Guvernul Ciolacu a aprobat, în ședința din 21 iunie, proiectul de lege privind stabilirea salariilor minime adecvate, ce va transpune în legislația națională Directiva (UE) 2022/2041.
Proiectul a fost trimis Parlamentului spre dezbatere și aprobare în sesiunea din toamnă, deoarece termenul-limită pentru transpunerea directivei este 15 noiembrie 2024.
„Introducem salariul minim european în România, în concordanță cu directiva europeană și după consultări cu partenerii sociali. Urmărim protejarea puterii de cumpărare, un câștig salarial mediu brut cât mai apropiat de 50% din salariul mediu net pe economie și raportarea la productivitatea muncii. Reamintesc că, din 1 iulie, majorăm salariul minim de la 3.300 la 3.700 de lei, în beneficiul a circa 1,8 milioane de angajați”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern.
Măsura este prevăzută şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Jalonul 392, potrivit căruia „salariul minim brut pe ţară garantat în plată se va stabili în baza unui mecanism obiectiv bazat pe o formulă clară, în consultare cu partenerii sociali”.
„Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual, în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câştigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele şi patronatele”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, după ședința de guvern.
Noul act normativ modifică și completează Legea 53/2003 privind Codul muncii și Legea 108/1999 privind înființarea și organizarea Inspecției Muncii. Totodată, completează dispozițiile finale ale următoarelor acte normative cu transpunerea parțială a unor prevederi ale Directivei: Legea 367/2022 privind dialogul social, Legea 337/2018 privind statutul inspectorului de muncă, Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, Legea 98/2016 privind achizițiile publice, Legea 99/2016 privind achizițiile sectoriale și OUG 57/2019 privind Codul administrativ.
„De asemenea, ulterior modificării și completării cadrului legislativ primar, vor fi inițiate două proiecte de hotărâri ale guvernului, reprezentând cadrul legislativ secundar, care să asigure transpunerea integrală a acestei Directive, respectiv pentru adoptarea mecanismului de stabilire şi actualizare a salariului minim şi a Planului de acțiune pentru promovarea negocierilor colective în scopul ameliorării accesului salariaților la drepturi negociate colectiv. Având în vedere aspectele identificate în procesul de analiză a modalității optime de transpunere a prevederilor Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, respectiv o serie de modificări și completări la nivelul legislației primare precum și termenul de transpunere în legislația națională, respectiv 15 noiembrie 2024, se impune adoptarea prezentului proiect de lege”, se arată în expunerea de motive ce însoțește proiectul de lege.