ROADPOL: O nouă tehnologie revoluționează controlul vitezei

POLISCAN, un sistem de ultimă generație de control al vitezei, a fost prezentat de Vitronic, partenerul ROADPOL, care se așteaptă ca acesta să îmbunătățească semnificativ siguranța rutieră.

POLISCAN poate urmări mai multe vehicule care se deplasează în direcții opuse. (foto: Vitronic, sursă: ROADPOL)

Tehnologia avansată promite să transforme modul în care sunt detectate și aplicate încălcările de viteză, oferind o soluție flexibilă și fiabilă pentru diverse medii de trafic. Sistemul POLISCAN valorifică tehnologia LIDAR (Light Detection and Ranging), pentru măsurarea precisă a vitezei.

LIDAR a înlocuit în mare măsură radarul

Conform ROADPOL, LIDAR este o tehnologie fiabilă, de înaltă precizie, care a înlocuit în mare măsură conceptele convenționale, limitate din punct de vedere tehnic, cum ar fi radarul. Funcționează prin transmiterea unui „evantai” de raze laser, care emite peste 15.000 de impulsuri luminoase pe secundă pentru a detecta toate vehiculele, a le urmări poziția și a genera o imagine spațială exactă a situației din trafic, în timp real, asigurând un calcul precis al vitezei.

Mai multe vehicule, detectate simultan

Astfel, sunt detectate precis mai multe vehicule simultan, din diferite clase, precum și cele care se deplasează în ambele direcții. În plus, identificarea vehiculelor se face inclusiv în traficul dens, fără a fi obstrucționată înregistrarea imaginilor de probă.

Versatilitate

POLISCAN poate fi implementat în configurații fixe, semi-staționare și mobile, ceea ce îl face adaptabil la diferite scenarii de aplicare a legii, informează Vitronic. Configurația sa fixă de control al vitezei include carcase permanente pe marginea drumului, care necesită eforturi minime de instalare și au un impact redus asupra mediului. Pentru situații dinamice de trafic, POLISCAN oferă soluții mobile de control al vitezei. Cu o flexibilitate maximă, aceste sisteme permit aplicarea legii în diverse locații, fără o configurare extinsă. Unitățile mobile pot fi montate pe trepiede sau instalate în vehicule și necesită o intervenție minimă a operatorului. Funcționează fără echipaj uman timp de mai multe zile, în special în punctele cu risc de accidente, ceea ce le face ideale pentru verificări temporare.

Supravegherea traficului

„POLISCAN excelează în supravegherea traficului, cu capacități specializate pentru diferite nevoi de aplicare a legii. Sistemul Spot Speed Enforcement identifică vehiculele care depășesc viteza în cadrul unui grup și menține rate de captură ridicate, în traficul cu mai multe benzi și volum mare de trafic. Controlul vitezei medii permite detectarea vitezei medii a unui vehicul între două sau mai multe puncte de control. Acest sistem poate identifica vehiculele care depășesc viteza, cu ajutorul sistemului de recunoaștere automată a plăcuțelor de înmatriculare (ANPR), ceea ce este deosebit de eficient pe autostrăzi și pe porțiuni lungi de drum, unde controlul vitezei medii poate descuraja vitezomanii care persistă”, explică ROADPOL.

Dovezi foto și video detaliate

Totodată, capacitatea POLISCAN de a înregistra dovezi fotografice și video detaliate ale încălcărilor de viteză sporește fiabilitatea și aplicabilitatea datelor colectate. „Această documentație include imagini clare ale vehiculelor contraveniente și ale vitezelor acestora, oferind dovezi incontestabile pentru procedurile legale. Toate măsurătorile înregistrate, clasificările specifice ale vehiculelor și imaginile asociate sunt documentate în mod cuprinzător, criptate și salvate în siguranță”.

adaptarea: Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.