RENAULT TRUCKS: Al șaselea „Aur” Ecovadis consecutiv

Renault Trucks, producător recunoscut pentru angajamentul său în ceea ce privește responsabilitatea socială a întreprinderilor (RSI), a primit certificarea Gold din partea organizației independente Ecovadis, pentru al 6-lea an consecutiv. Cu un scor de 78 din 100, producătorul francez se situează în primele 5% dintre companiile evaluate.

Agenția de rating CSR Ecovadis a evaluat, în 2024, 130.000 de companii internaționale, pe baza a 21 de criterii, grupate în patru categorii: Achiziții durabile, Muncă și drepturile omului, Etică și Mediu.

Cu un scor de 78 din 100, în creștere cu 15 puncte față de 2018, anul primei sale certificări Gold, Renault Trucks își consolidează poziția de lider în domeniul responsabilității sociale a întreprinderilor. În concluziile sale, Ecovadis a subliniat sistemul avansat de management implementat de Renault Trucks, pentru a face față provocărilor etice și de mediu.

Punctaj maxim în performanța de mediu

Pentru al 3-lea an consecutiv, Renault Trucks a obținut un scor de 100/100, în categoria Mediu. Acest rezultat recunoaște eforturile continue ale producătorului de a reduce amprenta asupra mediului a operațiunilor sale și a vehiculelor pe care le pune în circulație.

Renault Trucks produce camioane electrice în serie, la fabricile sale din Blainville-sur-Orne și Bourg-en-Bresse, care, de când au început a fi operate de transportatori, au parcurs deja 25 de milioane de kilometri, evitând emisia a 24.000 de tone de CO2. Acest angajament pentru o mobilitate decarbonizată a contribuit semnificativ la obținerea punctajului maxim.

Renault Trucks se angajează, de asemenea, să reducă impactul siturilor sale asupra mediului. De exemplu, producătorul a demarat un proiect ambițios de dotare a sitului său industrial din Bourg-en-Bresse cu 17 hectare de panouri fotovoltaice, până în 2026. Această instalație va produce o cantitate de electricitate echivalentă cu consumul anual al 17.500 de locuitori, din care o parte va fi destinată consumului propriu al amplasamentului.

În același timp, Renault Trucks multiplică inițiativele de conservare a resurselor naturale. Pe fiecare amplasament, au fost implementate măsuri de reducere a consumului de apă. În ultimul deceniu, aceste optimizări au redus la jumătate cantitatea de apă necesară pentru a produce un camion, scăzând de la 12 mc, în 2013, la 6,5 mc, în 2023.

Consolidarea practicilor etice

Renault Trucks își consolidează practicile de achiziții responsabile, prin evaluarea a 93% dintre furnizorii săi de prim rang, pe baza unor criterii legate de drepturile omului, condițiile de muncă, mediu și etică în afaceri. Fiecare furnizor primește, în mod sistematic, un cod de conduită strict, iar auditurile și autoevaluările sunt efectuate în mod regulat, pentru a promova îmbunătățirea continuă.

În 2023, cerințele acestor evaluări au fost consolidate, deoarece această politică riguroasă de achiziții responsabile a devenit, acum, complet integrată în strategia generală a producătorului. Această abordare urmărește să asigure un lanț de aprovizionare din ce în ce mai responsabil. Inițiativele întreprinse și progresele realizate au permis Renault Trucks să obțină un scor de 70/100 în categoria Etică, în creștere cu 10 puncte față de anul precedent.

Deoarece transportul rutier de marfă reprezintă 7% din emisiile de CO2 în Europa, Renault Trucks, cu peste 70.000 de vehicule vândute anual în întreaga lume, își recunoaște pe deplin responsabilitățile și își intensifică eforturile pentru a reduce impactul activităților sale asupra mediului.

Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.