COLLIERS: Perspective favorabile pentru piața imobiliară

Experții Colliers România au analizat primul semestru al anului 2024, în care s-au încheiat tranzacții imobiliare de 419 milioane de euro, în România, de peste două ori mai mult decât în aceeași perioadă a lui 2023.

Silviu Pop

Chiar dacă vorbim de rezultate mixte, în general, investițiile mari în infrastructură, creșterea salariilor peste nivelul inflației, contextul economic extern decent și succesul băncilor centrale în combaterea inflației au ajutat piața imobiliară din România să aibă, în continuare, perspective favorabile.

Piața spațiilor logistice și industriale oferă rezultate promițătoare, pe fondul migrației închirierilor în alte destinații decât Capitala, iar sectorul de retail își continuă dezvoltarea accelerată.

În ceea ce privește piața terenurilor, consultanții Colliers au remarcat un interes mai scăzut, dar preconizează tranzacții mari, în viitor, pe fondul tranzacțiilor deja începute.

Pe zona de birouri, cererea a rămas la un nivel relativ susținut, chiar dacă livrările au fost puține.

„Economia transmite semnale mixte. Întârzierile din zona PNRR, incertitudinea geopolitică și nesiguranțele generate de alegerile din SUA, alături de perspectiva unei înăspriri majore a fiscalității, în România, din 2025, temperează optimismul. Totuși, există motive pentru o abordare ușor pozitivă, provenite în special din zona consumatorului și din investițiile mari – private sau publice – care se desfășoară în România. Piața imobiliară locală este influențată de aceste evoluții, dar impactul variază pentru fiecare sector în parte. Perspectivele rămân destul de solide în regiune, criteriile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) devenind tot mai relevante pentru investitorii imobiliari, bănci și chiriași, în procesul decizional”, a spus Silviu Pop, director CEE & Romania Research, la Colliers.

În S1 2024, România a înregistrat cea mai bună performanță la nivel de investiții imobiliare, comparativ cu Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, iar această realizare vine într-un context în care activitatea pe piața regională a fost redusă și volumul tranzacțiilor a atins unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimul deceniu.

Prima parte a anului a fost destul de solidă și pentru piața locală a spațiilor industriale și logistice, stocul modern de spații ajungând la 7,3 milioane mp. Bucureștiul reprezintă puțin sub jumătate din total, iar dezvoltatorii au în construcție încă aproximativ 800.000 mp de spații moderne, cu termen de livrare în 2024 și 2025. Și lucrările de infrastructură continuă într-un ritm accelerat și vor deschide noi zone de interes pentru piața industrială, inclusiv pentru producție. Tendința de nearshoring/friendshoring rămâne și va consolida, în continuare, sectorul de producție. Cererea de închiriere pentru spații logistice și de producție s-a redus cu aproximativ 29% în S1, la 342.000 mp. Totuși, experții Colliers subliniază că acest lucru nu indică neapărat o scădere dramatică a activității pieței, ci reflectă, mai degrabă, lipsa unor contracte foarte mari. De asemenea, piața se află într-o paradigmă complet diferită față de perioada pre-pandemie, când volumele de închiriere dintr-un semestru puteau fi chiar mai mici de 200.000 mp.

Construcțiile, maxim istoric

„Investițiile masive din fonduri UE (PNRR și fonduri structurale), alături de o piață privată activă, au adus lucrările de construcții aproape de maxime istorice. Concurența dintre sectorul privat și cel de stat, creșterea salariilor și prețurile materialelor aflate sub presiune au tensionat piața, ducând la o creștere a costurilor pe piața construcțiilor din România, începând cu a doua jumătate a anului 2023. Totuși, având în vedere că investițiile de astăzi susțin creșterea economică de mâine, este evident că perspectivele pe termen mediu și lung ale României și ale sectoarelor imobiliare sunt promițătoare. (…)”, a concluzionat Silviu Pop.

Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.