Anveloparea blocurilor, prin ochi de arhitect: O betie cromatica, absolut psihedelica

Arhitectii din Bucuresti critica lipsa de control a autoritatilor asupra procesului de reabilitare termica a blocurilor, ale caror consecinte estetice si practice sunt devastatoare: “betia cromatica psihedelica” si calitatea indoielnica a lucrarilor. Mircea Ochinciuc, presedintele OAR Bucuresti, admite ca este nevoie de cresterea confortului si diminuarea pierderilor de caldura, dar de aici s-a mers prea departe cu arbitrarul deciziilor. Incercarea arhitectilor de a-si oferi expertiza in domeniu s-a lovit de indiferenta edililor, dar si a conducerii MDRT.

“S-a ajuns la o cromatica absolut psihedelica in ceea ce priveste blocurile de locuinte. Avem acum cladiri peste care s-a aplicat o zugraveala violet, verde de China, albastru ultramarin sau galben pai. Mai mult, sunt cazuri in care primariile au impus formule unice care contin combinatii de tipul portocaliu cu albastru, impuse prin caietul de sarcini”, reclama arhitectul Mircea Ochinciuc.

La sfarsitul anului 2011, OAR Bucuresti a trimis catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), precum si primariilor de sector si cea a Capitalei o documentatie cu o serie de solutii alternative, aplicate in Franta, pentru reducerea pierderilor de caldura in blocurile vechi. Initiativa nu a avut insa insa efectul scontat, precizeaza presedintele OAR Bucuresti, intr-un comunicat.

Administratorii decid culorile

Arhitectii acuza lipsa de control in privinta zugravirii blocurilor. “In unele cazuri, administratorul Asociatiei de Proprietari este cel care decide culorile si geometria acestor pete, si de multe ori gusturile acestora sunt indoielnice”, acuza reprezentantul OAR.

Arhitectii mai atrag atentia si asupra “polistirenizarii”, precizand ca Ungaria si Italia s-au declarat impotriva acestei metode de izolare termica, preferand solutii alternative aplicate la interior. Polistirenul etanseaza cladirea si nu mai permite trasferul de vapori, putand produce igrasie si afectand in timp imobilul. In plus, executia necorespunzatoare (fara inchidere cu profile metalice) a dus la aparitia cuiburi de soareci, sobolani si insecte, care au patruns intre sistemul de termoizolare si fatada blocului si care, in timp, vor afecta sanatatea locatarilor.

Lucrari dupa ureche

Mai mult, in anumite situatii polistirenul s-a aplicat numai cu adeziv, fara dibluri, cu tehnici improvizate, fapt care ar putea conduce la caderi de tencuiala sau de sistem de termoizolare de fatada periculoase pentru trecatori, se spune in comunicat.

“Polistirenul este obtinut din petrol, o resursa epuizabila, deci nu poate fi vorba in acest caz de dezvoltare durabila. De asemenea, trebuie amintit faptul ca nu se stie cum se va comporta acest produs pe fatade dupa 15 ani, existand posibilitatea sa scada aderenta plasei de fibra de sticla sau ca polistirenul sa se volatilizeze in timp”, explica arhitectii bucuresteni.

600 mil. euro cheltuiti la 1.667 blocuri

In perioada 2008-2011 au fost reabilitate 1.667 de blocuri la nivel national, iar proiecte au atras investitii de circa 600 de milioane de euro, se arata in comunicat.

Bucurestiul a fost orasul cu cele mai multe blocuri reabilitate in ultimii trei ani, Sectorul 2 fiind lider detasat in ceea ce priveste fondurile alocate. La nivel national, pe locul doi la cladiri anvelopate este Cluj-Napoca, urmat de Slatina, Drobeta-Turnu Severin si Piatra Neamt. Blocurile reabilitate pana acum in Bucuresti reprezinta o treime din totalul pe tara. Pentru urmatorii trei ani, primariile de sector promit sa reabiliteze peste 1.000 de blocuri, se mai spune in comunicat.

Preturi, dupa primar

Precizam ca primarul Andrei Chiliman, de la Sectorul 1, a contractat un imprumut de 125 mil.euro de la BEI pentru anveloparea nu numai a blocurilor, ci si a caselor. El s-a remarcat prin cele mai mari preturi practicate pentru asemenea lucrari, iar dupa ce MDRT a fixat standarde de cost, a declarat pubic ca i se pun bete in roate si a facut imprumutul,pe care cetatenii ilvor plati timp de 20 de ani.

Neculai Ontanu, de la Sectorul 2, se lauda cu cele mai multe blocuri reabilitate – 520 -, iar edilul  Liviu Negoita i-a scutit si el pe cetatenii Sectorului 3 de cheltuielile ce le reveneau (20%, n. red.) in aceasta operatiune.

Cristian Poteras vine si el puternic din urma, cu o noutate: inchide si balcoanele blocurilor anvelopate. Primarul Piedone se mobilizeaza de zor, iar Marian Vanghelie promite un heirup de zile mari.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.