Energia – potențial de colaborare între România și Germania

Tranziția către energia „verde” aduce multe oportunități, dar și provocări, iar România și Germania pot colabora, schimba bune practice și experiențe, existând posibilități numeroase de afaceri pentru companiile din ambele state, a fost mesajul transmis de participanții mesei rotunde „Viitorul pieței energetice – oportunități pentru cooperarea bilaterală în regiune”, organizate de AHK România.

La aceste discuții au participat membrii delegației conduse de prim-ministrul landului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, alcătuită din miniștri, secretari de stat, deputați, înalți funcționari publici, directori de companii, alături de reprezentanții companiilor germane și românești, în principal din domeniul energiei.

El a precizat că energia joacă un rol important în Germania, țară care a decis să renunțe la energia nucleară și care are ambițiosul țel de a elimina cărbunele și a de dezvolta energiile regenerabile: „Direcția pe care mergem înseamnă că vom avea independență energetică și că nu vom mai avea nevoie nici de combustibilii fosili, nici de energia nucleară. Dar provocarea este extinderea rețelelor, care ar trebui digitalizate”.

Întregul proces de tranziție trebuie însă transformat într-un model de business, care să creeze locuri de muncă și să genereze venituri. „Acest fapt include și o ofensivă tehnologică. Putem obține ce ne propunem doar abordând o cale europeană. De aceea îmi doresc să continuăm aceste discuții. Avem nevoie să securizăm lanțul de aprovizionare. Energia trebuie să fie prietenoasă cu mediul, dar să fie și accesibilă”, a subliniat Winfried Kretschmann.

Oportunități de cooperare între România și Baden-Württemberg a identificat și Andre Baumann, secretar de stat în Ministerul Mediului, Climei și Energiei din acest land german. Acestea se referă la energia eoliană, gazele naturale, decarbonizarea și reînnoirea centralelor termice din orașe, care ar putea să utilizeze energie regenerabilă pentru a produce căldură. „Colaborarea este foarte important, deoarece avem situații similare și totuși diferite în Germania și România”, a declarat Baumann.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Dragoș Drăgan, a subliniat necesitatea de a consolida rețelele de energie și capacitățile de interconectare ale țării: „Vara aceasta, am avut prețuri foarte mari la energie, în ciuda energiei regenerabile, a celei nucleare și a hidroenergiei de care dispunem. Asta pentru că am avut temperaturi foarte ridicate și secetă. Noi furnizăm energie și Republicii Moldova și Ucrainei și, prin urmare, trebuie să dezvoltăm  interconectarea, nu doar pe partea română, ci și pe cea dintre România și restul statelor din Europa Centrală și de Sud, astfel încât fluxul de energii regenerabile să ajungă acolo unde este nevoie”.

Dan Drăgan a evidențiat câteva repere ale strategiei energetice a României în viitorul apropiat, și anume noile facilități de generare bazate pe hidrogen, facilitățile de generare offshore, dezvoltarea unei rețele decarbonizare și digitalizate, eliminarea treptată a combustibililor fosili, până în 2030, și a invitat companiile germane să participe la aceste transformări.

Bunele relații economice dintre cele două țări au fost subliniate și de directorul general al AHK România, Sebastian Metz, care a concluzionat: „Vizita prim-ministrului Winfried Kretschmann și masa rotundă de astăzi reprezintă mai mult decât o încurajare pentru noi, ca și Cameră de Comerț Româno-Germană, să consolidăm relațiile bilaterale dintre România și landul Baden-Württemberg. Întregul domeniu al energiei, inclusiv tehnologia, transportul și industria în calitate de consumator, oferă puncte de plecare excelente în acest sens”.

La rândul său, președintele AHK România și directorul general al BASF, Andreas Lier, a menționat importanța parteneriatului româno-german în context global: „Având în vedere situația geopolitică actuală și Declarația de la Anvers, conform căreia Pactul Verde European ar trebui completat cu un acord industrial, România poate juca un rol important, cu mixul său energetic excelent. Țara dispune de energie regenerabilă, dar și de energie fosilă în cantități semnificative. Acest lucru poate fi folosit pentru a atrage noi investiții, dar și industria locală producătoare de energie, atât în procesul de tranziție, cât și pentru a consolida competitivitatea europeană.”

Masa rotundă a fost organizată cu prilejul vizitei pe care prim-ministrul landului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, a efectuat-o în România, în perioada 29 septembrie-1 octombrie, însoțit de o delegație de aproximativ 30 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.