COTAR: Vrem soluții concrete de la ASF pentru polițele RCA!

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) cere „soluții concrete” din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru „stoparea creșterii nejustificate și continue a tarifelor polițelor RCA”. „Plafonarea nu este o soluție corectă, mai ales dacă se prelungește la infinit, în lipsa unei strategii pe care noua conducere a Autorității o promitea în momentul numirii prin votul din Parlament”, acuză reprezentanții confederației. 

Precizările transmise ZIUA CARGO:

«Curtea Supremă de Justiție a UE desființează plafonarea prețurilor la alimente din Ungaria. Același lucru s-ar putea întâmpla, foarte curând, în privința plafonării polițelor RCA din România. Curtea Supremă de Justiție Europeană a explicat că plafonarea nejustificată a prețurilor este contrară legislației UE, iar România a plafonat tariful RCA și a prelungit plafonarea deja de mai multe ori. 

„Îl întrebăm pe domnul Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF, dacă a aflat care sunt deciziile Curții Supreme de Justiție Europene. Curtea invalidează orice fel de plafonare prin care se împiedică un comerciant să stabilească în mod liber prețurile de vânzare și cantitățile oferite spre vânzare ale produselor pe baza unor considerente economice, fără o justificare corespunzătoare. Având în vedere ca la 30 Septembrie expiră cele 3 luni prin care Guvernul a prelungit plafonarea tarifelor RCA începută în Aprilie 2023, ASF trebuie să vină măcar acum cu o soluție, fără să mai susțină continuarea plafonării. Lipsa acestei soluții și interzicerea, în același timp, a prelungirii plafonării, în plină campanie electorală, ar fi o lovitură dată de conducerea ASF chiar celor care au votat-o în Parlament!”, a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

COTAR cere ASF să explice, în cel mai scurt tip, ce măsuri a luat Autoritatea de la instalarea în funcție a domnului Mititelu, pentru a contracara explozia prețurilor RCA, chiar și în perioada în care Guvernul a decis plafonarea tarifelor la nivelul celor din 28 februarie 2022. În condițiile în care Guvernul nu va mai putea continua plafonarea tarifelor RCA conform deciziei CSJE, știe domnul Mititelu cu cât vor crește aceste tarife?

La audierile din Parlament, care au precedat numirea în funcție, Sorin Mititelu nu a știut să răspundă la o întrebare tehnică și a declarat că ASF ar putea influența valoarea polițelor de asigurare obligatorie a mașinii, dar nu a explicat cum s-ar putea face acest lucru: 

„Piața RCA este cea mai importantă, reprezintă 50% din piața asigurărilor, dar trebuie să plecăm de la lucruri clare și obiective. Prețul, prima, este rezultatul unor factori obiectivi. Este un preț care la rândul lui este determinat de o serie de factori determinați de piață. Putem să influențăm evoluția acestui preț, prin a asigura o corectă și bună competiție între participanți. De asemenea, prin bune practici și procese mai eficiente. Astfel este de așteptat să avem o evoluție în corelație cu evoluția generală a prețurilor, dar, în același timp, nu trebuie să avem o ineficiență în piața RCA-ului. Va fi necesară o analiză în detaliu, legat de modul de formare a prețurilor și ce factori a impactat rezultatul final în prețul stabilit de fiecare companie în parte. În măsura în care sunt elemente artificiale, vor trebui să fie contestate într-o formă sau alta. Cert este că prima la RCA trebuie să fie rezultatul obiectiv, pe de o parte al daunalității, al costurilor normale de distribuție, al costurilor normale de operare și al competiției”, a spus Sorin Mititelu, în cadrul audierii. 

COTAR a atras atenția parlamentarilor, încă de atunci, că Sorin Mititelu nu va putea gestiona situația pieței RCA și va agrava, prin decizii greșite, problemele din acest sector de activitate. Prestația actualului vicepreședinte al ASF este chiar mai dezastruoasă decât ceea ce noi am anticipat și tinde să atingă apogeul la finalul lunii Septembrie, odată cu eliminarea plafonării, dacă această măsură nu se va mai putea prelungi. 

Dacă ASF nu vine cu o soluție, măcar parlamentarii care au numit conducerea Autorității ar putea găsi una, prin înlocuirea lui Sorin Mititelu cu un specialist care să rezolve situația de criză. Parlamentul ar putea face asta înainte de alegeri, ca să nu-și piardă voturile a peste 10 milioane de români!».

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.