RTCY 2024: În ochiul furtunii

Ajuns la a 15-a ediție, concursul Romanian Transport Company of the Year reprezintă un bun barometru pentru starea transporturilor românești. Iar, astăzi, vedem multe planuri de dezvoltare… însă firmele sunt pregătite pentru criză.

Perioada tulbure care a caracterizat anul 2024 a afectat semnificativ firmele de transport, astfel încât menținerea, până la finalul anului, a unei cifre de afaceri asemănătoare cu cea de anul trecut este considerată un succes. În ceea ce privește profitul… aici, deteriorarea nu a putut fi evitată, de majoritatea companiilor.

Și, acum, vine întrebarea de o sută de puncte: cum va arăta anul 2025?

După discuții purtate cu zeci de firme din zona de top a transportului românesc, putem afirma că nimeni nu are o imagine precisă. Incertitudinea marchează piața la un nivel foarte ridicat și nu puțini sunt cei care anticipează o criză severă, anul viitor. La această imagine contribuie din plin evoluția segmentului automotive. Este zona care generează, în mod tradițional, volume importante de mărfuri și oferă stabilitate și predictibilitate, inclusiv din punct de vedere al tarifelor… însă, în ultima perioadă, situația s-a degradat semnificativ. Practic, firmele de transport cu expunere mare pe segmentul auto sunt, probabil, cel mai afectate la ora actuală.

Există și aspecte pozitive.

În capul listei, merită să punem „viziunea”. Majoritatea firmelor cu care am discutat au o imagine foarte clară în legătură cu evoluția lor viitoare. Evident că patronii și managerii acestor companii sunt conștienți că viitorul ar putea impune ajustarea planurilor, atât de precis conturate astăzi, însă ceea ce mi se pare notabil este faptul că, în ciuda situației actuale, aceste firme au o direcție clară și fac eforturi pentru a deveni proactive.

În acest sens, investițiile continuă… doar parțial temperate de incertitudinea anului 2025.

Un focus important rămâne pe tehnologie, și aici mai degrabă vedem intensificarea investițiilor, decât stopare sau amânare. Automatizarea proceselor, optimizarea costurilor și trecerea la un nou nivel de comunicare cu clienții sunt câteva dintre ținte.

Specializarea pe diferite nișe de transport și completarea transportului cu servicii logistice adiționale reprezintă, de asemenea, o tendință care se conturează tot mai mult, în încercarea de a asigura o cât mai bună stabilitate firmelor de transport. În același timp, reducerea dependenței de un singur client sau o anumită industrie reprezintă o altă direcție aflată pe agenda transportatorilor.

Pe scurt – „ne ferim de lucruri simple”, „creșterea nivelului de inteligență în companie” și „întărirea departamentului de vânzări” sunt principii urmărite, astăzi, de companiile de transport care țintesc dezvoltarea.

Ceea ce se amână, astăzi, de către mulți transportatori este decizia de înnoire a flotei de camioane, ceea ce contribuie la imaginea generală a unui an 2025 de criză. Totuși, „cărțile nu au fost jucate” și nu ar fi neapărat o surpriză dacă anul viitor vom avea comenzi plasate în grabă, în cazul în care marea criză nu va veni… nici de data aceasta. De altfel, această „poveste” o trăim în ultimii ani, pe un scenariu care are doar mici variații. Oricum, mai bine ne pregătim pentru o criză care nu mai vine, decât să anticipăm creștere și să vină criza, așa cum am trăit în 2008.

În continuare, vă invităm să votați, AICI, finaliștii concursului RTCY 2024. Gala de premiere va avea loc la Face Convention Center, în București, în data de 21 noiembrie.
Puteți confirma prezența la acest eveniment AICI.

Votați finaliștii RTCY 2024
• Anasped
• Bip Mobile
• Corlan Trans
• International Lazăr Company
• Transcom

Categoria Flote Mici
• Asexpress
• Roly Impex

Câștigătorii RTCY
2010 – Com Divers Auto Ro
2011 – edy International Spedition
2012 – International Lazăr Company
2013 – Dianthus
2014 – Com Divers Auto Ro
2015 – Vio Trans Grup
2016 – International Lazăr Company
2017 – International Alexander
2018 – H.Essers
2019 – Agexim Spedition
2020 – International Lazăr Company
2021 – International Alexander
2022 – Routier European Transport 
2023 – Agexim Transport & Logistics

Câștigătorii RTCY, categoria Flote Mici

2015 – Marvi Logistic
2016 – Onci Eurotrans ’96
2017 – Denis Spedition
2018 – Asexpress
2019 – Tuțu Trans
2020 – AC Mobile
2021 – MC Trans
2022 – Transaf Logistics
2023 – Tramar

Radu BORCESCU
radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.