TRAFICUL DE PERSOANE, ÎN ROMÂNIA: O luptă continuă

România se confruntă cu un număr semnificativ de cazuri de trafic de persoane, în special femei și copii. Potrivit Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), în ultimii ani, s-au înregistrat sute de cazuri noi anual, iar numărul real al victimelor este, probabil, mult mai mare, având în vedere dificultatea de a identifica și ajuta toate persoanele afectate.

Mihaela Drăguș

Traficanții folosesc diverse metode pentru a atrage victimele, inclusiv promisiuni false de locuri de muncă bine plătite în străinătate sau, chiar, în țară. Odată capturate, victimele sunt adesea supuse unor abuzuri fizice și psihologice severe, fiind forțate să trăiască în condiții inumane.

Implicarea în prevenirea traficului de persoane este, astfel, esențială. Și oricine o poate face.

Beneficii ale unei implicări active

  • Recuperarea victimelor

Victimele traficului de persoane suferă traume fizice și psihologice severe. Uneori comunitatea le judecă și chiar le exclude din mijlocul ei. Acest comportament are consecințe deosebit de grave și chiar contribuie la retraficarea victimelor. Prin empatie și solidaritate, putem preveni aceste suferințe și putem contribui la recuperarea și reintegrarea victimelor în societate.

  • Descurajarea infractorilor

O comunitate vigilentă și implicată poate descuraja traficanții de persoane. Când oamenii sunt informați și conștienți de semnele traficului, este mai dificil pentru traficanți să opereze fără a fi detectați.

  • Crearea unei societăți mai sigure

Implicarea în combaterea traficului de persoane contribuie la crearea unei societăți mai sigure și mai echitabile. O comunitate care luptă împotriva exploatării și abuzului este una în care toți membrii săi pot trăi în siguranță și demnitate.

Ce putem face?

• Informare și conștientizare. Educația este cheia. Informându-ne și informându-i pe cei din jurul nostru despre riscurile și semnele traficului de persoane, putem preveni multe tragedii.

• Raportarea suspiciunilor. Dacă observăm ceva suspect, este important să raportăm autorităților competente. Fiecare raport poate salva o viață.

• Sprijinirea victimelor. Oferirea de sprijin și resurse pentru victimele traficului de persoane este crucială pentru recuperarea și reintegrarea lor în societate.

Fiecare acțiune contează și, împreună, putem face o diferență semnificativă.

În România, ANITP joacă un rol central în coordonarea eforturilor de prevenire și combatere a traficului de persoane. Agenția colaborează cu instituțiile statului, ONG-urile și sectorul privat, pentru a identifica și ajuta victimele traficului de persoane, precum și pentru a aduce traficanții în fața justiției.

Activitatea preventivă derulată de ANITP vizează deopotrivă reducerea vulnerabilității la traficul de persoane, cât și problematica descurajării cererii care favorizează acest fenomen.

Abordarea dimensiunii informativ-preventive a traficului este una complexă, vizând deopotrivă reducerea vulnerabilității la traficul de persoane a grupurilor aflate la risc, în special persoanelor vulnerabile, clienților și publicului larg.

Racolarea online în creștere

Campaniile și proiectele de prevenire a traficului de persoane, derulate de ANITP atât la nivel național, cât și local, vizează eliminarea prejudecăților și a stereotipurilor care înconjoară acest fenomen și vizează principalele forme de exploatare (exploatare sexuală, exploatare prin muncă și exploatare prin cerșetorie). Multe campanii au și o consistentă componentă online – disponibilă pe Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube și TikTok , în special ca urmare a creșteri interesului publicului pentru acest gen de conținut, dar și ascensiunii pe care o vedem în rândul modurilor de racolare, respectiv creșterea procentului de racolare online a victimelor.

Fiecare acțiune dedicată prevenirii traficului de persoane se întâmplă în comunitate.

Prin educație și conștientizare, membrii comunității pot învăța să recunoască semnele traficului și să raporteze autorităților competente situațiile periculoase. Cu toate acestea, informarea și educarea comunității nu este o sarcină ușoară, în special într-o eră a abundenței mijloacelor de comunicare și a infiltrării cu ușurință de mesaje fake news.

Companiile private pot avea au un rol esențial în prevenirea traficului de persoane.

Implementarea unor politici etice și responsabile, adoptarea unor coduri de conduită care să interzică exploatarea forței de muncă și să asigure condiții de muncă decente pentru toți angajații, precum și colaborarea cu instituțiile guvernamentale sau organizațiile non-guvernamentale, pentru a oferi suport victimelor traficului, sau pentru a dezvolta programe de reintegrare socială, reprezintă arme veritabile, cu rezultate vizibile în diminuarea și descurajarea acestui fenomen.

18 octombrie

Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane este o oportunitate crucială de a reflecta asupra modului în care fiecare dintre noi poate contribui la combaterea acestui fenomen. Fie că este vorba de educarea noastră și a celor din jur, de sprijinirea organizațiilor care luptă împotriva traficului sau de raportarea cazurilor suspecte, fiecare acțiune contează.

Strategie națională

Guvernul României a lansat o nouă Strategie Națională Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2024-2028, axată pe patru piloni fundamentali: prevenire, pedepsire, protecție și parteneriat. Această strategie își propune să abordeze problema într-un mod complex, implicând atât autoritățile naționale, cât și partenerii internaționali.

Raportul Departamentului de Stat al SUA din 2024 evidențiază progresele României în combaterea traficului de persoane, subliniind intensificarea eforturilor de prevenire și protecție a victimelor. Cu toate acestea, creșterea cazurilor de pornografie infantilă și de exploatare online rămâne o provocare majoră, amplificată de digitalizarea continuă și utilizarea extinsă a internetului.

În 2024, au fost introduse noi legi pentru a sprijini victimele traficului de persoane, susținute de organizații internaționale și Ambasada SUA. Aceste măsuri legislative sunt esențiale pentru a oferi protecție și suport adecvat victimelor, facilitând reintegrarea lor în societate.

Traficul de persoane rămâne o problemă majoră, în România, afectând mii de oameni și distrugând vieți. Colaborarea internațională, implementarea eficientă a legislației și educarea publicului sunt esențiale pentru a reduce și, în cele din urmă, a eradica acest fenomen.

Într-o lume în care libertatea și demnitatea umană ar trebui să fie drepturi fundamentale, este esențial să ne unim eforturile pentru a pune capăt sclaviei moderne.

Mihaela DRĂGUȘ
subcomisar de poliție
specialist prevenirea traficului de persoane

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.