică, cum ar fi China, nu fac parte din G7 și, prin urmare, nu au semnat acordul.

Dan ATHANASIU
dan.athanasiu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.